22-04-2023 Розваги 962

Новини музики за тиждень. 22.04.2023

Новини музики за тиждень. 22.04.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Enter Shikari представили перший за три роки альбом "A Kiss For The Whole World"

Разом з ним музиканти показали кліп на заголовну композицію, де вони веселяться на свіжому повітрі.

Режисером відео "A Kiss For The Whole World" виступив фронтмен гурту Рау Рейнольдс. Крім великої пісні, в трекліст альбому увійшло 12 пісень, включаючи раніше вийшовші сингли "(Pls) Set Me on Fire", "It Hurts" і "Bloodshot".

Як раніше розповідав Рейнольдс, "A Kiss For The Whole World" - не просто новий альбом, але "початок другого акту Enter Shikari". За словами музиканта, ця платівка працює "на сонячній енергії". Він також зізнався, що пережити пандемію йому вдалося непросто і світ важко назвати безпечним місцем.

Ед Ширан протистоїть морській стихії у кліпі «Boat»

Ед Ширан випустив емоційний кліп Boat: у ньому музикант намагається вибратися з моря, протистоїть потужним хвилям. І йому це все ж таки вдається: наприкінці відео погода стає сонячнішою, а вода – тихішою і спокійнішою.

Кліп Boat – метафора депресії, яку Ед Ширан пережив у 2022 році після смерті двох близьких друзів: музичного продюсера Джамала Едвардса та гравця у крикет Шейна Ворна. Крім цього, у його дружини Черрі Сіборн виявили пухлину, просто під час вагітності другою дитиною, дочкою Юпітер. Через вагітність операцію довелося відкласти на якийсь час після пологів – дівчинка народилася 19 травня 2022 року, а Сиборн видалили пухлину в червні. До того ж Еду Ширану довелося брати участь у судовому розгляді, де його звинувачували в плагіаті хіта Shape of You: артисту вдалося виграти суд, проте вся ця історія здорово пошмагала йому нерви.

Ед Ширан зізнався, що купа негативних новин приголомшила і вразила його, внаслідок чого довелося боротися з депресією і тривожністю. Музикант почував себе так, ніби тоне і йому доводиться вибиратися на поверхню. Назва пісні Boat перекладається як Човен і в тексті Ед Ширан говорить, що хвилі не розіб'ють мій човен.

"Boat" - другий сингл з майбутнього альбому артиста "Subtract", реліз якого відбудеться 5 травня. Як зізнався Ед Ширан, робота над платівкою розпочалася саме з цієї пісні. Також у трекліст увійде композиція Eyes Closed, прем'єра якої відбулася наприкінці березня. Режисером обох кліпів - і "Boat", і "Eyes Closed" - виступила Міа Барнс, яка раніше працювала з Едом Шираном над відео "Bam Bam", спільним треком з Камілою Кабельо.

"Subtract" стане першою платівкою Еда Ширана за півтора роки - його останній на сьогодні альбом "Equals" виходив у жовтні 2021-го. Продюсером нового матеріалу виступив гітарист The National Аарон Десснер, який доклав руку до двох релізів Тейлор Свіфт – «Folklore» (2020) та «Evermore» (2020). Як розповів Ед Ширан, Subtract стане найособливішою з усіх його робіт, своєрідним «відкриттям люка» в душу артиста.

3 травня, за два дні до виходу Subtract, відбудеться прем'єра документального міні-серіалу Ед Ширан: Сума всього цього, де співак розкриє подробиці створення альбому.

Florence and the Machine випустили невиданий трек Mermaids

Florence and the Machine випустили невидану композицію Mermaids. Вона була записана під час роботи над п'ятим альбомом гурту "Dance Fever", але в остаточний трекліст не потрапила.
За звучанням «Mermaids» – одночасно похмура, танцювальна та магічна пісня, як і багато інших робіт Florence and the Machine. Назва треку перекладається як «Русалки», проте героїні «Mermaids» – зовсім не милі та безневинні мешканки підводного світу, а, навпаки, кровожерливі зловісні персонажі з «гострими зубами».

