16-12-2023 Розваги 415

10 найкращих фільмів жахів за мотивами близькосхідного фольклору

Що подивитись. 10 найкращих фільмів жахів

Автор: Ричард Крейґ

Кінорежисери з усього світу обирають близькосхідний фольклор і міфологію як ідеальне підґрунтя для переконливого зображення жаху на екрані.

Основні тези

— На основі багатого фольклору та міфології Близького Сходу знято низку моторошних фільмів жахів, як-от «Піраміда» та «Джин».

— Ці фільми жахів поєднують елементи давньоєгипетської, арабської та турецької міфології, обігруючи теми руїн з привидами, зловмисних істот і давніх релігійних вірувань.

— Фільми спираються на троп знайдених кадрів, наповнюючи його народними оповіданнями жахів, які заглиблюються в давно забуті аспекти людської історії та культури, пропонуючи напружений і жахливий досвід.

Близькосхідний фольклор сповнений страхітливих історій, які є ідеальним матеріалом для фільмів жахів. Жанр фольклорного горору перетворився на всесвітній феномен: численні фільми з усього світу адаптують жахливі історії з фольклору та міфології. На Близькому Сході з його багатством моторошних монстрів і міфів знято безліч фільмів жахів, основаних на його фольклорі та міфології.

Бум фільмів фольклорного горору у 2020-х роках спричинив шквал міжнародних проєктів, багато з яких можуть в оригінальний спосіб досліджувати схожі теми та питання. Існує багато фільмів жахів, основаних на східноєвропейському фольклорі, також з’являються приклади з Латинської Америки та Африки. Близький Схід, однак, запропонував деякі з найбільш моторошних фільмів фольклорного горору.

10. «Піраміда» (2014)

За мотивами єгипетського фольклору

«Піраміда» – це фільм про групу археологів, які знаходять давньоєгипетську гробницю і потрапляють у неї. У головних ролях – Ешлі Гіншоу, Деніс О’Гара та Джеймс Баклі, котрі, потрапивши всередину гробниці, стикаються з низкою смертельних пасток і жахливих монстрів. «Піраміда» адаптує кілька аспектів давньоєгипетської міфології, але головним у ній є Анубіс, бог поховальних обрядів. Хоча «Піраміда» не є найстрашнішим чи найпереконливішим фільмом жахів, основаним на близькосхідному фольклорі, він надзвичайно напружений, з кількома оригінальними сценами пограбування гробниць і сильним головним акторським складом.

9. «Джин» (2013)

За мотивами легенди про джина

«Джин» – один із багатьох фільмів, що зображують однойменне арабське божество. Дія фільму відбувається в Об’єднаних Арабських Еміратах. Режисером фільму «Джин» стала американська легенда жахів Тобі Гупер («Техаська різанина бензопилою»), який найняв кількох арабських членів знімальної групи в ролі творчих консультантів і культурних радників. Фільм розповідає про еміратську пару, яка повертається додому і виявляє, що їхній новий багатоквартирний будинок наповнений злісними істотами. «Джин» не належить до найкращих фільмів Гупера, але він заслуговує на увагу як американський фільм, що ефективно та вельми точно зображує близькосхідний фольклор.

8. «Мадаїн» (2016)

За мотивами історій про привидів мадаїнця Салеха

«Мадаїн» – це незалежний фільм з Королівства Саудівська Аравія, знятий у стилі знайдених кадрів. Він розповідає про трьох молодих саудівців, які досліджують сумнозвісні руїни з привидами Мадаїн-Саліх. Група намагається дослідити справжню історію цього місця, а також міфи, що оточують сумнозвісне місце. Фільм «Мадаїн», автором сценарію та продюсером якого є Хакім Джома, а режисером – Айман Тамано, вирізняється презентацією прекрасного історичного місця та поєднанням тропу знайдених кадрів з наративом фольклорного горору. «Мадаїн» викликає жах, звертаючи увагу на давно забуті аспекти людської історії та культури, що є провідною темою у фольклорному горорі.

7. Єрусалим (2015)

«Єрусалим» – англомовний ізраїльський фільм жахів про надприродне. Його варто похвалити за оновлення тропу знайдених кадрів та впровадження релігійної міфології в оповідь. «Єрусалим» поєднує кілька аспектів єврейського фольклору з біблійним сюжетом. Йдеться про двох американських журналістів, які подорожують до Єрусалима, де вони потрапляють у кошмар з релігійними мотивами, в якому демонічні крилаті істоти виринають з пекельних воріт. Багато в чому фільм править за метафору історії регіону, пов’язаної з війною. Він наповнений фольклорними образами та типовими прийомами фільмів жахів.

