Останні новини у світі високих технологій. 19.11.2022

Останні новини у світі високих технологій. 19.11.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Віце-президент Realme: компанія планує випустити бюджетний складаний смартфон GT Neo 5

GT Neo 5

Китайський бренд Realme, схоже, має намір зробити складані смартфони справді масовими. Віце-президент Realme Сюй Ці (Xu Qi) заявив, що там планують випустити кілька нових моделей у рамках існуючих лінійок.

Також очікується вихід якогось бюджетного складаного смартфона, який вже розробляють. Його технічних параметрів чи термінів виходу поки що не озвучили. Невідомий навіть зовнішній вигляд.

Що стосується виходу більш традиційних моделей, то планується, що Realme навіть випускатиме дві серії смартфонів на рік — у середині та наприкінці року. У лінійці GT компанія покаже модель Realme GT Neo 5. Також щороку виходитимуть дві моделі GT Neo.

На даний момент немає ні списку моделей, ні інших даних щодо цього.

Жодного Xiaomi 14 цього року

Xiaomi 14

Офіційний представник компанії спростував чутки про те, що Xiaomi "пропустить" лінійку Xiaomi 13.

Сьогодні з'явилася чутка про те, що замість флагманів Xiaomi 13 та Xiaomi 13 Pro цього року вийдуть Xiaomi 14 та Xiaomi 14 Pro. Ніби такий крок дозволив би китайській компанії краще конкурувати з телефонами Apple за рахунок схожості назв. Однак зараз ці чутки спростовані.
Ван Хуа (Wang Hua) з відділу зв'язків із громадськістю Xiaomi Group заявив, що «на даний момент ми не плануємо змінювати назву продукту, і серія Xiaomi Mi 13 [готується до випуску] у звичайному режимі». Таким чином, жодної лінійки Xiaomi 14 (як мінімум цього року) не буде.

Разом з тим число 14 все-таки асоціюватиметься з новими флагманами Xiaomi: вони першими з коробки отримають інтерфейс MIUI 14. З чуток, це може статися 1 грудня.

Нові програми Adobe стануть нативними для ПК з Windows на основі SoC Snapdragon

Adobe Fresco та Adobe Acrobat

Компанія Adobe вирішила, що не варто затягувати адаптацію своїх додатків для архітектури Arm. Згідно з прес-релізом, програми Adobe Fresco та Adobe Acrobat отримали нативні версії для ПК з Windows на базі SoC Snapdragon. Чи це поширюється на інші платформи Arm, не сказано.

Але це не все, що стосується співпраці Adobe та Qualcomm. Також інструменти Adobe 3D та Immersive оптимізовані для платформ Snapdragon, орієнтованих на пристрої розширеної реальності, а потім з'явиться AI Engine, адаптований для SoC Qualcomm.

Створено гігантську інтерактивну карту Всесвіту для людей, які не є вченими

Астрономи з Університету Джона Гопкінса створили інтерактивну карту Всесвіту, на якій відзначені положення та кольори 200 000 галактик, що простягаються до самого краю Всесвіту.

Телескоп Sloan Digital Sky Survey (SDSS) сканує космос майже щоночі вже понад 20 років. Телескоп відображає різні частини неба протягом тривалого часу, щоб створити всеосяжний атлас у різних масштабах, включаючи 4 мільйони зірок у нашому Чумацькому Шляху, галактики у нашій Місцевій групі та інші, віддалені на мільярди світлових років.

Два астрономи Університету Джона Гопкінса, Бріс Менар та Микита Штаркман, зібрали дані SDSS, щоб створити щільну візуалізацію одного клину Всесвіту. У нижній частині цього "космічного шматочка піци" розташовані ми. Звідси карта розходиться у просторі та часі, від сьогодення до 13,7 млрд світлових років від нас. І йдеться лише про клин в 10 градусів, який сам по собі є лише невеликою частиною гігантської сфери.

На карті зображено 200 000 крихітних точок, кожна з яких представляє цілу галактику, що містить мільярди зірок, планет та інших об'єктів. Кольори цих точок вказують на ідентичність та характеристики галактик. Блідо-блакитні крапки - це спіральні галактики, розташовані в межах 2 мільярдів світлових років від Землі. Потім крапки починають жовтіти, тому що на карті переважають еліптичні галактики - вони яскравіші і їх видно здалеку.

На відстані від 4 до 8 мільярдів світлових років карта стає червоною. Це, як і раніше, еліптичні галактики, але їх світлові хвилі «зміщені в червоний бік або розтягнуті до червоного кінця спектра через розширення Всесвіту. Після цього карта знову стає синьою - це квазари, галактики з дуже активними надмасивними чорними дірами в центрі, що випромінюють синє світло.

Ближче до ширшої частини карти точки знову стають червоними, оскільки квазари з червоним усуненням стають практично єдиним, що все ще видно на такій великій відстані. А потім, через мільярд світлових років майже повної темряви, ми досягаємо краю Всесвіту. Хоча технічно за цим кордоном знаходиться більше Всесвіту, ми не можемо його побачити, тому що не пройшло достатньо часу, щоб світло з такого далекого місця досягло нас.

За допомогою цієї карти команда вирішила «створити візуалізацію космосу, яку можуть прочитати, зрозуміти та оцінити люди, які не є вченими».

