Для чого потрібні публічні закупівлі Prozorro?

публічні закупівлі Prozorro

Єдина система публічних закупівель значно спрощує діяльність як приватних підприємств, так і держорганів та публічних установ. У рамках системи Прозоро останні можуть здійснювати закупівлю товарів та послуг. Система гарантує, що весь процес проходить максимально чесно для всіх учасників транзакцій. Інтуїтивно зрозумілий дизайн системи сприяє швидкому проведенню відповідних тендерів.

Ціль та функції системи державних закупівель Prozorro

Державні закупівлі відіграють особливу роль у кожній економіці. На практиці сьогодні важко уявити функціонування держав та економік світу без регулювання витрачання коштів, за яке відповідають суб’єкти, що ними розпоряджаються. Саме держава та її інститути є одними з найбільших суб’єктів, які беруть участь в обміні товарами та послугами.

З одного боку, державні закупівлі покликані забезпечити закупівлю товарів та послуг економічно оптимальним способом, при якнайкращому використанні наявних у держави ресурсів, а з іншого – гарантувати підрядникам, що тендери будуть проведені на основі чітких та рівних критеріїв відбору для всіх учасників. Таким чином, не можна не відзначити значну роль, яку відіграє Прозорро тендер у згаданому вище обміні товарами та послугами. Тим більше, що такий обмін має визначальний вплив на розвиток підприємств, що беруть участь у цьому процесі. Конкурентоспроможність економіки, та встановлення правил державних закупівель впливає на раціональність та прозорість витрачання державних коштів.

Ці принципи реалізовані в системі державних закупівель Прозорро та її функціях. Ось чому так важливо, щоб замовники, які є творцями ринку, поводилися як «розумний покупець», який обирає підрядника та спосіб його вибору, враховуючи багато факторів, у тому числі довгострокові наслідки для громадськості.

На ProZorro здійснюються дві категорії закупівель:

  • Допорогові – стосуються замовників, які розраховують заплатити за товар 3 000-200 000 грн, а за послуги до 1,5 млн грн. Завдяки відкритим торгам як мінімум два учасники «боротимуться» за право реалізації замовлення.
  • Надпорогові – масштабні закупівлі. У таких тендерах можуть взяти участь навіть іноземні громадяни. Умови для таких торгів наступні: товари коштують понад 133 000 євро, послуги – 5,15 млн євро.

Де можна брати участь у державних закупівлях?

Якщо ви бажаєте, щоб ваша участь у процесі державних закупівель проходила максимально безпечно, чесно та зрозуміло, варто користуватися сайтом Держзакупівлі.Онлайн (www.dzo.com.ua) – це один з офіційних майданчиків в системі Prozorro.


Читати також