Науково-популярні відео тижня. Добірка від 21.11.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 21 листопада 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Сьогодні ми перестрибуємо з однієї дисципліни в іншу, яка стосується в основному тих самих питань, які ми розглядали раніше - природа, виховання, взаємодія, поведінка. І ця дисципліна, як ви побачите, з абсолютно іншим підходом, ніж всі попередні. Нещодавно, коли ми обговорювали, що означає спадковість, а що не означає, одним з ключових моментів, який ми винесли наприкінці, було те, що чим більше різних середовищ, в яких ви щось вивчаєте, тим меншим буде ваш рівень спадковості.

Роберт Сапольскі дивиться на біологію поведінки через етологічну призму: спостерігаючи за тваринами в різних природних середовищах. Він досліджує різноманітність поведінки, важливість взаємодії генного середовища, експериментальне тестування фіксованих патернів дій, вивільнення інформаційних стимулів і нейроетологію.

Місія Артеміс запуск ракети

Ракета SLS відправилася у свою подорож до місяця. Канал Хмаринка Science пропонує стисло переглянути всі моменти запуску та дізнатися багато цікавого про місію Артеміс.

Подкаст терапія - це діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є.

А у вас було так, що починаючи новий проект або щось дуже значиме для себе, ви зупиняєтесь за крок до перемоги? Чи Ви завжди завершуєте розпочате? Насправді те, як ми діємо залежить від нашого внутрішнього досвіду, про це дивіться сьогодні у відеоблозі психотерапевтки Мар'яни Франко.

Розважальний контент від Англійського Експресу. Спробуйте перекласти неправильні дієслова швидше за Германа.

Дайджест космІчних новин від 19/11/2022.

Цікавий огляд планет на каналі Всесвіт UA.

Фіно-угорські народи розселені на величезному просторі від Уралу та узбережжя Північного Льодовитого океану до країн Балтії та Центральної Європи. Про них згадують ще давньоруські літописи, але з історією цих народів пов’язано дуже багато міфів, популярних у наші дні. Чи дійсно росіяни походять від фіно-угрів, кого називали “чудь білоока” і де знаходилася країна Югра, чи могла "сорочка Полуботка" належати Гетьману або його дружині Ганні Лазаревич, звідки в Україні взялися чемериси (черемиси), як угорці здобули собі Батьківщину в Європі та чим насправді є “країна Моксель” – розповідає картограф і науковий редактор “Енциклопедії історії України” Дмитро Вортман.

Хижі рослини. Лекція

Чергова лекція від каналу Довколаботаніка.

Чому письменники стають письменнииками і як на це впливає дитинство? Сьогдні в "Історії для дорослих" Степан Процюк розповість про родину Драгоманових і Косачів. Які обставини сформували Лесю Українку та як мати, Олена Пчілка, порівнювала її з братом Михайлом? 

Запрошуємо разом з нами пірнути в таємниці, які приховує ця загадкова штукенція у голові — пан Мозок! ⠀ Проведе нас у цю мандрівку фізіологиня й кандидатка біологічних наук Вікторія Кравченко. Разом з нею дізнаватимемося про те, як так сталося, що звідкись у природі взялася така неймовірно точна обчислювальна машина, яка ще й уміє думати! Де ховаються наші фантазії та емоції. А також як науковцям вдається розкривати загадки мозку. Проєкт «Кунштики» став можливим завдяки підтримці програми «Єднання заради дії». 

Що таке філософія та хто такі філософи. 


Читати також