11-12-2023 Мистецтво 809

5 порад від режисера Педро Альмодовара

5 порад від режисера Педро Альмодовара

Авторка: Аліса Мілер

Фільми, які є сміливими за своєю формою, візуальними ефектами та тематикою, викликають у мене найбільше захоплення. Тож не дивно, що я високо ціную визначного іспанського режисера Педро Альмодовара, і я в цьому не одинока. Інші режисери й актори, як-от Педро Паскаль, Ітан Гоук, Гільєрмо дель Торо, Вонг Кар-Вай, Гаспар Ное та Тод Гейнс, теж захоплюються ним.

Альмодовар добре відомий своїм сміливим та яскравим візуальним стилем, акцентом на жіночих персонажах і дослідженням складних тем. Його фільми не для слабкодухих, оскільки вони часто торкаються табуйованих тем і кидають виклик традиційним уявленням про гендер і сексуальність. Серед найбільш відомих та знаменитих фільмів — «Жінки на межі нервового зриву», «Поговори з нею» та «Шкіра, в якій я живу».

Значення Альмодовара для сучасного кінематографа неможливо переоцінити. Він кидає виклик обмеженням і умовностям, просуваючи думку щодо історій, які слід, а які не слід розповідати за допомогою візуальних засобів. Є своя краса у моторошних світах Альмодовара, і ми як режисери можемо багато чого навчитися у нього.

Жінки на межі нервового зриву«Жінки на межі нервового зриву». Джерело: Lauren Films

5 режисерських порад від Альмодовара

Впливовий і визнаний іспанський режисер має особливий стиль, який робить його стрічки сміливими, захоплюючими та революційними в очах кінематографістів на різних етапах їхньої кар’єри. Ось п’ять порад про кіно, які ми дізналися від Альмодовара.

  1. Розвивайте свій унікальний стиль. Ви такий один, тож покладайтеся на своє бачення світу, який хочете створити. Альмодовар має дуже виразний візуальний стиль, який характеризується яскравими кольорами, сміливими візерунками та візуально приголомшливими композиціями. Він не боїться експериментувати з різними техніками, щоб створити свій художній світ, і вам теж не варто цього боятися. Для режисерів важливо розвивати свій унікальний стиль і йти на необхідний ризик, щоб створити щось справді оригінальне.
  2. Використовуйте колір для передачі емоцій. Фільм — це візуальне медіа, тому використовуйте колір, щоб допомогти передати емоційне чи тематичне значення вашого фільму. Альмодовар використовує колір, щоб створити ще один шар значень у фільмі, змушуючи глядачів звертати увагу на те, наскільки виразними є кольори на екрані. Вам не обов’язково використовувати кольори так само, як він, але зверніть увагу на використання кольору у вашій роботі.
  3. Експериментуйте зі структурою оповіді. Усі шановані режисери люблять грати з традиційною лінійною структурою оповіді, й Альмодовар не є винятком. Відомий своїми нелінійними сюжетами, які часто викривляють плин часу та спогади, Альмодовар хоче створити наративний пазл, який глядач повинен скласти з часом, щоб по-справжньому зрозуміти мотивацію кожного персонажа. Режисерам варто бути відкритими і готовими експериментувати з різними наративними структурами та знаходити креативні способи розповісти свою історію.
  4. Зосередьтеся на персонажах. Складні та багатовимірні персонажі — невід’ємна частина будь-якого видатного фільму. Альмодовар детально знайомить глядацьку аудиторію із внутрішнім життям персонажів, щоб розвинути емпатію та взаєморозуміння між його героями та глядачами. Для режисерів важливо розуміти взаємини між глядачами та персонажами. Цього можна досягти, прагнучи глибини та відтворення нюансів людських переживань.
  5. Співпрацюйте з акторами. Альмодовар недарма має репутацію акторського режисера. Він відомий тим, що створює на знімальному майданчику атмосферу співпраці та підтримки, а також тісно співпрацює зі своїми акторами для створення переконливої та виразної акторської гри. Побудова міцних взаємин з акторським складом надихає акторів докласти всіх можливих зусиль, завдяки чому глядачі відчують всю глибину вашої історії.

Шкіра, в якій я живу«Шкіра, в якій я живу». Джерело: Warner Bros. Entertainment España

Педро Альмодовар — надзвичайно впливовий і знаменитий режисер, який залишив вагомий слід у сучасному кінематографі. Його сміливий та рішучий підхід до оповіді, зосередженість на складних персонажах і темах та унікальний візуальний стиль надихнули незліченну кількість режисерів і акторів по всьому світу.

Розвивайте свій унікальний стиль, використовуйте колір для передачі емоцій, експериментуйте зі структурою оповіді, зосереджуйтеся на персонажах і співпрацюйте з вашими акторами — про те, як це зробити, можна дізнатися з порад Альмодовара і створити щось по-справжньому особливе та нове.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «5 Filmmaking Lessons to Learn From Pedro Almodóvar» на сайті No Film School 13 квітня 2023 року.

Переклали Ліана Верещака та Катерина Шарабура


Читати також