10-12-2023 Мистецтво 809

Топ 18 фільмів, які надихнуть вас на поїздку в Польщу

Що подивитися. Цікаві польські фільми

Із усіх найкращих фільмів, знятих у Польщі, які представлені в цьому списку, лише незначна частина присвячена Голокосту. Це може здатися дивним, враховуючи, що ця країна існує понад 1000 років з населенням понад 38,5 мільйонів людей. Проте Голлівуд та англомовний світ не забули цю подію, що сталася менш ніж 100 років тому, значною мірою зосереджені на цій темі, оскільки вона є важливою частиною історії та культури Польщі.

Хоча я б не сказав, що ці голлівудські фільми про Другу світову війну та Голокост є поганими. Навпаки, деякі з них є найбільш шанованими фільмами з усіх існуючих. І як не дивно, найуспішніші та найвідоміші польські фільми також присвячені темі Голокосту. Хоча, як на мене, історії в них дещо різноманітні.

Незалежно від того, чи ви відвідуєте Краків лише на вихідні, чи подорожуєте Гданськом, Варшавою та Вроцлавом, було б добре переглянути кілька польських фільмів перед поїздкою – чи це просто для того, щоб підготуватися до майбутньої поїздки до Польщі, чи для того, щоб дізнатися щось нове про цю країну.

Зверніть увагу, що один або два з цих фільмів не обов'язково були зняті в Польщі, але події фільмів відбуваються в Польщі, і я намагався зробити свій вибір якомога різноманітнішим. Давайте подивимося на мою добірку найкращих фільмів, знятих про Польщу, щоб надихнути вас на подорож!

1. Попіл і діамант (1958)

Попіл і діамант (1958)

Реж. Анджей Вайда. Мова: польська. Тривалість: 103 хв. 95% Rotten Tomatoes

Боже, цей фільм повертає мене назад. Не в 1958 рік, а у 2016, коли я вирішив подивитися «Попіл і діаманти» для вересневої «Сліпої плями». Нічого особливого, це лише один із найважливіших фільмів в історії польського кіно й один із найвизначніших фільмів у кінематографічному русі Польської кіношколи. «Попіл і діаманти» завершує воєнну трилогію польського режисера Анджея Вайди, яка розпочалася з «Покоління» (1954) та «Каналу» (1956). Дія фільму відбувається у 1945 році, невдовзі після завершення Другої світової війни. Солдат Мацєк Хелміцький бере участь у підпільному антикомуністичному русі. Він отримує наказ убити чоловіка, на ім'я Щука, котрий працює на Польську робітничу партію.

Я не можу передати словами, наскільки неймовірно зроблений і важливий цей фільм для культурного надбання. Я так звик бачити післявоєнні фільми про американо-російський конфлікт часів Холодної війни, що практично нічого не знаю про антикомуністичний рух у Польщі! «Попіл і діаманти» - це аж ніяк не документальний фільм, але це неймовірна, захоплююча стрічка, яка може відкрити вам очі на те, що відбувалося в Польщі у повоєнний час.

2. Ніж у воді (1962)

2. Ніж у воді (1962)

Реж. Роман Поланскі. Мова: польськ.а Хронометраж: 94 хв. 100% Rotten Tomatoes

Польський дебютний повнометражний фільм «Ніж у воді» був номінований на премію Академії за найкращий фільм іноземною мовою та має рейтинг 100% на Rotten Tomatoes. Чоловік і дружина Анджей і Кристіна їдуть до озера кататися на яхті, коли ледь не збивають автостопщика. Вони запрошують його з собою, між Анджеєм та Автостопщиком виникають неприємності, оскільки вони обидва шукають уваги Кристіни.

Як ви можете собі уявити, напруження у фільмі «Ніж у воді» значно посилюються через те, що дія відбувається посеред озера. Можливо, ви не дізнаєтеся багато нового про польську історію з цього фільму, але це все одно до біса гарний фільм.

3. Європа, Європа (1990)

3. Європа, Європа (1990)

Реж. Аґнєшка Голланд. Мови: німецька, російська, польська, іврит, ідиш. Тривалість: 112 хв. 94% Rotten Tomatoes

Якщо ви збираєтеся подивитися один із багатьох фільмів про Голокост, знятих у Польщі, чому б не подивитися фільм польської режисерки, щоб поглянути на цю тему під іншим кутом зору? Аґнєшка Голланд - одна з найдосконаліших польських режисерок, а «Європа, Європа» - просто шедевр.

