17.10.2023
Культурна країна
eye 435

Марина Жванія. Вчитель, який змінив моє життя

Марина Жванія. Вчитель, який змінив моє життя

Морозиво

Теплий літній день, кінець серпня, 2014 рік. Наше місто Бахмут  щойно звільнили від окупації. Ми з чоловіком йдемо вулицею Горбатова і до моїх вух долітають слова, сказані підлітком, який проходить повз мене: «Та звичайно в Радянському союзі жилося краще! От хоча б згадати яким смачним було морозиво!» Ці слова просто прорізали мій слух. Я так розізлилася, що хотіла зупинити тих молодиків, яким було років по тринадцять, спитати їх: звідки в їхніх головах ця дурість!  Прийшовши додому я не могла заспокоїтися, все думала: що має статися, щоб наша молодь почала думати, аналізувати, щоб наша молодь не піддавалася на пропаганду, а щиро любила свою країну, що для цього можу зробити саме я?! Зранку я йшла на роботу повз Горлівський інститут іноземних мов і побачила оголошення, що йде набір студентів. Дай, думаю, зайду запитаю, чи можна вступити до інституту в моєму поважному віці.

Я мала вищу освіту, була фінансистом, а також у мене було хобі: я читала і збирала книжки саме української літератури. Я була впевнена, що моя любов до нашої літератури, культури і країни взагалі,  допоможе мені в моєму наступному задумі. В тридцять чотири роки я змінила професію, яка повністю змінила моє життя -  стала учителем української мови та літератури.

Щойно отримавши диплом я пішла працювати до рідної школи. За мету я поставила собі не лише навчати дітей, а й зробити все, що в моїх силах, щоб вони полюбили Україну, нашу мову, нашу літературу  так само, як люблю їх я!

Клас мені дістався досить складний, та я не опускала рук! Я розуміла, що для того, щоб діти почули мене і повірили мені, ми з ними маємо подружитися, стати ближче. Я розповідала їм історії з власного життя: як ми з чоловіком розвозили їжу нашим військовим на блокпости, як я ходила до військового шпиталю і що я відчувала в той час, розповідала історії своїх друзів та однокласників військових. Я «тягала» своїх учнів до кінотеатру на патріотичні фільми, вони приходили до мого дому колядувати. Дехто навіть виявив зацікавлення моєю колекцією книжок і я радила що можна почитати, ділилася книжками. Ми подружилися, я бачила що інколи вони готуються до мого уроку не через велику любов до самого уроку, а щоб просто мене не засмучувати. Але це дало результати, бо вони все ж таки мене чули!

Я випустила своїх перших учнів у 2021 році. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми не втратили зв`язок, вони навіть допомагали мені збирати необхідні речі військовим на передову. Під час евакуації всі вони виїхали, ніхто не перейшов на бік ворога. Ми весь час підтримуємо один одного. Наймолодший з нашого класу, Олег, пішов добровольцем до лав ЗСУ, на той час йому було лише дев`ятнадцять років. Найбільші бешкетуни мого класу записали мені відео, в якому дякували мені за те, що навчила їх любити рідну Україну. Ми дзвонимо та пишемо один одному, спілкуюсь при цьому виключно українською мовою.

В нашому житті трапляються події, які здатні кардинально змінити нас, перевернути наш світ з ніг на голову. Такі події запам`ятовуються назавжди! Моє життя змінила зустріч із моїми першими учнями! Вони змінили мене – я змінила їх! Жодного дня я не пошкодувала про зроблений колись вибір!

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up