Детектор брехні. Що варто знати про цей прилад

детектор брехні

Детектор брехні (поліграф) – фантастичний винахід, який допомагає відкрити незручну правду та викрити навіть найдосвідченіших маніпуляторів. Поліграф Рубікон один із найдоступніших у ціновому аспекті приладів такого типу, представлених на українському ринку. Нижче ми розповімо, як саме працює цей пристрій, наскільки він ефективний та як підготуватися до перевірки на поліграфі.

Як працює детектор брехні?

Поліграф був винайдений у 1921 році американським студентом-медиком Джоном Огастесом Ларсоном. Це пристрій, який показує, як обстежувана людина реагує на поставлені запитання, – він зчитує нервові імпульси, що посилаються тілом.

Брехня викликає занепокоєння, психічний дискомфорт, а часто і хвилювання, внаслідок чого проявляються характерні симптоми:

  • виробляється адреналін,
  • підвищується артеріальний тиск,
  • прискорюється пульс,
  • грудна клітка працює набагато інтенсивніше, ніж у звичайній ситуації.

Детектор брехні фіксує зміни артеріального тиску, провідності шкіри та частоти дихання. Раніше використовувалися аналогові поліграфи, сьогодні ж – сучасні електронні моделі. З деякими з них можна ознайомитись на сайті www.polygraph-rubicon.com/models/.

Наскільки ефективний детектор брехні?

У різних джерелах подається інформація, що ефективність поліграфа коливається від 80 до 98%. Однак за допомогою психологічних тестів спеціалістам вдається виявити брехню лише на рівні 65% – тому різниця суттєва. Сучасні комп'ютерні поліграфи також виключають ризик втручання та маніпуляцій даними з боку людини, що траплялося в минулому.

Чи можна обдурити детектор брехні?

На думку деяких експертів, така ймовірність існує. Люди, котрі досконало знають принципи роботи поліграфа й опанували вміння контролювати емоції, здатні маскувати свою реакцію. Але таких людей меншість.

Як підготуватися до перевірки на детекторі брехні?

Щоб пройти перевірку на поліграфі, необхідно бути тверезим і відпочившим (втома може спотворити результат перевірки). Людина, котра обстежується, не повинна перебувати під впливом будь-яких ліків, наркотиків та інших психотропних речовин, і навіть енергетичних напоїв. Сама процедура повинна проходити в тихому місці та в спокійній атмосфері, без свідків, щоб обстежувана людина могла на 100% зосередитися на поставлених питаннях.

Скільки часу займає перевірка на поліграфі?

Стандартна перевірка на поліграфі складається з первинної бесіди та кількох тестів, кожен з яких містить від кількох до кільканадцяти запитань. У кінці перевірки задаються так звані контрольні питання. Весь процес займає від 2 до 2,5 годин. У деяких обґрунтованих випадках може знадобитися повторне тестування.


Читати також