Як почистити пральну машину?

Як почистити пральну машину?

Елементи пральної машини піддаються постійному впливу води. Тому при тривалому використанні пристрою на них утворюється вапняний наліт, бруд і навіть цвіль, що супроводжується неприємним запахом. Чищення пральної машини від бруду має проводитися регулярно (раз на місяць), щоб вона прослужила якомога довше. Правильний догляд за обладнанням гарантує тривалий термін його експлуатації та ідеально чисте прання білизни, особливо якщо ви вибрали недорогу й економну пральну машину на сайті nadomu.kiev.ua/ekonomni-pralni-mashiny-2023.

Чим почистити пральну машинку?

Чим почистити пральну машинку

Для ретельного очищення машини-автомат у місцях, які найбільш схильні до забруднень, підійдуть як домашні, так і професійні засоби для чищення.

  • Харчова сода – дешевий і доступний харчовий продукт, який не тільки добре очищає, але й видаляє неприємні запахи. Перш ніж використовувати дорогі засоби для чищення у вигляді хімії, спробуйте харчову соду.
  • Лимонна кислота також є ефективним способом очистити пральну машину. Лимонною кислотою можна легко видалити накип, що утворився на ТЕНі та стінках барабана.
  • Оцет столовий – добре справляється із сильним вапняним нальотом, грибком і пліснявою. Єдиний недолік оцту - різкий неприємний запах, який при промиванні пральної машини поширюється по всьому будинку. Щоб його трохи зменшити, можна додати до оцту 3-5 крапель ароматної ефірної олії.
  • Доместос (Domestos) – рідкий мийний засіб, що відмінно очищає металеві та гумові елементи пральних машин з фронтальним і вертикальним завантаженням.
  • Таблетки для посудомийної машини – професійний спосіб швидко та ефективно позбутися від забруднень усередині побутової техніки. Речовини, що виділяються при розчиненні таблеток, ідеально видаляють бруд і бактерії, а також неприємні запахи.

На ринку доступні інші засоби, що дозволяють легко очистити пральну машину від бруду та утримувати її в чистоті. Але використання готових спеціалізованих засобів є єдиним рішенням. Накип і бруд можна видалити простими домашніми засобами, що завжди під рукою і коштують недорого. Однак слід пам'ятати, що кислота та сода для чищення машини-автомата при дуже сильних і стійких забрудненнях не завжди дають потрібний результат.

Як почистити барабан пральної машини?

Як почистити барабан пральної машини

Звичайне протирання барабана зсередини недостатньо. Для очищення його стін можна скористатися оцтом або лимонною кислотою. Їхня дія буде аналогічною.

  • Якщо вибираєте 9% оцет, слід залити 2 л рідини в барабан та встановити цикл прання на максимально високу температуру (з порожнім барабаном). Це добре продезінфікує машину-автомат. Далі потрібно обов'язково провітрити приміщення від неприємного запаху. Щоб швидше нейтралізувати оцтову пару, можна ще раз виставити прання, але вже насипавши в контейнер пральний порошок. Використання оцту дозволить також прочистити труби, де накопичується накип та осад від мийних засобів.
  • Якщо вирішили почистити барабан пральної машини лимонною кислотою, насипте 1/3 склянки кислоти у висувну скриньку для порошку або ополіскувача та встановіть програму прання з температурою 90°С (без білизни). Ефект буде такий самий, як зі столовим оцтом, але різкий запах по хаті поширюватися не буде.

ПОРАДА: Для запобігання утворенню вапняного нальоту додатково використовуйте при кожному пранні спеціальний засіб, який пом'якшує жорстку воду. Щоб уникнути утворення цвілі та грибка в барабані прання, завжди тримайте її дверцята злегка прочиненими, щоб волога після прання вільно випаровувалась.

Як почистити фільтр у пральній машині?

При забитому фільтрі вода може витікати з машини-автомат і залити всю підлогу у ванній кімнаті. Тому фільтр вимагає такого ж регулярного чищення. У більшості фронтальних машин він розташований внизу на передній панелі та закритий пластиковою кришкою, яка легко відкривається.
Перед тим як відкрутити та зняти фільтр, необхідно злити воду з машинки та підкласти під неї широку низьку ємність. Після його зняття через маленький отвір буде стікати вода, що залишилася в пристрої. Видаліть з отворів фільтра волосся, шерсть тварин, ґудзик та інше дрібне сміття, що застрягло в ньому. Потім промийте його в розчині води та оцту або просто під проточною водою, дайте висохнути та встановіть назад, закривши кришкою із клямками.
Як почистити фільтр у пральній машині з вертикальним завантаженням? У таких моделях машин він розташований на дні барабана у вигляді круглого ґратчастого контейнера. Принцип його очищення аналогічний: потрібно зняти фільтр, прибрати з нього все сміття, промити, висушити та поставити на місце.

Як очистити контейнер для порошку?

Як очистити контейнер для порошку?

У цій висувній скриньці налипають залишки засобів для прання та полоскання, відкладається вапняний наліт, а також бруд. Дозатор можна замочити в оцтовій воді або занурити у воду з рідиною для миття посуду. Сильні налипання та плями в кутах можна почистити харчовою содою, використовуючи зубну щітку чи губку. Після цього необхідно промити контейнер під струменем води та висушити. Не забувайте про відсік для дозатора – у ньому часто з'являється грибок через постійну вологу.

Очищення гумового ущільнення дверцят машинки

Під гумовою прокладкою навколо віконця дверей пральної машини накопичується бруд і шлам від порошку або мийних засобів, що не розчинився, особливо при пранні на низьких температурах. Це причина неприємного запаху. Поглиблення ущільнювача можна очистити за допомогою оцту. Змочіть ним ганчірку і ретельно протріть усі закутки під гумовою прокладкою. Потім витріть насухо і залиште дверцята машинки відкритими.

Як почистити зливний шланг у пральній машині?

Як почистити зливний шланг у пральній машині?

Щоб ефективно прочистити злив, від'єднайте його, наповніть гарячою водою та розімніть шланг у різних місцях. Це допоможе відокремити розм'якшені у воді відкладення - і вони легко випливуть.

Після того як чистка пральної машини від бруду та накипу всередині пристрою завершена, протріть її зовні м'якою, злегка вологою тканиною – для видалення пилу та плям.


Читати також