18.10.2023
Культурна країна
eye 175

Марія Голодрига (Дребіт). Вчитель, який змінив моє життя

Марія Голодрига (Дребіт). Вчитель, який змінив моє життя

ЖИТТЯ СПІРАЛЬ

—  Зачекайте!! Зачекайте!! Не забивайте труну!! Михайло йде!!!

Ці слова сколихнули тисячі людей, які одночасно повернули голови в бік дороги. Плач, крики, людський гул різко заповнили простір. Це неможливо було витримувати.

По засніженій, слизькій дорозі наближалася одинока чоловіча постать в довгій чорній шинелі, несучи в руці шапку, незважаючи на мороз.

Моряк-підводник встиг приїхати на похорон. Встиг зупинити його на найвищому рівні емоцій та страждань, додавши ще більших.

— Михасику... синочку мій рідненький...яке горе прийшло на наш поріг... яке горе, дитино моя дорога... — Заламувала руки ще молода матрі Катерина, голосячи не то до всіх,  не то до себе самої. Трем її голосу, здавалося, рухав тими важкими сніговими хмарами та розганяв вітер, який от-от збирався розсипати на голови людей принесений білий смуток.

Батьки, загиблої у автокатастрофі, сімнадцятирічної школярки-випускниці Соломії розривалися між донькою, яка лежала в труні у весільній сукні та сином, який приїхав з далекого Мурманська, встигнувши на останнє цілування.

 Життя, завжди маючи повен кошик різних дарів і не тільки, вділило їх й Михайлові. Одружився з красунею Оксаною, яка вміла дати лад і в хаті, і на роботі була моторною. Нагородив Бог молоду сім'ю донечкою, яку назвали в честь загиблої Михайлової сестри Соломією. А вона, з часом, подарувала батькам трійко внучат.  Жили як і багато родин, долаючи проблеми гуртом.

В скуртні часи Соломія подалася на заробітки, залишивши дітей на батьків...

— Михасю, ти куди? —  ціпко вчепилася в чоловіка поглядом Оксана, чекаючи на його відповідь.

— Я не буду сидіти вдома, коли мої підопічні, молоді хлопці з заводу пішли добровольцями в ТРО. Я не можу їх залишити. Я маю бути з ними.  — Чітко і

без найменшого шансу на заперечення з боку дружини відповів Михайло.— В мені тече бандерівська кров, Оксано! — З шаною та гордістю вимовив чоловік, давши на мить блиснути в очах сльозі.

Сказав — зробив.

А березень лютував.

Для Катерини час теж не стояв на місці. Постріла. Подалася, як кажуть. А коли взнала, що її син пішов на війну, ще більше поникла та змаліла.

— Михасю, — впрошувала мати сина у телефонній розмові, —  може би ти вже вертався додому? Мені поміч потрібна...

—  Мамо, та як я залишу тут цих людей? Вони ж такі самі як і ми! На сумщині теж говорить українською, так само ненавидять кацапів і сиплять їм прокльони за кожен постріл!

Сьогодні не вмовила. Може зможе завтра?

А завтра матір Катерина, дружина Оксана, онуки, родина, друзі та побратии прощатимуться з Михайлом.

Лише його донька Соломія не зможе цього зробити, бо вона далеко від дому. На заробітках.

Похоронна церемонія наближалася до завершення.

«ВІЧНАЯ ПАМ'ЯТЬ» вібрувала в невеликій квартирі, під супровід плачу там криків розпачу.

Воїни, які приїхали супроводжуючи тіло Михайла, готувалися закрити кришку труни, коли на вулиці, де була величезна кількість людей хтось крикнув:

«Зачекайте!!! Зачекайте!!! Соломія приїхала!!!»...

Життя, вдруге закрутивши цю жихливу спіраль, заридало разом з усіма, від свого безсилля...

*      *      *

Найкращим вчителем  для людини є ЖИТТЯ.

Воно приголубить, а потім дасть стусанів. Заспокоїть, а тоді закрутить в такі лещата, що душа вискакуватиме з тіла. Та як би важко нам не було на тих уроках, ми завжди маємо дякувати йому за можливість пізнати, навитися, зрозуміти та зрости.

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up