Види стаціонарного інтернету

підключити домашній інтернет

Стаціонарним інтернетом називають постійне підключення, основною перевагою якого є можливість користуватися мережею без обмеження трафіку. Завдяки такому з’єднанню користувачам не потрібно контролювати рівень завантаження чи передачі даних, вони не обмежені часом чи способом використання мережі.

Існує багато способів підключити домашній Інтернет, які відрізняються один від одного параметрами, діапазоном, обмеженням щодо передачі даних тощо. У цій статті ми розглянемо найпоширеніші з них:

  • дротове DSL або ADSL комутоване підключення,
  • підключення за допомогою кабелю LAN,
  • оптоволоконний зв'язок,
  • радіо- та супутникова мережа.

Дротове DSL або ADSL комутоване підключення

Одним із видів постійного підключення є інтернет, що надається через телефонний кабель. У цьому випадку використовується технологія цифрового широкосмугового доступу до мереж DLS, ADSL або SDSL.

Для створення з'єднання потрібен відповідний модем, який з'єднується через наявний у будинку телекомунікаційний кабель з мідною телефонною лінією. Завдяки використанню відповідних фільтрів ви можете користуватися телефонним інтернетом та одночасно здійснювати голосові дзвінки. Таке з’єднання характеризуються середньою швидкістю завантаження (від 8 Мб/с до 52 Мб/с) та відправлення даних у мережу (зазвичай до 5 Мб/с).

LAN дротовий інтернет

Набагато кращі параметри можна отримати за допомогою дротового підключення до інтернету через локальну мережу. У цьому випадку комп'ютер підключається до локальної дротової мережі, яка охоплює відносно невелику територію, як правило, окремий багатоквартирний будинок або групу будинків.

У дротовій локальній мережі одночасно може бути не більше кількох сотень комп’ютерів, оснащених мережевою картою. Такі пристрої, як комутатори та маршрутизатори, використовуються для їх з'єднання та передачі інтернет-сигналу.

Перевагою дротового інтернету через локальну мережу є можливість отримання високої швидкості та стабільності з'єднання. Однак найбільша складність пов'язана з необхідністю встановлення кабельної системи, що можливо не в кожній будівлі та місці.

Оптоволоконний зв'язок

Безперечно, найкращих параметрів інтернету можна досягти за допомогою оптоволоконного з’єднання з тонких скловолоконних проводів. Вони використовують світлові хвилі, що дозволяє досягти значно вищої швидкості завантаження та вивантаження порівняно з іншими технологіями.

Користувачі оптоволоконного з’єднання можуть насолоджуватися швидким інтернетом зі швидкістю завантаження до 1 Гбіт/с і швидкістю вивантаження до 300 Мбіт/с. Це дозволяє миттєво завантажувати файли великого розміру з інтернету, дивитися фільми у високій якості 4K або трансляції на інтернет-телебачення. Такий інтернет також характеризується низькими затримками передачі (так званий PING), що робить його ідеальним для онлайн-ігор. Він також надзвичайно стабільний – на потужність сигналу не впливають погодні умови чи кількість користувачів, які використовують з’єднання одночасно. Gpon технологія дозволяє користуватися інтернетом навіть у період відключення електроенергії (за наявності в будинку або квартирі джерела безперебійного живлення).

Радіо- та супутникова мережа

Мешканці сіл і невеликих міст не завжди мають можливість під'єднати свій будинок до оптоволоконної або кабельної мережі LAN. На щастя, існують різні типи бездротового інтернету, якими можна користуватися майже будь-де в Україні.

Радіо- й супутникові мережі дозволяють мати постійний доступ до інтернету в місцях, де неможливо прокласти кабелі. Їх недоліком є низька пропускна здатність – швидкість завантаження по радіоканалу зазвичай до 20 Мбіт/с, а по супутниковому зв'язку до 50 Мбіт/с.

Ці мережі також відрізняються низькою стабільністю – інтернет працює повільніше, а зв'язок може навіть повністю обірватися в разі несприятливих погодних умов, наприклад, сильного вітру або снігопаду. Недоліком цього типу бездротового зв'язку також є висока вартість встановлення та великі затримки передачі.


Читати також