21-03-2023 Розваги 686

Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом»

Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом»

Вінні Пух нового покоління.

Ведмідь під кайфом (2023) / Cocaine Bear

Над заповідником штату Джорджія пролітає літак із контрабандним кокаїном. Щоб не бути спійманим поліцією, дилер скидає сумки із товаром у ліс. Вранці у бік заповідника висуваються два школярі, які втекли з уроків, двоє злочинців, які шукають контрабанду і мати школярів, яка дізналася про прогули. Там їх зустріне ліснича, троє дрібних бандитів і один великий у драбадан обдовбаний ведмідь, що зжер кокаїн, впавший з неба, і злетів після цього з котушок. У всіх, хто дійшов до заповідника, тепер буде одне завдання — вийти звідти живими.

На щастя, фільм не заснований на реальних подіях, але все ж таки натхненний божевільною історією 1985 року, коли реальний дилер скинув реальний кокаїн з літака і контрабанду з'їв реальний ведмідь. Насправді ведмідь відразу ж помер, але у фантазії сценариста Джиммі Вордена звір не просто вижив, він зажив на всю котушку. За антуражем та кількістю смертей фільм нагадує «Такер і Дейл проти зла», де себе не зберегли студентики. У «Ведмідь під кайфом» персонажі теж не вбережуть себе від ведмежої пащі, а глядача від неминучої істерики.

Ведмідь під кайфом

Режисерка фільму Елізабет Бенкс навмисно прибрала з комедії всі непотрібні сантименти, моралізацію, якщо у фільмі є метафори, то ведмідь — це метафора ведмедя, а кокаїн — це метафора кокаїну. Як виявилося, саме такого простого, добре поставленого і, що найголовніше, смішного кіно і не вистачало глядачеві. За перший вік-енд фільм зібрав 23,1 млн доларів, змусивши всіх забути про нещасного «Людину-мураху», а коли глядач голосує монетою, результат не підробиш. Може справа в тому, що єнота, що говорить, і комахи-супергероя ми вже бачили, а обдовбаного ведмедя ще ні (ось тепер — так).

Хоча, людям з непереносимістю виду крові краще все ж таки йти на фільми Marvel, адже з відірваних кінцівок у «Ведмеді» Джек може побудувати ще як мінімум два будинки. Незважаючи на фонтани крові, мова не підніметься назвати фільм слешером, просто через перенасиченість комічними моментами. Спостерігати за підйомами та «відходами» ведмедя безцінно, хоча це ніяк не відбиває дію реального кокаїну на нервову систему: ми пам'ятаємо, що насправді ведмідь помер. Слава богу фільм не документальний, тому білий порошок просто дає звірові суперсили для того, щоб покутити і заразом покінчити з небезпечними мафіозі.

Подібне кіно, до речі, стало можливим завдяки учням Енді Серкіса, котрий зіграв Голума, Кінг-Конга та ще безліч ролей за допомогою особливої техніки захоплення руху, яку він сильно просунув уперед. Ведмедя у фільмі не відрізнити від справжнього, комічності тому, що відбувається, надає усвідомлення того, що роль розлюченого і згашеного звіра виконує актор рачки. Фільм Бенкс – чудовий приклад якісної комедії, яка здатна знову заповнити кінотеатри людьми. Для цього не обов'язково витрачати мільйони на вагому фантастику, а достатньо зняти прямолінійне кіно, яке знає, чим воно є і повністю відповідає епічній назві «Ведмідь під кайфом».


Читати також