Що відбувається у темряві. Олена Ковтун. Сила внутрішнього світла

Олена Ковтун. Сила внутрішнього світла

Колись давно відома фраза про те, що в темряві гарно видно світлих людей набула нового змісту. Проводячи більше часу нині в пітьмі кожен з нас почав звертати більше уваги на допомогу собі та тим, хто цього потребує.

            Що відбувається в темряві? Гарне питання з різнобарвними відповідями. Виявляється і темрява має відтінки. Сизо- сірий відтінок зимового дня по обіді, коли ненадовго виходиш прогулятися і подихати свіжим повітрям. Насичено – синій колір пізнього вечора, в котрому блимають вогні патрульних машин.

            І в усьому цьому люди знаходять в собі сили працювати і волонтерити. У інший час я завжди любила запалювати свічки вечорами, щоб помилуватися їхнім мерехтінням і створити затишок, а тепер це життєва необхідність.

            В темряві навколо люди почали прихильніше ставитися до тих, хто в труднощах опиняється поряд і уважніше дивляться чи не потребує хтось допомоги, коли мовчить про це.

            Пригадую своє дитинство: тоді ми теж часто сиділи з вимкненим світлом у такій самій цілковитій темряві. Хоча ні, тоді вона була іншою – мирною. Коли усе навколо огортав вечір мама засвічувала каганець і ми разом з сестрою читали величезну книгу з яскравими малюнками – помаранчеву «Чарівну поличку казок». Тепер її можна зустріти на барахолках і до початку війни часом вона з’являлася в одній з найпопулярніших торгових мереж у кількох книгах.

            Нині темрява зовсім інакша. Намагаюся, як і багато хто з нас, зробити її своїм другом та союзником. Саме в ній краще розкриваються людські душі. Спроба занурити людство в пітьму породжує протилежний результат – внутрішнє світло сяє потужніше від мільйонів лампочок. На допомогу приходять ті, від кого зовсім не очікуєш. Часом це розчулює до сліз, а часом ще більше мотивує діяти, не зважаючи на перепони.

            Щоб розсіювати темряву в моєму домі з’явився незвичний гаджет – маленький світильник на батарейках. Саме він допомагає у створенні прикрас для благодійних ярмарок на підтримку Збройних Сил України. А хтось щоб подолати темряву і продовжувати працювати на Перемогу запасається гірляндами на батарейках, кількома павербанками, світильниками на батарейках і свічками. В темряві можна мріяти про майбутнє так яскраво, що вона перетворюється в світанок нашого відродження.

            Напевно комусь здавалося, що темрява поглине наші душі. Але насправді вона лише посилила наш спротив. І ця сила внутрішнього світла допомагає іти вперед. Цінуймо й примножуймо його щомиті – нам під силу збудити Сонце.


Читати також