Коли Florence and the Machine анонсували вихід пісні, деякі фанати подумали, що вона увійде до саундтреку до фільму «Русалочка» – але, судячи з настрою композиції, вона не надто впишеться в атмосферу картини. Втім, вокалістка гурту Флоренс Велч завжди цікавилася русалками та ще 2011 року виконала «Part of Your World» – пісню з мультфільму «Русалочка» 1989 року під час відеоінтерв'ю журналу Elle.

Флоренс Велч написала «Mermaids» у співавторстві з Дейвом Бейлі, вокалістом гурту Glass Animals, відомого з хіту «Heat Waves». Він приклав руку до багатьох пісень із «Dance Fever» – зокрема, синглу «My Love». У композиції «Mermaids» Бейлі також виконав кілька інструментальних партій: гітари, барабанів та клавішних.

"Mermaids" - друга пісня, яку Florence and the Machine представили у 2023 році. У березні у гурту вийшла композиція Just A Girl, кавер-версія однойменного хіта No Doubt. Її Florence and the Machine записали на 2 сезони серіалу «Шершні», а в її створенні взяв участь гітарист Idles Марк Боуен.

Незважаючи на те, що Florence and the Machine не включили пісню "Mermaids" до альбому "Dance Fever", вони все одно називають його "частиною всесвіту Dance Fever". Трек потрапив на розширене перевидання платівки, яку Florence and the Machine описують як повну версію альбому.

«Dance Fever» побачило світ 13 травня 2022 року. Крім Дейва Бейлі з Glass Animals, у його створенні взяли участь Джек Антонофф та Kid Harpoon: перший відомий завдяки співпраці з Тейлор Свіфт та Ланою Дель Рей, другий – по роботі з Гаррі Стайлсом. «Dance Fever» очолив чарт Великобританії і став одним із найуспішніших релізів на аудіокасетах у 2022 році, поступившись лише Arctic Monkeys та Гаррі Стайлсу.

The Weeknd та Future показали кліп «Double Fantasy» з кадрами із серіалу «Ідол»

Вікенд представив пісню «Double Fantasy», записану з Future і що увійшла до саундтреку серіалу «Ідол». Разом із синглом музикант показав кліп, повністю змонтований із кадрів шоу.
Фанати Вікенда вже могли чути Double Fantasy: артист включав її на інтернет-трансляції 10 квітня і виконав її 15 квітня на фестивалі Coachella під час сета Metro Boomin. Вікенд вийшов на сцену разом із продюсером Майком Діном – і тоді шанувальники припустили, що Дін та Metro Boomin доклали руку до пісні. Вони мали рацію: обидва музиканти виступили як продюсери і співавтори «Double Fantasy».

Назва «Double Fantasy» Вікенд запозичив у однойменного альбому Джона Леннона, випущеного 1980 року. Музикант розмістив у соцмережах кілька фотографій Леннона та анонсував вихід саундтреку до «Ідола», явно натякнувши на джерело натхнення. Можливо, одна з пісень називатиметься «Jealous Guy», також запозичена у Джона Леннона – це словосполучення Вікенд теж згадував у своїх постах.

Шуга з BTS випустив альбом «D-Day» та кліп «Haegeum»

Шуга, учасник BTS, представив дебютний сольний альбом D-Day, який він записав під псевдонімом Agust D. У трекліст увійшло десять композицій, включаючи дует з IU People Pt.2 і Snooze, спільну роботу з легендарним композитором Рюіті Сакамото.

Також у записі «D-Day» взяв участь J-Hope, колега Шуги з BTS, він виступив співавтором треку «Huh?!». А Кім Ву-сон із рок-гурту The Rose приклав руку до вищезгаданої пісні «Snooze».

Разом із релізом альбому Шуга випустив кліп на композицію «Haegeum», знятий у стилі похмурих драматичних бойовиків. У ньому музикант виконує одразу дві ролі – відкинутого суспільством ізгоя та поліцейського, який стежить за порушниками. За звучанням «Haegeum» – суміш хіп-хопу з традиційної корейської музики. Саме слово «хегім» означає народний корейський струнний інструмент, яке друге значення – «забороняти», що також відображено в сюжеті кліпу.