«Європа, Європа» основана на автобіографії німецького єврейського хлопчика, котрий втік з концтабору, видавши себе за німця-нациста. Фільм переносить нас через усю Європу, починаючи з Німеччини, до Польщі та Радянського Союзу. Якщо перед поїздкою до Польщі ви плануєте подивитися один із фільмів про Голокост, знятих у Польщі, з цього списку, неодмінно подивіться саме цей. І це лише перший фільм Аґнєшки Голланд, який я рекомендую!

4. Подвійне життя Вероніки (1991)

Фільм Подвійне життя Вероніки (1991)

Реж. Кшиштоф Кесльовський. Мови: польська, французька. Тривалість: 98 хв. 82% Rotten Tomatoes

Один із двох фільмів Кшиштофа Кесльовського у цьому списку. «Подвійне життя Вероніки» є трохи французьким, а також трохи польським. Він розповідає про двох жінок, яких грає одна й та сама актриса, тож природно, що вони є близнючками і не знають про існування одна одної. Вероніка - сопрано в польському хорі, і Вероніка - французька вчителька музики. Фільм досліджує їхній емоційний зв'язок, а також теми горя, смутку, самотності, людського зв'язку тощо.

«Подвійне життя Вероніки» здається таким собі фільмом 1990-х років. Трохи експериментальний, який грається з межами реалізму та ніколи не буває нудним. Отже, давайте скористаємося моментом, щоб відсвяткувати перший у моєму списку сучасний фільм, знятий у Польщі не під час Другої світової війни.

Минула мить. І ми йдемо далі...

5. Список Шиндлера (1993)

Список Шиндлера (1993)

Реж. Стівен Спілберг. Мова: англійська. Хронометраж: 195 хв. 97% Rotten Tomatoes

Можливо, ви вже чули про «Список Шиндлера». І, можливо, ви навіть висиділи його нуднуваті 3 години і 5 хвилин сеансу. «Список Шиндлера» - це справжній кінематографічний історичний епос, і було б нерозумно заперечувати, який величезний вплив цей фільм справив на весь світ, коли вийшов на екрани в 1993 році (найкращий рік в історії, як на мене...).

Для тих, хто не знає, «Список Шиндлера» - це інсценізація реальної історії про те, як Оскар Шиндлер найняв на роботу понад 1000 євреїв на свої фабрики у Кракові, врятувавши їх від загибелі під час Голокосту. Спілберг використав неймовірно автентичні місця зйомок (включаючи реальну квартиру Оскара Шиндлера) й отримав сім премій «Оскар». Отже, я сказав, що якщо вам варто подивитися будь-який фільм про Голокост із цього списку, то це має бути «Європа, Європа», і я залишаюся при своїй думці. Але це тому, що я припускаю, що ви вже бачили «Список Шиндлера». Якщо ні, припиніть читати цей пост і негайно виправте це!

6. Три кольори: Білий (1994)

Три кольори: Білий (1994)

Реж. Кшиштоф Кесльовський. Мови: польська, французька, російська, англійська. Тривалість: 87 хв. 89% Rotten Tomatoes

Чи повірите ви, якщо я скажу вам, що трилогія Кесльовського «Три кольори» (1993-1994) - останні повнометражні фільми, які він зняв перед смертю, - вплинула на трилогію Едгара Райта «Кров і морозиво, або Три смаки Корнетто»? Це правда! Три кольори: Синій (1993), Білий і Червоний (1994) використовували колір для розкриття ширших тем, так само як і «Шон з мерців» (2004), «Гарячий пухнастик» (2007) та «Кінець світу» (2013).

Але я відволікаюся. Трилогія «Три кольори» була копродукцією Франції та Польщі, але «Три кольори: Білий» знімався переважно в Польщі та польською мовою. Поляк Кароль втрачає гроші та бізнес після того, як його покидає дружина у досить незручний спосіб. У Парижі він випадково знайомиться з іншим поляком, якому вдається повернути його до Варшави, де він намагається заробити свої гроші і помститися за допомогою ризикованих і небезпечних методів.