6. «Сиджин» (2014)

За мотивами арабської міфології про потойбічне життя

Загалом вийшло шість фільмів турецької франшизи жахів «Сиджин» (або «Сичин»). Оригінальний «Сиджин» вважають першим у новій хвилі турецьких фільмів жахів. Його назва – це арабське слово, що означає в’язницю, розташовану на дні пекла. Кожен фільм «Сиджин» адаптує певний аспект арабської міфології про підземний світ і потойбічне життя, а в наступних частинах з’являються реальні історії та сучасні локації. Якість фільмів франшизи варіюється від фільму до фільму, але оригінальний «Сиджин» є особливо моторошним і цікавим.

5. «Виконавець бажань» (1997)

За мотивами легенди про джина

У фільмі «Виконавець бажань» Веса Крейвена представлено ще одну інтерпретацію близькосхідного джина, який зображений у найбільш впізнаваній формі: істота, що виконує бажання, звільнена з неживого об’єкта. Звичайно, Джин (Ендрю Дівоф) має приховані мотиви, і нещасну людину, котра його звільнила, незабаром спіткають жахливі невдачі. Незважаючи на неоднозначні відгуки, загалом було знято чотири фільми про Виконавця бажань, кожен з яких представляє зловісну інтерпретацію класичної істоти з близькосхідного фольклору. Оригінальний «Виконавець бажань» також примітний тим, що в ньому зіграли кілька ікон жахів, зокрема Кейн Годер, Роберт Енґлунд і Тоні Тод.

4. «Святилище червоних пісків» (2009)

За мотивами легенди про джинів

«Святилище червоних пісків» – це також американська інтерпретація легенди про джина, в сюжеті якої детально розповідається про американських солдатів, дислокованих на Близькому Сході. Після того як солдати з нудьги руйнують статую, жахлива версія джина виходить на волю і швидко розправляється з людьми. Незважаючи на виразно американський стиль, «Святилище червоних пісків» пропонує оповідь, багату на близькосхідний фольклор і народні оповідання жахів, зокрема про ідею розбудити давнє зло, яке прокидається зі сну та прагне помсти.

3. Мумія (1959)

За мотивами єгипетської міфології

Фільм «Мумія» студії Hammer Horror Productions – одна з найбільш вражаючих спільних робіт Кристофера Лі та Пітера Кушинґа. У фільмі розповідається про археологічну команду, яка розкопує гробницю єгипетської принцеси, що спонукає її проклятого охоронця прокинутися і розпочати жорстоку серію вбивств. Цей римейк 1959 року містить деякі застарілі зображення єгиптян і розповідає історію із західної перспективи. Проте «Мумія» – це потужний фільм жахів із чудовою операторською роботою та переконливою грою акторів у головних ролях.

2. «У тіні» (2016)

За мотивами легенди про джина

«У тіні» – один із багатьох фільмів з Близького Сходу, які зображують втілення жахливих джинів. «У тіні» – перськомовний психологічний фільм жахів, події якого відбуваються в Тегерані, Іран. У ньому йдеться про матір і доньку, котрих у 1980-х роках переслідує злий дух. Фільм «У тіні» прикметний тим, що використовує легенду про джинів, але у фільмі йдеться про будинок з привидами й одержимість злими духами. «У тіні» – це справді моторошна оповідь, насичена мотивами бурхливої історії регіону. Це один із найкращих фільмів жахів, основаних на фольклорі Близького Сходу.

1. Ключ від пекла (2015)

За мотивами турецької релігійної міфології та демонології

«Ключ від пекла» – турецький сюрреалістичний фільм, оснований на однойменній короткометражці 2013 року. Фільм, знятий режисером Джаном Евренолом, розповідає про п’ятьох поліцейських, які натрапляють на «чорну месу» і мимоволі потрапляють у пекло. В основі сюжету лежить турецька релігійна міфологія та демонологія, подана через культову сюжетну лінію. Візуальні ефекти настільки ж вражаюче красиві, наскільки й моторошні, пропонуючи справді унікальну інтерпретацію пекла та пекельного прокляття. «Ключ від пекла» заслуговує на значно вищу оцінку, ніж він дістав, і його слід вважати обов’язковим для перегляду в жанрі фольклорного горору. Насправді це найбільш вражаючий фільм жахів, оснований на близькосхідному фольклорі.

Статтю вперше було опубліковано англійською мовою під назвою «10 Best Horror Movies Based on Middle Eastern Folklore» на сайті Screen Rant 6 листопада 2023 року.

Переклали Ірина Бачуріна та Каріна Липка


Читати також