Як пережити важкі часи

Альфрід Ленглі. Як пережити важкі часи

Завжди можна побачити щось хороше, навіть якщо ситуація болюча?

Як навчитися робити вибір? Як підтримати себе, якщо нам здається, що випробування ніяк не закінчуються, а сили вичерпуються? Про це розповідає логотерапевт і творець екзистенційного аналізу Альфрід Ленглі.

Як пережити важкі часи, не зламавши себе?

Важкі часи відкривають можливість дізнатися, навіщо ми прийшли в цей світ, дозволяють стати собою й допомагати іншим, дарувати їм радість. У моєму житті було багато випробувань: друзі, яких я любив, мене покинули; у молодості я зненацька втратив батька, моя дитина — інвалід, у неї тяжке захворювання.

Не приховую, переживаючи важкі часи, іноді я думав, чи хочу жити далі. Але життя щоразу тривало як якесь незвичайне диво і, незважаючи на всі драматичні труднощі, залишалося найбільшою цінністю. У такі періоди я намагався залишатися вимогливим до себе й відкритим, не триматися за свої уявлення, фантазії й очікування.

Випробування показали, що життя чекає на мене й мої відповіді.

Я зроблю найкраще з моїм життям і буду стійкішим. У один із тих днів, коли здавалося, що все проти мене, як іскра прийшло усвідомлення: завжди можна побачити щось хороше, навіть якщо ситуація болюча. Завжди. Побачити й зрозуміти, як я можу реалізувати себе, стати корисним для світу.

Страх за майбутнє й перед ним. Як цьому протистояти

Насамперед, розуміти, якого роду цей страх. У психології розрізняють дві групи страхів: реалістичні й хворобливі. Якщо ми їдемо на великій швидкості на автомобілі або піднімаємось на гору без страховки, може статися нещасний випадок, і це є реалістичним страхом. А якщо ми боїмося зайти в кімнату з павуком, який для нас не є небезпечним, або боїмося померти від інфаркту й постійно проходимо обстеження, хоча для цього немає показань, ідеться про хворобливий перебільшений страх.

Невпевненість перед майбутнім

Коли ми зазнаємо втрат, дізнаємося про загибель людей, бачимо, що в аптеках не вистачає медикаментів, ці страхи реалістичні, вони вказують на небезпеку. І в нас є вибір: протистояти небезпеці чи заплющити очі, вдавати, що її немає. Якщо ми усвідомлюємо небезпеку, то під час змін можемо приймати важливі рішення.

Як роздивитися перспективи

Погляньмо на перспективи з психологічної точки зору — як на те, що є в зовнішньому й внутрішньому світі. Сім'я, робота, друзі, місто, де ми живемо, пов'язані із зовнішніми перспективами. Ми можемо себе запитати: що саме я можу покращити в кожній із цих галузей? І зрозуміємо, що можемо допомогти близьким, колегам, а потім розширити фокус уваги до держави, світу.

Зовнішні обставини звужують можливість для наших дій, залишається дуже маленьке поле для гри, але це не привід почуватися замороженими й не діяти. У складних життєвих обставинах ми можемо звернутися до внутрішніх ресурсів.

Які ці внутрішні ресурси

Ми можемо зберігати стосунки із самим собою, піклуватися про себе. Із упевненістю скажіть собі: «Навіть у найважчій ситуації я не залишу себе в біді. Я залишуся вірним собі й відстоюватиму свої інтереси». Нехай це стане вашим девізом, найсильнішою внутрішньою опорою.

Не забувайте про тих, хто бажає добра, зміцнюйте зворотні зв'язки. Стосунки з близькими за духом додадуть вам сил. Для деяких із нас надійною опорою може стати віра. І навіть наше тіло, сильне й надійне, ми можемо сприймати як внутрішню опору. Ресурсом у скрутні часи можуть стати смачна їжа, достатній сон і, звичайно, рух. Також нас здатні наповнити й збагатити ніжність, любов, довіра й вірність.

І, мабуть, найважливіше, те, що дасть сили жити далі, — це наші цінності.

Наприклад, якщо я вчитель і працюю з дітьми чи психолог і щодня допомагаю пацієнтам, це дає мені внутрішні сили, надихає на звершення. Я бачу, наскільки моя робота необхідна пацієнтам, як вона їм допомагає здобути впевненість.

Не забувайте черпати сили з тих ресурсів, які завжди доступні. Ніхто не може заборонити нам слухати музику, милуватися природою, займатися сексом. Чому б у теплий день ​​не послухати, як співають птахи, чи подивитися, як розкриваються квіти? Дозволити свіжому вітрові дмухати в обличчя, коли йдеш просторим полем.

Іноді наші цінності суперечать одна одній. Наприклад, ми хочемо переїхати в інше місто, але в нас літні батьки, їм потрібен догляд. Що робити?

Такі конфлікти виникають, коли ми приймаємо різні рішення. Навіть купуючи нову сукню, ми можемо подумати: «Може, не треба, вона ж така дорога?»

І в цій ситуації я можу дати одну рекомендацію — звертайте увагу на те, яка цінність для вас найбільша.

Наприклад, готуючись пакувати валізи, запитайте в себе: що для мене важить більше, догляд за літніми батьками чи початок нового життя з найкращими перспективами в іншій країні? Подумайте, чи можливо ухвалити компромісне рішення — залишитися на два-три роки з батьками, а потім поїхати.

А може, ієрархія цінностей вишикується таким чином, що ви відчуєте, що вам не хочеться залишатися з батьками, з якими ніколи не було добрих стосунків (можливо, вони навіть били вас у дитинстві). І в цьому випадку правильним рішенням виявиться від'їзд.

У психології немає підказок, як поводитися в ситуаціях вибору, кожен із нас орієнтується на своє сумління й приймає правильне лише для нього рішення.

Чи маємо ми моральне право радіти, коли довкола багато страждань?

Зауважу, що можливість радіти відрізняє смуток від депресії. Коли ми сумуємо, то знаходимося в обміні зі світом і його цінностями, а в депресії вважаємо, що маємо себе карати й уникати радощів.

Якщо в нас померли батько чи мати, то нам не до радості. Ми сумуємо, страждаємо, прагнемо побути зі своєю втратою, щоб духовно ще деякий час залишатися пов'язаними з цінністю, яку втратили.

Ми хочемо затриматися в цьому почутті, тому що воно зараз єдине правильне й відповідає нашій реальності

Але при цьому ми можемо радіти, коли дитина приходить зі школи й розповідає про свої успіхи. Ми прагнемо розділити з нею цю радість, але в той самий час не будемо навмисно шукати задоволення, влаштовувати свята й розваги.

Незважаючи на пригніченість, ми можемо радіти красі природи, любові партнера, дітей і ці почуття залишаються з нами. У період смутку немає необхідності себе катувати, карати й позбавляти природних, повсякденних радощів, що самі стукають до нас у двері.

Любов і віра врятують світ

Я вірю й сподіваюся на це. Якби в нашому світі не було любові й віри, я в ньому точно не хотів би жити.

Переклала Світлана Стрельчук


Читати також