Автострахування – захист від будь-яких ризиків

Автострахування – захист

Автомобіль – не лише засіб для вільного пересування, а ще й додаткове джерело ризику для його власника. Навіть досвідчений водій може потрапити в ДТП, а новачки ризикують здобути пошкодження навіть на паркінгу чи при виїзді з власних воріт. Авто може бути зіпсоване і за незалежних від власника обставин. Сильний град чи падіння на дах гілки дерева може коштувати надто дорого. Проте досвідчені водії звикли про це не хвилюватися. Автострахування може вирішити усі перелічені проблеми. Купивши поліс, ви можете їздити спокійно та навіть передавати право на керування членам родини чи друзям. 

Що потрібно знати про автострахування

Насамперед треба визначити, що наявність автоцивілки є обов’язковою, незалежно від придбання будь-яких інших страхових полісів. Вона є умовою керування транспортним засобом на законних підставах. За відсутність поліса передбачено накладання штрафу. При цьому вартість автоцивілки відносно невелика. Вона розраховується за встановленим державою механізмом і враховує кілька критеріїв:

  • тип автомобіля та ємність двигуна;
  • рік виготовлення автівки;
  • місце реєстрації власника транспорту.

Оскільки процедура обчислення вартості є стандартною для всіх власників автотранспорту, може бути оформлена страховка онлайн на сайті. При цьому ви отримаєте електронний поліс, який має таку ж юридичну дію, як і паперовий документ. Розмір виплати за автоцивілкою також законодавчо обмежений, проте ви можете купити страховку з розширеним покриттям, ліміт компенсації за яким вищий. 

Добровільним різновидом автострахування є КАСКО. За цим договором компенсацію збитків отримає безпосередньо власник поліса. Умови здійснення виплати вказані у страховому договорі. При цьому ви можете застрахувати власне авто від ненавмисного пошкодження, крадіжки, пожежі, ДТП чи навіть стихійного лиха. Вартість добровільного автострахування розраховується залежно від поточної ціни авто, а відшкодування здійснюється в межах, завданих страховою подією збитків.

страховка онлайн

Чи варто купувати КАСКО

Якщо щодо придбання поліса автоцивілки питань не виникає (вона є обов’язковою для всіх водіїв), то навколо доцільності добровільного автострахування точаться дискусії. Наприклад, якщо ви паркуєте авто за парканом власного будинку, то, напевно, найменше хвилюєтеся про його крадіжку. Також вас може не дуже турбувати ризик стихійного лиха, якщо ви знаходитеся в регіоні, де немає великих річок чи сильних ураганів. 

Проте слід зауважити, що умови КАСКО є гнучкими. Вам немає потреби купувати захист одразу від усіх можливих ризиків. Найпоширенішими різновидами добровільного автострахування є захист при ДТП, від викрадення та пошкодження скла. Саме такі події трапляються з водіями найчастіше. Окрім того, слід звернути увагу на можливість оптимізувати тариф за допомогою франшизи чи обрання програми з можливістю заощадження частини вартості поліса за умови відсутності страхових випадків.


Читати також