Прем'єра документального фільму Хоробрі міста - Ukraїner

Прем'єра документального фільму Хоробрі міста - Ukraїner

16 грудня 2023 року о 17.00 в кінотеатрі «Жовтень», спільнота та організація Ukraїner презентує фільм “Хоробрі міста”. Фільм є продовженням однойменного мультимедійного спецпроєкту, який розпочався влітку 2022 року з бажання команди Ukraїner підтримати людей, що опинились у тимчасовій окупації, або ж були вимушені тимчасово залишити свій дім. Він про Бердянськ, Мелітополь, Херсон, Маріуполь, Старобільськ, Сєверодонецьк, Скадовськ, Донецьк, Луганськ, міста півострова Крим, їхню історію, особливості та любов українців до них.

Документально-музичний фільм розповідає про концертну частину благодійного фестивалю «Хоробрі міста», який Ukraїner влаштував 8 жовтня 2023 року у столичному Мистецькому арсеналі. У ньому також рефлексії артистів про українську ідентичність міст, оспіваних у їхніх піснях, спортив жителів під час окупації та пошук нового дому:

- Паліндром із піснею «Мій Херсон»;

- гурт «Крихітка» з піснею «Ялта»;

- Саша Чемеров із піснею «Бахчисарай»;

- Lely45 — із піснею «Потяг на Сімферополь»;

- OTOY із піснею «Донецьк»;

- Фагот (із гурту ТНМК) із піснею «Енергодар — це Україна»;

- гурт «Друга Ріка» feat. EXO з піснею «Чи ти почув (for Mariupol)».

Ідея створити документальний фільм про благодійний фестиваль належить головному режисерові Ukraїner Миколі Носку: “Музика є інструментом опору і боротьби. Вона підсилила ті меседжі, які важливі людям тут і зараз. Коли ми опублікували перші відео з піснями на YouTube, було дуже багато коментарів про те, що це моє місто. Мені здається, що наш меседж у проєкті є дуже щирим, це те що люди відчувають просто зараз, в цю секунду.

Команда проєкту спробувала передати ідентичність кожного міста через пісні та відеоісторії, щоб люди могли порефлексувати і знайти в собі сили працювати далі. “Неважливо звідки ви і про які міста співаєте, я відчуваю Україну своїм домом, так само як і відчуваю Київ своїм домом, чи мій рідний будинок, - ділиться продюсерка та організаторка заходів Ukraїner Єлизавета Цимбаліст. - Це одне схоже відчуття, просто різного масштабу. І мені так само болить за ці міста.

Нагадаємо, що благодійний фестиваль «Хоробрі міста» відбувся за участі відомих українських музикантів і складався з наступних блоків: панельних дискусій, збору коштів на розмінування території України у співпраці з фондом «Повернись живим», та концерту музикантів з піснями про міста в окупації, які були написані на основі досліджень Ukraїner.

Вхід на прем'єрний показ фільму "Хоробрі міста" безкоштовний за попередньою реєстрацією : https://bit.ly/Khorobri_kyiv

Після офлайн прем’єри фільм можна буде переглянути на YouTube каналі Ukraїner.

Про “Хоробрі міста”:

Це мультимедійний проєкт про українські міста, їхню історію та опір, який розпочався з бажання команди Ukraїner підтримати людей, що опинилися в тимчасовій окупації. Проєкт “Хоробрі міста” складається з трьох частин: серія з 14 відеоісторій та пісень відомих українських артистів про тимчасово окуповані міста; одноденний благодійний фестиваль в Києві, на якому відбувалися дискусії про виклики деокупації та збір коштів на розмінування; та документальний фільм про благодійний фестиваль.

Про Ukraїner:

Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 р. росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це – країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.


Читати також