Вчені попереджають, що молодь може втратити слух через навушники

череп у навушниках

Понад мільярд молодих людей віком від 12 до 34 років можуть втратити слух через зловживання навушниками. Такими є результати дослідження групи вчених із США, Швеції, Швейцарії та Мексики.

Дослідження було опубліковано у науковому журналі BMJ Global Health. Вчені провели ретельний пошук трьох баз даних статей, що випускалися з 2000 по 2021 роки. В результаті вони відібрали 33 дослідження, в яких брали участь 19 046 осіб. За зведеними даними, у зоні ризику перебуває майже половина молодих людей – 48,2%. В абсолютних цифрах вчені оцінюють цей показник приблизно в 1 млрд. осіб – якщо точніше, то від 0,67 до 1,35 млрд.

Справа в тому, що підлітки та молоді люди люблять слухати музику не просто в навушниках, а ще й на повній гучності. "Межою" для навушників вважається гучність в 100 дБ (децибел) - це рівень метал-концерту або гуркоту грому. Щоб не нашкодити здоров'ю, таку гучну музику можна слухати не більше 15 хвилин на день. Але навіть більш помірна гучність не така нешкідлива: наприклад, 65 дБ – це рівень гучної розмови. Високий показник децибелів у навушниках небезпечний, тому що звук поставляється прямо у вухо – на відміну, наприклад, від гучного концерту, де людина може відійти подалі від джерела звуку.

Про шкоду навушників говорять справді давно. Так, у 2017 році німецька медично-страхова компанія Barmer відзначила збільшення кількості молодих клієнтів, які звертаються за слуховими апаратами. За п'ять років їх кількість зросла на третину - раніше глухота і приглухуватість вважалися проблемами людей віком від 50-60 років і більше. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2050 року кожен четвертий мешканець Землі матиме проблеми зі слухом. Поки ця цифра не така велика: як повідомляє та ж Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), зараз від втрати слуху страждає 430 млн осіб, тобто близько 5% населення планети.

DaVinci Resolve 18.1 з підтримкою вертикального відео

DaVinci Resolve 18.1

Компанія Blackmagic Design оновила свою популярну програму для відеомонтажу DaVinci Resolve 18.1. У новій версії додано можливість редагування вертикального відео, наприклад 1080 x 1920, також можна вибрати квадратне співвідношення сторін. Також оновилися інструменти спільної роботи над проектом, перероблено роботу зі звуком, зокрема роботу з діалогами, і, як прийнято у всіх без винятку розробників, нова версія забезпечує “значне покращення продуктивності”.

Для спільної роботи над проектом DaVinci Resolve 18.1 дозволяє заблокувати таймлайн для співавторів. Декілька редакторів можуть одночасно працювати з різними тимчасовими шкалами в тому самому біне.

У новій версії з'явився звуковий ефект для роботи з діалогами, який працює на основі штучного інтелекту, що дозволяє ізолювати голоси співрозмовників від сторонніх шумів. Маючи досвід запису інтерв'ю, можу сказати, що мені практично ніколи не вдалося записати жоден ролик у повній тиші. Влітку на вулиці спекотно, і хочеться відкрити вікна, в такому разі опиняєшся на галасливій вулиці з гуркітами і ревом моторів байкерів, а якщо закрити вікна, стає душно. У фотостудії з кількома залами записувати відео в принципі нереально, хто хоч раз намагався це зробити, розуміє про що йдеться. Вдома галасують сусіди, слухаючи новини на повній гучності і так далі. Інструмент DaVinci Neural Engine допоможе ізолювати діалоги від фонових звуків, залишивши лише голос. У мене буквально найближчим часом буде чудова нагода спробувати цю функцію у справі, вона мені просто вкрай необхідна.

Також з'явився звуковий ефект для роботи з діалогами, який вирівнює голоси по гучності, позбавляючи оператора стомлюючої ручної роботи. У мене подібний кожен другий випадок, особливо якщо у діалозі беруть участь і чоловік, і жінка. З якоїсь причини жінки кажуть дуже тихо, а чоловіки басять із такою гучністю, що доріжка кліпує. Як обіцяють розробники, інструменти DaVinci Resolve 18.1 дозволяють відрегулювати гучність голосів плавно та акуратно, при цьому автоматично. Якщо так, то буде шикарно.

Для тих, хто працює із ключовими кадрами, у новій версії з'явилися нові векторні ключові кадри кривих автоматизації звуку Fairlight. Також з'явилася сітка Fairlight, яка допоможе розміщувати кліпи на основі тайм-коду або музичного темпу.

Для користувачів Fusion додано підтримку магічних масок для виявлення тварин, транспортних засобів, людей та об'єктів, відстежуючи рух об'єкта по всьому кадру. З'явилася підтримка Dolby Vision 5.1.0 для оптимізації роликів для кінотеатрів та телевізорів.

За словами розробників, покращена продуктивність програми – до 10 разів швидша робота з текстом+, стабілізація покращена в 5 разів, прискорилося відстеження та аналіз осіб, робота шумодава прискорена в 4 рази, покращена продуктивність відтворення з великою кількістю нодів та стало швидше декодування Blackmagic RAW на комп'ютери Apple.


Читати також