11-06-2023 Мистецтво 1038

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 11.06.2023

Що подивитись про культуру. Найкращі відео за тиждень. Добірка від порталу Експеримент. 11 червня 2023

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Щочетверга з вами КІНОdigest на каналі Culturno! КІНОdigest - рубрика про новини кіно, серіалів та анімації. У цьому випуску говоримо про зменшення підтримки України на Каннах, фестиваль документального кіно DocuDays, старого Супермена, нові "Форсажі" та багато іншого.

Сьогодні ми поговоримо про найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу кіно. На вас чекає лінійка українських фільмів жахів, зйомки триквела Детпула, повернення культового Доктора ХТО , виробництво Піратів Карибського моря 6 та багато іншого. Всім приємного перегляду! 

Вадим Хлупʼянець – артист балету Київського національного театру оперети. З 2015 року збирав оплески на аншлагах вистав, а в 2022 році зняв балетні туфлі, взяв до рук зброю і пішов захищати Батьківщину. Воїн родом з Донецька. Після нападу Росії жодного разу не був у рідному місті, але завжди мріяв звільнити Донецьк від окупантів і всіх запевняв, що одного дня це станеться. У складі батальйону «Свобода» брав участь у запеклих боях за Лисичанськ, Сєвєродонецьк і Бахмут. 15 листопада 2022 року куля російського снайпера забрала життя 26-річного артиста в районі Бахмута. 24 листопада зранку у Національній опереті проводжали Вадима оплесками, а ввечері цього ж дня відбулася премʼєра вистави італійського режисера «Бал», в якій Вадим Хлупʼянець також мав грати. Її присвятили воїну.

Як митці, що втікали від радянського режиму, могли реалізовуватися за кордоном у минулому сторіччі? Вдалий приклад — Варвара Каринська, дизайнерка, яка зробила революцію в балетній моді та отримала «Оскар» за найкращий дизайн костюмів. Про шлях харків’янки до Голівуду дивіться в матеріалі Анастасії Тимусь.

Якою є українська сакральна архітектура, який вплив на неї мала росія та як варто будувати сучасні українські церкви? Журналістка «Культури на часі» Саша Максименко в циклі матеріалів про сакральну архітектуру розбиралася в цих питаннях із архітектором Юліаном Чаплінським.

У дев'ятому епізоді подкасту про одного з найвидатніших композиторів ХХ століття Кароля Шимановського йдеться по Шимановського та вшанування пам'яті композитора в Україні. Про фестивалі, музеї, товариства, які вшановують композитора, розповідає Олександр Полячок – музикознавець, директор Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського. Прелюдію виконує польський піаніст Марек Шлезер (запис люб’язно наданий Музичним товариством Кароля Шимановського у місті Закопане). Подкаст створений за підтримки Goethe-Institut в рамках стипендії для професіоналів у сфері культури.

НовиниКіно, які ви могли пропустити з моменту минулого випуску.

Цей випуск «Дрімоти» присвячений упирям. Він не дуже страшний, тому сміливо можете дивитися його на ніч. Але майте на увазі, що після нього ви будете остерігатися червонощоких людей і собак, які ходять парами.

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Спільно з цією програмою у Видавництві Старого Лева раніше виходило 7 книг, які ми показуємо у цьому відео.

Навіщо змінювати хід історії, що читають у світі, де Гітлер переміг і до чого тут інопланетяни? Про «Людину у високому замку» Філіпа Діка та «Дефіляду у Москві» Василя Кожелянка — у шостому випуску «Літератури без поспіху».

Восьма розповідь літературознавця Ростислава Семківа з циклу «Український сміх», записана для проєкту «Тижня» «Skovoroda auditorium». У ній ідеться про кілька помітних творів для дітей, написаних в 50-60-х роках, що стали перлинами української дитячої літератури й позначені яскравим комізмом. Тогочасні утиски вільного письменства спонукали багатьох письменників вдатися до «безпечнішої» дитячої літератури, уникаючи прямих ідеологічних конфронтацій, що неминуче мали трапитися в «дорослих» творах. Тому показовим був прихід у дитячу літературу знаного гумориста Павла Глазового, що не мав можливості писати правдиву сатиру для дорослих, а конформуватися не хотів. Так постав захопливий дитячий епос «Про відважного Барвінка та Коника-дзвоника», першу частину якого написали в співавторстві Павло Глазовий та Богдан Чалий. Це чудова героїчна поема, присмачена сливе котляревським гумором, в якій зловмисників побивають весело й з посмішкою. Пізніше Чалий уже сам написав ще три частини поеми, просякнутих ідеологією, проте все одно дотепних – Глазовий, який вигадав стартових персонажів (Барвінка, Ромашку, Тхоряку й т. д.), зробив їх надто яскравими й вони далі наче самі чинили опір заганянню їх у вузькі рамки радянщини. Іншим геніальним українським дитячим письменником був Всеволод Нестайко. В лекції аналізуємо його «Тореадорів з Васюківки» та «Надзвичайні пригоди в лісовій школі», що для дітей того часу стали власним Гоґвортсом з дрібку готичними, проте завше веселими пригодами. Наприкінці кілька слів сказано про гумористичні вірші для дітей Василя Симоненка, що, поза тим, містять доволі в’їдливі сатиричні елементи, котрі мали б відчитати й відчитували тогочасні дорослі.


Читати також