Отит у дітей і дорослих. Як діагностувати та чим лікувати?

біль у вухах

Найпоширенішою скаргою, з якою пацієнти приходять до отоларинголога, є біль у вухах. Зазвичай такий симптом свідчить про отит, який виникає у зовнішній частині вуха чи за барабанною перетинкою. Для розв’язання проблеми запаленого вуха лікарі рекомендують універсальний лікувальний засіб Отіпакс. Його можна використовувати навіть немовлятам і вагітним жінкам, однак лише після консультації з лікарем, який підтвердить діагноз у пацієнта і визначить доцільні дози препарату.

Яким буває отит?

Отит буває зовнішнім та середнім. Зовнішній отит (вухо плавця) може виникнути, коли у вухо потрапляє вода. Таке запалення зазвичай виникає влітку. Основним симптомом зовнішнього отиту є дуже сильний біль, який часто супроводжується виділеннями зі слухового проходу.

Середній отит (інфекція середнього вуха) ділять на два види:

  • гострий середній отит – виникає переважно у маленьких дітей через сильний катар;
  • секреторний середній отит – виникає через слиз, викликаний алергією, ринітом, або коли в анамнезі є поліпи.

Гострий середній отит, спричинений інфекцією, зазвичай супроводжується лихоманкою, інтенсивним болем, але не таким сильним, як при зовнішньому отиті. Також у пацієнта може виділятися велика кількість ексудату. При секреторному середньому отиті можливий різкий біль, відчуття закладеності вуха та шуму у вухах.

Діагностика отиту відбувається за допомогою звичайного отоскопа, отомікроскопа, ендоскопічного отоскопа або відеотоскопа. Отоларинголог ставить відповідний діагноз не лише на основі очного огляду, а й на підставі історії хвороб пацієнта, слухових тестів і тимпанометрії. Додатково може знадобитися обстеження на алергію та наявність поліпів. Тож пацієнт не може самостійно поставити собі діагноз «отит» і вдатися до самолікування за допомогою доступних безрецептурних препаратів.

Лікування отиту

При зовнішньому отиті лікування передбачає уникнення потрапляння води у вуха, а також приймання протизапальних засобів, таких як Отіпакс, для зменшення болю та припинення розвитку запального процесу. При гострому середньому отиті цей препарат також підійде, але лікар може рекомендувати додатково приймання пероральних антибіотиків. У випадку секреторного середнього отиту застосовуються стероїдні препарати та проводиться клінічний контроль, щоб перевірити, чи правильно було підібрано лікування, зокрема для ефективного видалення слизу. Якщо лікування виявилося малоефективним, у деяких випадках лікар рекомендує просте хірургічне втручання – транстимпанальний дренаж.


УВАГА!!! Перед тим як застосовувати той чи інший препарат, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також