Як обрати та де купити сонячну панель?

купити сонячну панель

В Україні зростає використання сонячної енергії для побутових і виробничих потреб. У результаті цього ринок дедалі більше наповнюється різноманітними пропозиціями, а купити сонячну панель високої якості тепер легше, ніж будь-коли раніше. Асортимент спеціалізованих магазинів переповнений як готовими електростанціями під ключ, так і окремими елементами автономних систем електропостачання. Тож спробуємо розібратися в усьому цьому різноманітті.

Популярні типи сонячних панелей

Процес переходу на сонячну енергію досить клопіткий, і вирішити, яку купити сонячну електростанцію, може бути непросто. Так, для прикладу, лише сонячних панелей існує три види:

  • кремнієві,
  • плівкові,
  • аморфні.

Вони відрізняються способом виробництва, матеріалом для утворення енергії, а також продуктивністю, формою, розмірами та кількістю поглинання сонячного світла.

Зараз найпопулярніші на ринку кремнієві панелі. Вони відрізняються високим коефіцієнтом корисної дії і мають найбільшу вартість. Ці панелі бувають полікристалічні та монокристалічні. Найпродуктивніші – монокристалічні. Їх ККД становить 14–18%, іноді 20%. Вони прості у встановленні, негабаритні, мають довгий період експлуатації. Недоліком таких панелей є невисока ефективність при розсіяних сонячних променях чи мінімальному забрудненні. Монокристалічні батареї трохи дешевші завдяки дешевому виробництву. Їх ККД становить 12–14%, іноді 18%. Такі батареї мають великі габарити, вони менш стійкі до високих температур.

Плівкові панелі створюють на основі кадмію, міді-індію та полімерів. Вартість таких панелей невисока (порівняно з іншими типами). Їхня продуктивність, залежно від типу сировини, варіюється від 6 до 12%. Значна перевага плівкових панелей – ефективна робота при розсіяному світлі, а також при незначному забрудненні. Монтувати їх можна не лише на дахах, а й на стінах будівель. Це робить плівкові панелі популярними у сільському господарстві та на підприємствах.

Сонячні батареї з аморфного кремнію є найдешевшими. ККД таких панелей досить низький – від 5 до 8%, проте вони виробляють найдешевшу енергію. Також їх безперечним плюсом є ефективність роботи в похмуру погоду та за відсутності прямих сонячних променів.

Як зробити правильний вибір?

Попереднє знайомство з видами сонячних панелей допоможе зорієнтуватися у пропозиціях на ринку. Але оптимальний варіант для конкретних цілей можуть підібрати лише профільні спеціалісти. Вони запропонують готове рішення або укомплектують автономні чи гібридні сонячні електростанції, провівши попередній енергоаудит об’єкта.


Читати також