Як пофарбувати пряжу для в'язання в мікрохвильовій печі

Як пофарбувати пряжу для в'язання в мікрохвильовій печі

Сьогодні ми поговоримо про те, як можна в домашніх умовах пофарбувати звичайну білу пряжу в потрібний колір.

Таким способом можна створювати як однотонну пряжу яскравого або пастельного кольору, так і кольорову з плавними переходами з однієї колірної гами в іншу. З такої кольорової пряжі зрештою виходять чудові смугасті шкарпетки, ковдри і навіть кофточки.

Отже, для фарбування пряжі вдома вам знадобиться в першу чергу пряжа з помпонами купити яку можна в магазині. Вона має бути білого кольору.

Також барвники (харчові найпростіше). Вони можуть продаватися в рідкій консистенції або у вигляді порошку - вам підходять обидва варіанти. Барвники можна знайти будь-якої пори року в спеціалізованих магазинах, але найбільше їх, звичайно ж, перед Великоднем. У цей час можна ними добре запастися.

Також потрібен оцет, не має значення це яблучний оцет, винний або звичайний 9%. Потім банки, у яких безпосередньо протікатиме процес фарбування. Банки повинні бути з великою горловиною. Їх кількість ви визначаєте самі в залежності від кількості потрібних кольорів. Ми візьмемо, наприклад, три банки. І ще потрібна велика тарілка, щоб можна було на ній розмістити всі банки відразу і все це поставити в мікрохвильову піч.

Переходимо безпосередньо до процесу фарбування нашої з вами пряжі

Чисті банки ставимо на широку тарілку. Наливаємо в них підігрітої води приблизно на півбанки і додаємо оцет (він потрібен для того, щоб барвник краще прилипав до матеріалу). Зазвичай у кожну банку додається пара столових ложок оцту (відповідно до інструкції на упаковці барвника).

Тепер висипаємо у воду барвники. Якщо хочете отримати якісь особливі кольори, можете їх спокійно змішувати між собою. Воду із барвником перемішайте до повного розчинення останнього.

Тепер ваша пряжа замочується у кольоровій нагрітій воді хвилин на 5. Ми з вами взяли три банки та створили три кольори, відповідно і пряжу для замочування потрібно розділити на три рівні частини. Тепер кожен кінець пряжі опускаємо у власну банку із барвником.

Тепер треба визначитися, вам потрібні в результаті грубі переходи одного кольору в інший, або ж плавні. Якщо перший варіант, то поки що більше нічого робити не треба, а от якщо другий, то змішайте пряжу з однієї банки з сусідньою для отримання перехідного кольору. Наприклад, пряжу блакитного кольору ми змішуємо з рожевим та отримуємо фіолетовий перехід. Тепер зробіть навпаки, пересуньте рожевий колір у блакитний, таким чином блакитний відтінок стане чіткішим.

До речі, всі ці махінації краще виконувати в рукавичках, якщо не бажаєте, щоб ваші пальці також були всіх кольорів веселки.

Тепер можна зробити перехідні кольори і для інших комбінацій барвників у банках. Виконуйте дане фарбування до отримання задовільного результату.

Щоб новонабуті кольори пряжі стали стійкими, потрібно поставити баночки в мікрохвильову піч хвилин на 5. Час визначайте індивідуально, адже у всіх мікрохвильові печі працюють по-різному. Головне, щоб вода в банках була доведена до кипіння, але при цьому не кипіла.

Дістаємо пряжу. Тепер зверніть увагу на воду з барвником – вона має стати прозорою. В іншому випадку спробуйте знову її нагріти. Якщо це не допомагає, можливо, ваш фарбник і пряжа просто не сумісні між собою. А можливо і таке, що ви фарбували 80 акрил фарбами для натуральної пряжі. Отже, для кожного виду пряжі вибирайте відповідний барвник.

Дайте пряжі охолонути, не виймаючи її з води, а потім поперіть, при цьому частина барвника змиється.

Висушіть пряжу попередньо розправивши її, і можна приступати до роботи.


Читати також