З цією думкою треба переспати

З цією думкою треба переспати

Про те, що багато відомих винаходів, наукових теорій та художніх творів наснилися їхнім авторам або були навіяні сновидіннями, говорять давно — але лише в наші дні наука наблизилася до того, щоб перевірити, наскільки це близько до істини. Згідно з деякими недавніми дослідженнями, креативні здібності справді зростають, коли людина прокидається після першої, поверхневої фази сну. Інгрід Вікельгрен - про те, що можна обміркувати уві сні і як образи з сновидінь можуть допомогти у вирішенні реальних завдань.

Що спільного між формулою бензолу, Google та Франкенштейном? Всі вони так чи інакше завдячують своїй появі сновидіям.

Протягом десятиліть вчені розмірковували над зв'язком між сновидіннями та натхненням. Панувало переконання, що подібні осяяння приходять на стадії сну зі швидким рухом очних яблук, яка багата на сновидіння і починається через годину або більше після початку циклу сну. Однак нові дослідження говорять про те, що натхнення приходить у набагато більш ранній фазі сну — сутінковій зоні, що розділяє сон і неспання.

Нещодавно в дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, було продемонстровано, що люди, які трохи подрімали перед розумовою активністю, зрештою мають вищі показники креативності, ніж ті, хто виконує ті ж творчі завдання, але у стані повної бадьорості та неспання.

Більше того, вчені виявили, що вони певною мірою можуть контролювати сновидіння. Вони стали спрямовувати сни людей до певної теми.

Чим більше люди бачили снів на задану тему, тим більш творче вони підходили до завдань, пов'язаних із нею.

"Це дослідження підводить нас до того, що сновидіння на певну тему підвищують подальшу креативність у цій сфері", - говорить Роберт Стікголд, когнітивний нейробіолог і дослідник сновидінь з Гарвардської медичної школи, один з учасників дослідницької групи.

В експерименті використовувався детектор сну під назвою Dormio – апарат був розроблений командою, до якої входив один із провідних дослідників Адам Гаар Горовіц, науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту. Dormio схожий на рукавичку, його розташовують на зап'ясті та кисті. Прилад відстежує початок сну, м'язовий тонус та частоту скорочень серцевого м'яза. Dormio пов'язаний з програмою, яка видає голосові підказки для сну та записує звіти про сновидіння.

Багато хто використовував першу фазу сну для натхнення. Наприклад, художник Сальвадор Далі навмисно дрімав, тримаючи зв'язку ключів над металевою мискою, обмірковуючи ідею картини. Коли він засинав, м'язи руки розслаблялися. Він впускав ключі, вони ударялися об метал і будили його, і він негайно чіплявся за образ зі свого сну. Кажуть, що і Томас Едісон використав аналогічну техніку із металевими кульками замість ключів.

У 2021 році група дослідників з Паризького інституту мозку попросила одну групу людей трохи подрімати, а потім вирішувати математичні завдання, для кожного з яких існував неочевидний короткий шлях, а іншу групу - вирішувати ці завдання в стані без попереднього сну. Ті, хто подрімав, утричі частіше знаходили просте рішення, хоча у всіх піддослідних був один рівень знань у математиці.

Ще раніше було проведено інше дослідження, коли вчені просили людей представляти - одну групу уві сні, іншу під час неспання - щось конкретне, наприклад, дерево.

Вони набрали п'ятдесят осіб на дослідження денного сну, але насправді дослідники попросили спати лише половину учасників дослідження. І ті, й інші отримали прилад Dormio, додаток давав обом групам аналогічні інструкції, наприклад: "не забувати думати про дерево" або "не забувати спостерігати за своїми думками".

Всі, хто подрімали і отримали нагадування, повідомили, що бачили уві сні дерева або частини дерев, крім одного, хто спав та отримав більш загальну інструкцію. Піддослідні перерахували «всі творчі альтернативні варіанти використання дерев», які змогли придумати, а також записали перше прийшовше на думку дієслово для кожного з 31 іменника, більш-менш пов'язаного з деревами. Креативність відповідей оцінювали люди, які не знали, хто спав, а кого тільки попросили подумати про дерево. Ці рейтинги об'єднувалися в індекс загальної креативності.

Сни

Люди, які подрімали та отримали нагадування про дерево, отримали найвищі бали.

«Чим більше ви думали про дерево уві сні, тим цікавіші ваші результати були після пробудження», — каже Кетлін Есфагані, співробітниця Массачусетського технологічного інституту.

Наприклад, людина, якій наснилося, що її тіло було зроблено з дерева, написала розповідь про дубового царя, який носив корону з листя, його тіло було то дерев'яним, то зробленим із світла.

Отже, дані показують, що сновидіння, що надходять до нас під час першої фази сну чи засинання, дуже важливі для творчої активності.

"Це новаторське дослідження, оскільки ще ніхто не довів експериментальним шляхом, що сновидіння (на початку сну) пов'язане з подальшою творчістю", - говорить Торе Нільсен, дослідник сновидінь з Університету Монреаля.

Однак під час цього невеликого експерименту людей підводили лише до думки про дерево. Тому необхідно протестувати цей метод як з іншими темами, так і спробувати під час вирішення реальних завдань. Здається, що цю технологію люди дуже скоро зможуть використати самостійно для розвитку своєї уяви та креативності.


Читати також