01-01-2023 Розваги 822

Новини музики за тиждень. 01.01.2023

Новини музики за тиждень. 01.01.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

WayV випустили міні-альбом та кліп «Phantom»

WayV представили EP «Phantom» та опублікували драматичний кліп на заглавну композицію. Це перший реліз групи після відходу Лукаса Вонга – 2021 року він покинув колектив через скандали.

Трек «Phantom» – суміш трепу, хіп-хопу та танцювальної поп-музики. Шанувальникам сподобалися і відео, і сама пісня. Вони похвалили похмуру атмосферу ролика та несподівану другу половину приспіву.

До трекліста EP «Phantom» увійшли вісім композицій, включаючи раніше випущену «Diamonds Only» та два бонус-треки – «Back To You» та «Low Low». Наразі «Phantom» очолює iTunes-чарти 17 країн.

"Phantom" - четвертий міні-альбом у дискографії WayV. Перші два EP, "Take Off" та "Take Over the Moon", а третій "Kick Back" - у березні 2021-го. Отже, новий реліз був довгоочікуваним, він вийшов майже після двох років мовчання. Судячи з успіхів у чартах та позитивних коментарів фанатів, довге очікування того варте.

Кортні Лав назвала Лану Дель Рей генієм рівня Курта Кобейна

Кортні Лав та Лана Дель Рей

Кортні Лав вважає, що у світі було лише два музичні генії – її покійний чоловік Курт Кобейн та Лана Дель Рей. Про це співачка розповіла в інтерв'ю подкасту WTF.
Кортні Лав вважає, що з цими двома музикантами ніхто не зрівняється:

«Вона [Лана Дель Рей] також геній. У ній є принциповість, яку мав Курт. Я можу таке сказати лише про них двох. Стайп [фронтмен R.E.M. Майкл Стайп]? Боно [вокаліст U2]? Так, я знаю та люблю цих людей. І, звичайно, Біллі Джо [лідер Green Day Біллі Джо Армстронг]. Але у Лані є щось чарівне».

Кортні Лав та Дель Рей – не лише колеги, а й добрі подруги. За словами Лав, вона познайомила Дель Рей із творчістю легендарної фолк-співачки Джоні Мітчелл. Це сталося, коли Дель Рей працювала над альбомом Norman F**king Rockwell (2019). На думку Лав, Лана Дель Рей дуже змінила матеріал після знайомства з творчістю Мітчелл.

У цьому ж інтерв'ю Кортні Лав розповіла, що після успіху фільму Народ проти Ларрі Флінта (1996) її затвердили на роль Марли Сінгер у Бійцівському клубі. За словами Лав, приблизно в той же час їй зателефонували Гас Ван Сент і Бред Пітт з приводу байопіку Курта Кобейна. Вона уточнила, що це були не останні дні, а інший проект. Але Лав не хотіла, щоб Пітт грав Кобейна – і тоді режисер Девід Фінчер попросив її піти з «Бійцівського клубу». У результаті в картині знялася Гелена Бонем Картер.

Наразі Кортні Лав готує до випуску новий альбом, перший із 2010 року. Вона працювала над матеріалом разом з Джастіном Паркером, співавтором кількох пісень Лани Дель Рей – у тому числі Video Games і National Anthem. Лав уточнила, що року на платівці не буде, оскільки «люди більше не роблять рок».

Вчені назвали п'ять факторів, що впливають на музичні уподобання

наука та музика

Професор Університету Іллінойсу Шахрам Гешмат розкрив природу музичних уподобань. На думку вченого, на це впливає п'ять чинників.

Інформація про дослідження Гешмат з'явилася в журналі Psychology Today. Професор уточнює, що смаки не висічені на камені і можуть поступово змінюватися.

Першим чинником вчений називає риси характеру. Музичні уподобання тісно пов'язані з особистістю конкретної людини. Так, екстраверти люблять сучасну музику, переважно оптимістичну та танцювальну. Шанувальники джазу, класики, фольку та інших «складних» стилів шукають творчу та інтелектуальну стимуляцію або просто відкриті до нових вражень. Приємні у спілкуванні люди віддають перевагу м'якій, спокійній, безтурботній музиці. Цікаво, що до схожих висновків дійшов Девід Грінберг, дослідник із Кембриджу.

Другий чинник тісно пов'язані з першим – це затвердження власної індивідуальності. Смаки хіба що «повідомляють» оточуючим про те, що собою представляє людина. Аматор новаторської музики заявляє про себе як про творчу, нестандартну особистість. А інтерес до класики чи еклектики може бути вказівкою на соціальний статус. Гешмат зазначає, що люди трепетно ставляться до таких речей, і зміна уподобань може означати зміну ідентичності.

Третій чинник – вік. Давно встановлено, що музичні уподобання формуються у підліткові роки і часто зберігаються протягом усього життя. Незважаючи на величезний вплив ностальгії, з віком переваги все ж таки змінюються. Тінейджерам подобається більш енергійна музика, а людям середнього віку – більш вишукана та м'яка. До того ж із віком слух погіршується, що негативно позначається на сприйнятті тихих звуків та високих частот. І, на відміну від підлітків, зрілі люди погано сприймають гучну музику.

Контекст також дуже важливий – це четвертий чинник. На весіллях, похоронах та спортивних заходах звучать зовсім різні пісні. Під час автомобільної пробки багато хто слухає розслаблюючу музику, а під час їжі – тиху та м'яку, що допомагає підтримувати розмову. Час доби теж важливий: увечері люди віддають перевагу релаксуючим трекам, тоді як удень – бадьорим.

Заключний чинник – ефект знайомства, впізнавання. Люди схильні віддавати перевагу тій музиці, яку вони вже знають. Музична освіта та пізнання в цій галузі можуть розширити уподобання завдяки додатковій інформації про твори. Це можна побачити на прикладі знайомства з іншими культурами.

Професор Шахрам Гешмат зазначає, що, незважаючи на суб'єктивність смаків, елемент об'єктивності також є. На його думку, критерієм об'єктивності є перевірка часом – твори, які витримали цю перевірку, перебувають на вищому рівні у порівнянні з іншими.

Українки з Death Pill потрапили до списку найперспективніших артистів 2023 року за версією The Guardian

Британське видання The Guardian внесло український жіночий панк-рок-гурт Death Pill до списку найперспективніших виконавців 2023 року. Death Pill утворилися у Києві у 2017 році. У складі групи: Мар'яна Навроцька (вокал), Анастасія Хоменко (ударні) та Наталія Серякова (бас-гітара).

Поки що колектив підписано на британський лейбл New Heavy Sounds, на якому вже 24 лютого 2023 року випустить дебютний альбом Death Pill.


Читати також