Як я вже казав, фільми Кесльовського 1990-х були аж ніяк не нудними.

7. Якоб-брехун (1999)

Якоб-брехун (1999)

Реж. Петер Кассовіц. Мова: англійська. Тривалість: 120 хв. 29% гнилих помідорів

Вам може бути цікаво, чому я рекомендую фільм з оцінкою 29% гнилих помідорів. І це слушне зауваження, адже «Якоб-брехун» насправді не такий вже й хороший. Однак, якщо ви фанат Робіна Вільямса, то цього може бути достатньо, щоб переконати вас подивитися його.

Фільм «Якоб-брехун» розповідає про польсько-єврейського власника крамниці на ім'я Якоб у 1944 році. Чекаючи на виклик нацистських німецьких офіцерів за правопорушення, він чує новини по радіо. Після того як він розповідає цю новину решті громади, містом починають ширитися чутки про таємне радіо. Використовуючи цю білу брехню, щоб підняти всім настрій, Якоб починає розповідати всім фальшиві новини, які він почув по «радіо».

Як я вже казав, це не дивовижний фільм, а мила історія про те, як хтось намагається підняти бойовий дух в окупованій нацистами Польщі.

8. Піаніст (2002)

Піаніст (2002)

Реж. Роман Поланскі. Мови: англійська, німецька. Хронометраж: 150 хв. 95% Rotten Tomatoes

Я б хотів взагалі не включати Романа Поланскі до цього списку, але, на жаль, він є одним із найвидатніших і найвпливовіших польських режисерів. На щастя, це останній фільм, про який я згадаю тут.

Цей фільм, по суті, є «Списком Шиндлера» Поланскі, але замість Кракова дія відбувається у Варшаві. Очима Шпільмана, видатного польсько-єврейського піаніста, ми бачимо, як змінюється Варшава протягом 1939-1944 років, коли він намагається уникнути полону та концтаборів, переховуючись по всьому місту під час Другої світової війни.

Мушу сказати, що це справді фантастичний фільм. Він мав величезний успіх у прокаті та під час сезону нагороджень, і він заслуговує на кожну частинку успіху, якого досяг.

9. Варшава (2003)

9. Варшава (2003)

Реж. Даріуш Ґаєвський. Мова: польська. Хронометраж: 104 хв. / н/д Rotten Tomatoes

Ми зараз трохи захоплюємося інді, і «Варшаву», можливо, буде трохи важче знайти. Сюжет фільму дуже інді: наприкінці зими кілька людей, які живуть за межами столиці, вирушають до Варшави з різних причин і завдань. Зрештою, їхні шляхи перетинаються.

Незважаючи на те, що «Варшава» не має широкої популярності, я дуже хотів би порекомендувати її у своєму списку фільмів, знятих у Польщі, які варто переглянути перед поїздкою, бо вона пропонує те, чого бракує більшості інших фільмів, - нормальність. Звичайні польські люди, які живуть своїм життям у відносно сучасний час.

10. Катинь (2007)

Катинь (2007)

Реж. Анджей Вайда. Мови: польська, російська, німецька. Тривалість: 125 хв. 93% Rotten Tomatoes

Це другий і останній фільм Анджея Вайди у цьому списку, але він заслуговує на дві згадки, бо він просто один із найкращих польських режисерів, які коли-небудь жили! «Катинь» розповідає про Катинський розстріл 1940 року. Понад 20 000 польських громадян були страчені СРСР за часів правління Сталіна. Усі вони були частиною польської армії або резервістами і були захоплені як військовополонені до того, як стався геноцид.

