50 віршів з війни про людей на війні: виходить друком збірка «Тут були ми» поета, військовослужбовця Артура Дроня

50 віршів з війни про людей на війні: виходить друком збірка «Тут були ми» поета, військовослужбовця Артура Дроня

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

«Видавництво Старого Лева» підготувало до друку збірку віршів «Тут були ми» Артура Дроня – поета, івент-менеджера Старого Лева, який з початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ, де служить і нині. Вірші, що увійшли до книги, написані на фронті, але вони не про війну. Вони про людей, які люблять більше, ніж бояться. Які були тут і не пішли звідси. Такою мовою солдати згадують своїх, а діти пишуть листи на аркушах шкільного зошита. Нею говорять про біль і надію. Прощаються і люблять. Передзамовити книгу «Тут були ми» з листівкою з автографом, ілюстрацією і посиланням на запис авторських читань віршів можна на сайті Старого Лева: ЛІНК Увесь прибуток від продажу цього видання буде перераховано у благодійний фонд «Голоси дітей», що надає безкоштовну психологічну допомогу дітям та родинам, які постраждали від війни.

Книжка «Тут були ми» проілюстрована роботами Катерини Сад, а також уривками листів, які військові отримали від дітей. Можливо, це і є найкращий спосіб говорити про складні часи. Поєднуючи наш різний досвід у спільне промовляння. Називаючи наш біль і надію на імена.

«Цією книжкою мені важливо говорити про те, як ми даєм собі раду зараз. Ми, з такими різними досвідами, такими великими болями. Як вгризаємося в надію, хапаємось за любов, тримаємось один одного. Тільки про це й хочеться говорити. У книжці 50 текстів, і всі вони про нас. Не про війну, а про нас на війні. Побратими, батьки, пра- і пра-, незнайомі діти, знайомі діти, майбутні діти. Багато розмов, голосів та інтонацій, завдяки яким ми й тримаємося. Важливо також писати, як є, і тому ця поезія не дуже поетична. Часто вона рубана і некрасива. Рідко римована. Тому в цих текстах продавчиня пропонує лише парну кількість квітів. Тому солдат не питає де Бог, а просить його блювати в окопі разом з контуженими. І саме тому деякі вірші названі іменами людей, які ніколи їх не прочитають, – розповідає про книгу Артур Дронь. – Я вдячний за те, що «Видавництво Старого Лева» підтримало ідею передавати весь прибуток від продажу збірки благодійному фонду «Голоси дітей». Хай ця книжка допоможе зробити щось важливе. Хай кожен, хто читатиме її, буде об’єднаний навколо допомоги постраждалим від війни дітям. Бо так ми й даєм собі з цим всім раду об’єднуючись».

На сайті «Видавництва Старого Лева» вже відкрито передзамовлення на книгу, що триватиме до 15 грудня. Кожен читач, який оформить замовлення протягом вказаного періоду, отримає книгу «Тут були ми» та листівкою з автографом, ілюстрацією і посиланням на запис авторських читань віршів. Відправка та видача замовлень розпочнеться 19 грудня..

Артур Дронь – поет, івент-менеджер «Видавництва Старого Лева». З початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ. Перебуваючи на фронті, продовжує писати вірші. Сьогодні його пронизливі тексти вже перекладені різними мовами світу. Автор книжки «Гуртожиток №6» і один з авторів антології «Поміж сирен: нові вірші війни». 


Читати також