Інвестиції в індустрію краси України

Інвестиції в індустрію краси України

Куди можна інвестувати в індустрії краси України?

Салонний бізнес

Салон краси - це, по суті, виробничий, сервісний і торговий бізнес. Нюанс у тому, що це дуже консервативний ринок. Це пов'язано з тим, що впродовж усіх років незалежності цей бізнес відкривали люди, які мають слабкі маркетингові й управлінські компетенції. Результат - знайти хороший салон краси навіть у Києві складно. Як каже Наталя Гончаренко, авторка книжки "Мій салон краси" та курсів для директорів салонів краси та косметологічних клінік, після перемоги на ринок чекає найсерйозніший струс. Це пов'язано з остаточним запровадженням РРО, підвищенням комунальних платежів, необхідністю стандартизувати продукти і процеси, створенням внутрішніх навчальних центрів і розвитком мереж. На ринку з'являються цікаві франшизи салонів краси. Усе це - чудовий трамплін для розумного інвестора.

Косметологічний бізнес

Незважаючи на війну, щомісяця в Україні відновлюються, відкриваються нові або розширюються вже існуючі косметологічні клініки та мережі. Багато з них, особливо в західному регіоні та Києві, працюють у напрямку медичного туризму. В Україні хороші фахівці і доступні всі сучасні технології для надання професійних косметологічних послуг - як ін'єкційні, так і апаратні. Із незайнятих ніш можна виокремити невеликі косметологічні студії "біля дому", з класичним набором популярних і доступних процедур з догляду за обличчям і тілом: чистки, пілінги, догляди.

Контрактне виробництво косметики

Охочих створити свій косметичний бренд стає дедалі більше. На запуск і розвиток цього бізнесу знадобиться більше вкладень, ніж у салон краси, і загалом - це бізнес зовсім іншого масштабу. На початку цього року в Україні було ухвалено Технічний регламент на косметичну продукцію, який визначив чіткі вимоги до всіх питань, починаючи з сировини і закінчуючи упаковкою та маркуванням. Ось що говорить його авторка, Вікторія Філатова: "Технічний регламент містить детальну термінологію косметичного виробництва, вимоги до косметичних інгредієнтів та обмеження їх використання. Чітко визначено вимоги до маркування продуктів і новий порядок оцінки безпечності косметичного продукту. Наприклад, порядок реєстрації косметики заміняється нотифікацією в електронному вигляді. Іншими словами - довільний порядок продажу косметики замінюється на добровільне інформування перед початком продажів". Усі інтерв'ю Вікторії про Технічний регламент і його вплив на ринок косметичної продукції, зокрема контактного виробництва косметики під своїм брендом, читайте тут.

Навчальні центри

В Україні спостерігається нестача кваліфікованих майстрів усіх спеціальностей. Системне професійне навчання за такими професіями, як перукар, колорист, технолог, арт-директор, косметолог, масажист, майстер манікюру і педикюру, подолог, візажист - ще один напрямок для інвестицій. Єдиний момент - для того, щоб заробити на цьому бізнесі, потрібно лобіювати ліцензування професійної освіти в індустрії краси. Через його відсутність зараз навчають усіх. На цьому ринку панує повна вакханалія непрофесіоналізму й аматорства. Навчальних центрів, що надають системну якісну освіту з кожного напрямку, можна перерахувати на пальцях однієї руки.

IT

Автоматизація салонів краси - один із найбільш зростаючих напрямів у цій галузі. Для салонів краси, клінік, SPA і приватних майстрів розроблено CRM, чат-боти, сервіси онлайн-запису, застосунки. Незважаючи на те, що, наприклад, одних тільки CRM для салонів краси в Україні більше десятка, на ринок заходять нові компанії, до того ж із кожним разом більші. Як показує практика інших ринків, IT-рішення здатні дати галузі прискорення, поліпшити розуміння власниками операційних процесів, створити передумови для появи нових бізнес-моделей.


Читати також