«Ви становите загрозу прийнятного рівня» — книга про Бенксі

«Ви становите загрозу прийнятного рівня» — книга про Бенксі

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

Видавництво ArtHuss готує до друку книгу про сучасного митця Бенксі, доповнену його роботами, виконаними в Україні, у містах, постраждалих від російського вторгнення.  

Бенксі – відоме ім’я в сучасному арт-світі. Точніше, псевдонім, адже особа митця досі не встановлена. Його помітили як художника графіті в 1993 році. А вже з 2003-го він мав чіткий стиль: щоб покращити швидкість роботи, він розробив характерну іконографію добре впізнаваних зображень, таких як щури та поліцейські, які передавали його антиавторитарне послання. Кожна поява нових творів викликала скандал та гучні обговорення у англійської,  а потім і світової публіки.

Книга «Ви становите загрозу прийнятного рівня» — це фотоальбом його робіт, а також тексти про діяльність та світогляд. Книга така ж, як і сам митець: невловима. Ви не знатимете достеменно, де правда, а не ні, чи точно автор графіті саме Бенксі. Автор Патрік Поттер розповідає містифікаційну історію про написання книги: «Написати книжку про людину, про існування якої (якщо вона взагалі існувала) достеменно нічого не відомо, наповнити цю книжку картинами, які написав точно-невідомо-хто? Напевно, на дослідження виділено величезний бюджет? Я заплакав. Мені дали ляпаса, щоб я замовк. «Треба діяти негайно, поки тіло ще не охололо!, — прогарчали вони. — Друкуємо за три дні». Рукопис було написано у підвалі в Шордичі на зворотах фальшивих банкнот. Замість чорнила були мої сльози. Я чітко пам’ятаю, як підпалив маленький човен і відправив його у плавання в старій іржавій ванні, наповненій сечею бомжів, — символічний жест прощання з будь-якою надією на те, що коли-небудь мене серйозно сприйматимуть як письменника». Проте Патріку Поттеру вдалося написати переконливу книгу про невловимого митця: здається, що він знає Бенксі чи навіть працює з ним, проте це також може означати, що він не має поняття, хто такий Бенксі — це лише одна людина чи група людей? У будь-якому випадку, це безперечно книга для тих, хто починає або любить Бенксі.

Це видання — найкраща колекція вуличних фотографій Бенксі, яку коли-небудь збирали для друку. А текст охоплює історію мистецтва, британського сленгу, соціально-політичних та економічних інтерпретацій сучасного суспільства та великої кількості сатиричного гострого гумору. Бенксі — це не тільки мистецтво, але й форма політичного протесту, і людина вміє поєднувати і те, і інше. Проте книга «Ви становите загрозу прийнятного рівня» особлива для нас, адже в українське видання ArtHuss буде включений текст інтерв'ю від Бенксі про його поїздку в Україну, мотивацію і фото робіт, які він лишив на стінах будівель в Бородянці, Ірпені та Горенці. Це частинка нашої історії, яку важливо зазначити на сторінках.


Читати також