Хіба це не приголомшливо, що стільки людей було вбито під час однієї події, і ніхто про це не знає? Це неймовірно трагічна частина і без того трагічної історії Польщі. Фільм надзвичайно цікавий, а також несамовитий, висвітлює різанину з різних точок зору. Це неймовірний фільм, який був номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

11. Хлопчик у смугастій піжамі (2008)

Хлопчик у смугастій піжамі (2008)

Реж. Марк Герман. Мова: англійська. Хронометраж: 94 хв. 63% Rotten Tomatoes

Я роками відкладав перегляд «Хлопчика у смугастій піжамі», тому що все, що я чув про нього - це те, що він похмурий, нестерпний і жахливий. Цього року я нарешті подивився його, і багато сцен було дуже важко дивитися, особливо кінцівку. «Хлопчик у смугастій піжамі» розповідає про 8-річного німецького хлопчика, батько якого - нацистський офіцер. Коли сім'я переїжджає до Польщі, хлопчик вирушає на пошуки і знайомиться з єврейським хлопчиком, якого ув'язнили в таборі знищення, оточеному колючим дротом. Наївність хлопчиків щодо їхнього становища посилює відчуття того, наскільки непотрібним, незрозумілим і ненависним було все це випробування.

Фільм «Хлопчик у смугастій піжамі» викликав певні суперечки з боку істориків через свої неточності. Однак це драма, і навіть якщо вона не зовсім точна, я вважаю, що фільм досяг бажаного ефекту.

12. У темряві (2011)

12. У темряві (2011)

Реж. Аґнєшка Голланд. Мови: польська, німецька, їдиш, українська. Тривалість: 144 хв. 88% Rotten Tomatoes

Залишився ще один фільм Аґнєшки Голланд. Цього разу це ще одна стрічка, основана на реальній історії про те, що довелося пережити польсько-єврейському народу, щоб вижити під час Голокосту. Більше року під час Другої світової війни двоє польсько-католицьких працівників каналізації переховували групу з 10 євреїв у каналізаційній системі окупованого Львова.

«У темряві» - ще один польський фільм, номінований на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» в рік виходу на екрани. Це ще раз доводить, що на кожну жахливу історію Голокосту є інші, які показують справжню доброту та співчуття, які різні люди можуть мати одне до одного.

13. Іда (2013)

Іда (2013)

Реж. Павел Павліковський. Мови: польська, французька, латинська. Тривалість: 82 хв. 96% Rotten Tomatoes

Хочете знати, який перший польський фільм отримав «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою з-поміж усіх польських фільмів, що були номіновані на цю нагороду протягом багатьох років? Це був фільм «Іда» найпопулярнішого польського режисера сучасності Павла Павліковського.

Дія фільму «Іда» відбувається у 1962 році. Головна героїня збирається скласти обітницю стати католицькою черницею. Перед цим вона зустрічається зі своєю тіткою, єдиною родичкою, яка залишилася в живих після того, як вона осиротіла в дитинстві. Після того як вона дізнається, що її батьки були євреями, це одкровення спонукає її до подорожі Польщею, щоб дізнатися більше про свою родину. Це дуже гарний фільм, який зосереджується на наслідках Другої світової війни, а не на суті подій.

14. Син Саула (2015)

Син Саула (2015)

Реж. Ласло Немеш. Мови: німецька, угорська, польська, їдиш, російська, словацька, чеська, грецька. Тривалість: 107 хв. 95% Rotten Tomatoes

Гаразд, я визнаю, що «Син Саула» технічно є угорським фільмом, і він навіть був знятий в Угорщині, а не в Польщі. Але це список дивовижних фільмів, дія яких відбувається в Польщі, а не знятих там. І він також отримав Оскар за найкращий фільм іноземною мовою (оскільки, мабуть, я тепер їх рахую). Тож я сподіваюся, що ви дозволите. Тому що це не тільки неймовірно проникливий, несамовитий, творчо знятий фільм, але й історія зсередини справжніх концентраційних таборів.

Наш головний герой, Саул, - угорсько-єврейський чоловік, який опинився у клітці в Освенцимі. Він змушений бути частиною команди, яка утилізує жертв газових камер. Фільм розповідає про його життя трохи більше одного дня, коли він емоційно прив'язується до хлопчика, котрий вижив у газовій камері, і наполягає на тому, щоб, ризикуючи власним життям, забезпечити хлопчикові належне єврейське поховання.

15. Невинні (2016)

Невинні (2016)

Реж. Анна Фонтейн. Мови: французька, польська, нідерландська, російська. Тривалість: 115 хв. 95% Rotten Tomatoes

Здається, я знову порушую правила, включивши французький фільм до свого списку фільмів, знятих у Польщі! Боже, яка зухвалість. Я знову сподіваюся, що ви мені пробачите, тому що «Невинні» - це до біса хороший фільм. Принаймні він дійсно знятий у Польщі, а саме - у Вармінсько-Мазурському воєводстві на півночі країни.

