14.10.2023
Культурна країна
eye 193

Олена Теліга. Повернення: історія жінки, що віддала себе служінню Україні

Олена Теліга. Повернення: історія жінки, що віддала себе служінню Україні

22 жовтня у Pochayna Event Hall покажуть біографічну виставу Майстерні Лєни Лазовіч “Олена Теліга. Повернення”.  Феномен української літератури: загадкова особистість, модель, красива жінка, що любила капелюшки та сукні, авторка сильних та радикальних есе і віршів, діячка ОУН та борець за незалежність.

Як можливі такі протилежні поєднання в одній людині?

Лєна Лазовіч - режисер спектаклю, заслужена артистка України:Ми розповідаємо не лише життєпис та творчий шлях поетеси, ми намагаємось дослідити, як формуються її цінності та ідеали, ким надихалась та захоплювалась сама Теліга. Ми  дивимось  на жіночу поезію в кризових для нації періодах. “Душа у нас (жінок) - криниця”, - таке сильне, сміливе твердження Теліга доводить власними вчинками. Не втрачаючи при цьому легкості до життя.

Вона вчить нас, що ми можемо обирати власне ставлення до будь-яких подій. Жодна війна не здатна відібрати любов до життя, якщо ми самі не вирішуємо її віддати. Теліга - це свято - коротке,  проте яскраве та щасливе”.

Перед акторами стоїть зараз багато питань, головне з яких: «Ось ми, живемо серед війни. Справжньої, невблаганної війни. Тож як бути людиною-криницею? Де віднайти те джерело сили в собі?». Через листи та вірші поетеси, автори та актори спектаклю пробують відповісти на ці виклики. Бо коли як не зараз можливе і потрібне повернення такої сильної та тендітної жінки, що віддала  всю себе служінню!

Відгук глядачки про спектакль: “Сьогодні зі мною сталося диво, коли через занурення в долю, театр та спільну рефлексію ти для себе відкриваєш героїню України. Її шлях, боротьбу, особисту перемогу і втрату її для України. Я відкрила Олену Телігу. Багато паралелей з сьогоднішнім, багато виборів в рамках одного життя. І це про вибір. І про те, скільки ще нам потрібно героїв минулого і сучасного відкрити для себе і інших”.

«Майстерня Лєни Лазовіч» з’явилася кілька років тому на основі студії при Театрі на Печерську в Києві. Майстерня продовжує досліджувати життя й творчість відомих людей минулого.

«У нашій майстерні артист може собі обрати героя чи героїню, над яким буде працювати — поета або поетку, художника або художницю, письменника чи письменницю. Якщо у нього виходитиме герой, з яким він проживає життя, до роботи підключаються інші актори, і виходить спектакль. Так вийшов Василь Стус, Ван Гог, Леся Українка, — каже режисерка вистави й засновниця майстерні, заслужена артистка України Лєна Лазовіч. — Такі байопіки — можливість для молодого актора розвиватися у розмові з героєм. Герой тебе виховує, стає другом. В його оточенні ти виростаєш».

Тривалість вистави 1 година 30 хвилин. Перед початком на вас чекає бар, де ви можете випити келих вина.

Режисер - заслужена артистка України Лєна Лазовіч

Художник - Надя Кошман

Продюсер – Юлія Саранчева

Літературний редактор - Наталія Василишина

Що: Вистава «ОЛЕНА ТЕЛІГА. ПОВЕРНЕННЯ»

Де: Pochayna Event Hall, зал Gig Space - пр-т Степана Бандери, 23

Коли: 22 жовтня, 17.00

Читати також


up