Хоча D-Day – перша повноцінна студійна робота Шуги, це не перший його сольний реліз. 2016 року він випустив мікстейп «Agust D», а 2020-го – ще один мікстейп, «D-2». Обидва альбоми вийшли під ім'ям Agust D: за словами артиста, D-Day став завершенням трилогії і останнім релізом Шуги, записаним під цим псевдонімом.

21 квітня, в день виходу D-Day, на Disney+ відбудеться прем'єра документального фільму Suga: Road To D-Day, що розповідає історію створення альбому.

На альбом D-Day вже з'явилися перші рецензії. Видання Consequence назвало його «тріумфальним завершенням трилогії» та «вражаючою історією зростання та зцілення». Слухачам реліз теж сподобався: так, користувачі порталу AlbumOfTheYear хвалять тексти та продюсерську роботу.

Daft Punk випустили демо-версію пісні Give Life Back to Music з альбому Random Access Memories

Daft Punk опублікували демо-запис композиції Give Life Back to Music. Вона дуже відрізняється від фінальної версії: у демо-треку немає слів і набагато більше оркестрового звучання та фортепіанних партій.

«Give Life Back to Music» увійшла до четвертого – і фінального – альбому Daft Punk «Random Access Memories», реліз якого відбувся 17 травня 2013 року. Пісня йде першою в треклісті, що говорить про її важливість для платівки: «Give Life Back to Music» ніби задає настрій усьому релізу. Слухаючи початкову студійну версію, важко уявити, що в результаті вона звучатиме зовсім інакше.

Музиканти Daft Punk написали «Give Life Back to Music» у співавторстві із засновником Chic Найлом Роджерсом та відомим американським джазовим музикантом Полом Джексоном-молодшим, який працював із Майклом Джексоном, Вітні Г'юстон та Елтоном Джоном.

Продаж аудіокасет досяг рекордного рівня за 20 років

магнітофон

У Великій Британії зафіксовано рекордно високий попит на аудіокасети з музикою. 2022-го було продано 195 тисяч касет, що стало рекордним показником з 2003 року – тобто майже за 20 років.

Як зазначає радіостанція Radio X, за десять років інтерес зріс значно: у 2012-му в Британії купили лише 3 823 касети. При цьому в 2022 році слухачі купували саме свіжі релізи - особливим попитом користувалися Harry's House Гаррі Стайлса, Dance Fever Florence and the Machine і The Car Arctic Monkeys. Весь топ-20 найпопулярніших альбомів на касетах повністю складається з музики 2022 року. Ось як виглядає перша десятка:

1. Arctic Monkeys - "The Car"
2. Гаррі Стайлс - "Harry's House"
3. Florence and the Machine - "Dance Fever"
4. Muse - "Will Of The People"
5. Central Cee - "23"
6. Роббі Вільямс - XXV
7. 5 Seconds of Summer - "5SOS5"
8. Blackpink - "Born Pink"
9. The 1975 - "Being Funny In A Foreign Language"
10. Machine Gun Kelly - "Mainstream Sellout"
Марк Берджесс, власник одного з музичних магазинів Лондона та засновник лейбла Flashback Records, зауважив, що після закінчення карантину продаж касет у його магазині збільшився. Він вважає, що на користь касет зіграла їхня компактність:

«На стрімінговому сервісі важко бути колекціонером. А касети – це невеликий формат, із ними простіше створити колекцію. Крім цього, людям подобається мати у себе музичний альбом, упорядкований у задуманій артистом послідовності».

У 2022 вініл обійшов з продажів компакт-диски, вперше за 35 років. Британська меломанка на ім'я Марі віддає перевагу вінілу – але й касети вона теж любить:

«Цей формат змушує вас загрузнути і пройти через усю збірку пісень так, як її задумав артист. Рухатися вперед і назад непросто – тож так, касети чудові».

На думку Пола Вільямса, співробітника Британської асоціації виробників фонограм, касети переживають таке відродження, як і вінілові платівки. Адже нещодавно цей формат вважався остаточно застарілим і «списаним». Вільямс вважає, що це «повернення людей, які бажають володіти музикою – тобто піти та купити її»:

«Ми помітили, що на касетах добре продаються альбоми тих музикантів, які мають реальну фан-базу».


Читати також