24-06-2023 Мистецтво 7308

Мистецький досвід проявлення несказаних слів у колажах

Художниця Галина Шевцова. Україна. Дніпро

Сьогодні я хочу познайомити вас з відомою дніпровською художницею Галиною Шевцовою та її особистим досвідом.

Трохи більше року минуло після страшних подій, які сталися в Україні. За цей час багато міст, включно з містом Галини, постраждали від вибухів ракет, які почалися рано вранці, між 4 і 5 ранку. Хоча її спогади про страх і стрес здебільшого стерті, Галина, як і будь-який інший українець, зіткнулася з важким рішенням.

Картина Галини Шевцової. Україна. Дніпро

Паніка і стрес можуть призвести до стану, коли мозок перестає функціонувати, а думки залишаються тільки про виживання. Лунали вибухи, літали російські військові літаки. Проте Галині пощастило. Після перетину кордону її прийняла польська родина. Люди з добрим серцем і великою душею приїздили на кордон Польщі та України. Вони приймали абсолютно незнайомих людей, пропонуючи їм притулок. Було багато різних ситуацій, але це про інше.

Майже рік вона приховувала свій особистий біль і приховує досі. Незважаючи на це, вона вважає, що у неї все добре. Вона вдячна, що опинилася у мирному місці, але новини все одно розривають її серце. Страх за рідних і близьких, які в Україні, і безмежне бажання миру. Художниця хоче показати, що сталося з мирним населенням в Україні, щоб це ніколи не повторилося.

Колажі створені на тлі чорного оленятка, що не є випадковим вибором. Воно уособлює маленьку, беззахисну тварину, яка втратила свою силу. Символізує дитину, яка не розуміє, що відбувається у світі. Оленя може бути майже непомітним на колажі, виглядаючи як пляма чи тінь, але воно є. Це служить символом того, чого ми часто вирішуємо не бачити або не визнавати, якщо це не є частиною наших планів. Це підкреслює нашу схильність відокремлювати себе від інших, але навіть коли ми заплющуємо очі та накриваємося ковдрою, все ще є люди, які борються, страждають і втрачають близьких.

Картина Галини Шевцової. Україна. Дніпро

Можливо, у вас був подібний досвід, або ви маєте історію допомоги українцям?  Всі історії цінні.

Олександра Малишко


Читати також