NASA передало із глибокого космосу перше відео надвисокої чіткості

NASA передало із глибокого космосу перше відео надвисокої чіткості

На ньому кіт грає з лазерною указкою.

Американське космічне агентство NASA у рамках тестування технологій потокової передачі даних вперше відправило на Землю відео у форматі Ultra HD із глибокого космосу.

У 15-секундному ролику рудий кіт на прізвисько Тейтерс, який живе в одного зі співробітників, грає з лазерною указкою.

NASA передало із глибокого космосу перше відео надвисокої чіткості

Відео заздалегідь було завантажено на космічний апарат Психея, запущений за допомогою ракети SpaceX Falcon Heavy з Флориди 13 жовтня.

На Землю ролик із котом передали 11 грудня за допомогою лазера з відстані майже 19 мільйонів миль (близько 30 мільйонів кілометрів) — це у 80 разів більше, ніж від Землі до Місяця. Передача відео зайняла 101 секунду. Сигнал прийняв телескоп Гейла у Каліфорнії, а потім кожен кадр вирушав до Лабораторії реактивного руху (JPL, дослідницький центр NASA), де відео вже відтворювалося повністю у реальному часі.

Керівник проекту з приймальної електроніки в JPL Раян Рогалін зазначає, що, незважаючи на відстані мільйонів миль, передача сигналу з глибокого космосу була швидше, ніж із центру прийому — в JPL за допомогою інтернету.

Передавання потокового відео за допомогою лазера в NASA називають важливою віхою, яка дозволить здійснити майбутні місії людини за межами навколоземної орбіти.

"Цей тест прокладе шлях до високошвидкісного зв'язку для підтримки наступного гігантського стрибка: відправлення людей на Марс", - зазначили в космічному агентстві.


Читати також