Науково-популярні відео тижня. Добірка від 19.08.2023

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 19.08.2023

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Як з'явилося рабство

Від Риму до Америки. Історія України від імені Т.Г. Шевченка.

З цього відео ви дізнаєтеся: чому сонячний вітер іноді дме в протилежний бік? Які ще дивні явища побачить наш зонд всередині Сонця? І які небезпечні аномалії можуть приховувати зорі?

Роберт Опенгеймер — людина, яка, в якійсь мірі, змінила світ. Людина, яка опосередковано впливала на кожну війну після Другої світової. Це найважливіший фізик, який при цьому не отримав Нобеливської премії, хоча, без перебільшень, перегорнув все з ніг на голову. Саме Опенгеймер вважається творцем найсмертоноснішої зброї сьогодення. Атомна бомба — зброя, якою все частіше розмахує наш неадекватний сусід. Зброя яка здатна знищіти міста, країни, та, можливо, і всю планету. У цьому відео ми поговоримо чим відрізняється ядерний вибух бомби і енергетичного реактора, які види ядерних бомб існують, та чи можливо вижити після вибуху атомної бомби.

Разом із колегами з волонтерської Group 35 ми продовжуємо збір на термінові потреби наших захисників. Це безпосередній запит від бійців – 11 оптичних прицілів для диверсійного підрозділу ГУР. Вони забезпечать успішне виконання завдань і допоможуть зберегти життя і здоров’я багатьом воїнам. Переходьте за QR-кодом на екрані або за посиланням в описі відео – й допоможіть наблизити Перемогу України! Пам’ятайте: вона залежить від кожного з нас! 

Лекція Мандри на Біглі

Навколосвітня експедиця Чарльза Дарвіна.

Рашизм

У свіжому випуску Історії України для дорослих ми розповідаємо про події останніх 20 років: тернисте повернення України до західної цивілізації, протидія з боку росії та становлення режиму путіна. 

Зазвичай про те, що у людини є РХП (розлад харчової поведінки), рідні та друзі дізнаються далеко не одразу. Людина наче і виглядає в порядку, і наче не голодує, але в той самий час, все її життя вже обертається довкола їжі…. Останнім часом РХП ще й стали стали значно поширенішими. Тому сьогодні у облозі психотерапевтки Мар'яни Франко, поговоримо про те - які є найпоширеніші розлади харчової поведінки - наскільки маркетинг і сучасні масмедіа сприяють розвитку РХП - у чому основна проблема РХП - а також дещо про сучасний тренд "Мої стосунки з їжею". 

Новий цікавий випуск на УТ-2.

Відео про Сонячну систему - дивовижна подорож крізь космос. ЦЬого разу слухаємо про Уран!

Історія штанів почалася ще у стародавньому світі: першими в Європі їх почали носити скіфи близько трьох тисяч років тому. Потім була довга перерва, і штани повернулися до європейської моди лише у Середньовіччі. Ось тільки це був одяг виключно для чоловіків. Знадобилися сторіччя, щоб штани увійшли в жіночу моду. У новому випуску WAS ми розповімо, як жінки боролися за право носити штани. Ви дізнаєтеся, як суфражистка Амелія Блумер намагалася навчити жінок носити штани і чому названі на її честь “блумери” так і не набули поширення, яку роль в історії моди брюки зіграла Коко Шанель і як Марлен Дітріх не пустили на голлівудський прийом, тому що вона був у брючному костюмі. Ми розповімо про Шарлотту Рід - першу американку, що наважилася з'явитися в штанах у Конгресі США, і про те, коли в Конгресі остаточно скасували заборону на появу жінок у штанах.

Про Балкани сьогодні говорять та пишуть чимало - зокрема про югославські війни 1990-х років, які порівнюють з війною в Україні. Та для багатьох українців балканські країни досі лишається Terra Incognita. У новому WAS.Talks ми поговоримо з Катериною Шимкевич - кандидатом історичних наук, керівницецю Аналітичного центру балканських досліджень. Чи вся Сербія така проросійська, як нам здається? Чи може Україна повторити успіх Хорватії 1995 року? Яких помилок припустилася влада Боснії та Герцеговини, коли підписувала мирний договір? Чи треба Україні визнати Косово? Сербія та Росія - друзі назважди? Чи можна порівнювати Косово та Крим? Чому Сербія не в ЄС? Про це та інше ви дізнаєтеся з цього відео.

Цього разу на подкаст завітала популяризаторка науки Ольга Маслова. Поговорили про принципи, проблеми та виклики українського наукпопу. Не обійшлося і без відповідей на питання "що бісить популяризfторів науки", хоч нас ніхто і не питав)

Ольга Маслова про позаклітиннний матрикс.


Читати також