Фільм «Невинні» оснований на реальних свідченнях молодої французької лікарки у Варшаві в 1945 році. Працюючи на Французький Червоний Хрест у Польщі, вона потрапляє до монастиря, де кілька монахинь зазнали насильства з боку радянських солдатів. І це лише початок травматичних подій, які відбуваються у стінах монастиря.

Я дійсно приніс вам бочку сміху з цією добіркою фільмів, так? Я ж не винен, що всі найкращі фільми про Польщу - жахливі! Але, як і для Іди, дуже приємно бачити фільм про Другу світову війну, орієнтований на жінок.

16. Слід звіра (2017)

16. Бідні (2017)

Реж. Аґнєшка Голланд. Мова: польська. Тривалість: 128 хв. 69% Rotten Tomatoes

Це не дуже улюблений фільм і не особливо шанований критиками (хоча він, безумовно, повинен мати більше 69% на гнилих помідорах!), але я мусив включити «Слід звіра» до цього списку. Так, це трилер і трохи похмурий фільм, але він хороший і не про Голокост, тому я дуже хотів його включити. Це третій і останній фільм у цьому списку, знятий Голланд!

Дія фільму «Слід звіра» розгортається в долині Клодзько на південному заході Польщі. Літня жінка стає свідком вбивства кількох мисливців, і коли вона намагається розповісти людям, хто вбивця, ніхто їй не вірить. Абсолютно захоплюючі краєвиди і щось трохи інше!

17. Дружина доглядача зоопарку (2017)

Дружина доглядача зоопарку (2017)

Реж. Нікі Каро. Мова: англійська. Тривалість: 126 хв. 62% Rotten Tomatoes

Якщо ви хочете подивитися фільм про Голокост, дія якого відбувається в Польщі, але не хочете зациклюватися на тому, наскільки жалюгідним є людство, тоді «Дружина доглядача зоопарку» - фільм для вас. Звісно, він не такий жахливий, як деякі інші фільми, тому що в ньому не так багато емоцій, як могло б бути, але так воно і є.

У фільмі «Дружина доглядача зоопарку» в ролі дружини знялася моя рудоволоса приятелька, надзвичайно талановита Джессіка Честейн. Вони з чоловіком керують Варшавським зоопарком, одним із найбільших зоопарків Європи у 1930-х роках. І завдяки своїй великій території та потенційним схованкам, вони переховували сотні євреїв під час Другої світової війни. Дуже гарний фільм, і він англійською мовою, якщо ви не хочете читати субтитри. Не засуджую, я теж зізнаюсь у тому, що не читаю субтитри.

18. Холодна війна (2018)

Холодна війна (2018)

Реж. Павел Павліковський. Мови: польська, французька. Тривалість: 88 хв. 92% Rotten Tomatoes

Ми підійшли до останнього фільму в цьому списку, знятого в Польщі, і його режисером є Павел Павліковський. Так, він також був номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою! Хто б міг подумати? А ще Павліковського номінували за найкращу режисуру (нагороду, яку він виграв у Каннах), як і операторську роботу. Тож усі ці нагороди мають переконати вас у тому, наскільки це чудовий фільм.

Дія фільму «Холодна війна» розгортається у 1940-1960-х роках і розповідає про двох молодих закоханих у Франції та Польщі - музичного режисера та співачку. Звісно, за часів холодної війни шлях справжнього кохання ніколи не був гладким.

«Холодну війну» знято в чорно-білому кольорі, і дуже цікаво, скільки польських фільмів вирішили знімати в чорно-білому кольорі. Гаразд, я можу згадати лише «Іду» та «Список Шиндера»... Але це все одно багато, чи не так? Та й комедій у цьому списку не так багато. Вам є над чим подумати під час перегляду всіх 18 фільмів, знятих у Польщі, які, я впевнений, надихнуть вас на відвідування!

Інші фільми, зняті в Польщі: Пасажир (1963), Земля обітована (1975), Служниці Вілко (1979), Людина із заліза (1981), Біжи, хлопче, біжи (2013).

Переклала Манелюк Аліна


Читати також