Новини науки та високих технологій. 17.12.2023

Дайджест новин науки. Добірка новин технологій за тиждень. 17 грудня 2023 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Вчені навчили органоїд мозку людини розпізнавати мову, як навчають сучасні нейромережі

нейромережа

В основі сучасних нейромереж лежить ідея подібності до нейромереж людського мозку. Вчені з Університету Індіани в Блумінгтоні вирішили перевірити, чи можна позбавитися необхідності створювати щось подібне і просто взяти оригінал. Для цього вони виростили органоїди головного мозку людини та перевірили, чи можна задіяти їх, як ми використовуємо сучасні нейромережі у звичайних комп'ютерах. Тобто замінити кремній на органіку.

Це лише перший експеримент, і якихось гучних висновків автори проекту не роблять, але, як мінімум, певні позитивні результати вони отримали.

Свою систему вони назвали Brainoware. Експеримент показав, що органоїди мозку можна навчити розпізнавати мову, як це роблять штучний нейромережі, хоч і з низкою застережень.

У статті для перевірки розпізнавання мови було використано японську базу даних голосних звуків. Вчені взяли 240 аудіофайлів з ізольованими вимовами японських голосних у виконанні восьми різних чоловічих голосів. Ці аудіофайли були перетворені на послідовності електричних стимулів, які подавалися на мозковий органоїд. Ці дії викликали в органоїдах певну активність, яка записувалася. Фактично це був процес навчання нейромережі.

Цей процес і процес тестування включав наступні кроки:

Аудіофайли були перетворені на електричні імпульси, які можуть бути інтерпретовані та оброблені мозковим органоїдом, оскільки сам він не має біологічних засобів для сприйняття звуку. Простіше кажучи, вух у нього немає.
Далі система Brainoware була навчена на даних про активність нейронних мереж, щоб розпізнавати та класифікувати вимову голосних від різних дикторів.
Після навчання системи проводилося тестування з використанням тих самих голосних від тих самих дикторів, але з метою перевірити, наскільки точно система може розпізнавати голосні без урахування відмінностей у вимові.
Після навчання та тестування оцінювалася точність у розпізнаванні мови. Процес включав аналіз матриці помилок, щоб визначити, наскільки точно система розпізнала голосні.
Результати показали, що Brainoware може покращити свою точність розпізнавання мови після багаторазового навчання. Простіше кажучи, нейромережа органоїда вчилася робити конкретну роботу краще, не будучи ні на що запрограмованою.

241 млн. електронних листів, 6,3 млн. запитів у Google і 455 000 доларів на Amazon кожну хвилину. Це статистика глобальної мережі за 2023 рік

статистика глобальної мережі за 2023 рік

Аналітики Domo вже вдесяте опублікували підсумки року Data Never Sleeps, присвячені тому, що відбувається в Інтернеті, що шукають люди, що і як роблять і таке інше.

Згідно з підрахунками джерела, у 2023 році люди у всьому світі відправляли по 241 млн електронних листів щохвилини. Рік тому, для порівняння, йшлося про 231 млн. Щохвилини люди по всій планеті сумарно виконували по 6,3 млн запитів у Google, і це на 6,7% більше, ніж рік тому.

Загалом звіт демонструє ті чи інші показники саме за хвилину, тож далі ми це уточнювати не будемо.

Отже, 2023 року кожну хвилину люди на Землі сумарно робили таке:

Витрачали по 455 000 доларів на Amazon
Писали по 360 000 повідомлень у Twitter (X)
Відправляли по 41,6 млн повідомлень по WhatsApp
Дивилися стримінгового контенту сукупною тривалістю 43 роки
Відправляли ChatGPT по 6944 промта
Сукупно використали інтернет по 25,1 млн годин
Також автори зазначають, що загальна аудиторія глобальної мережі продовжує зростати. У 2023 році вона досягла 5,3 млрд. користувачів проти 4,5 млрд. у 2020 році.

Марк Цукерберг будує на Гаваях величезний комплекс із бункером сумарною вартістю не менше 270 млн доларів

Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) — голова Meta та один із найбагатших людей на планеті — будує секретний об'єкт із бункером на Гаваях вартістю близько 270 млн доларів.

Якщо точніше, вартість будівництва комплексу оцінюється приблизно в 100 млн. і ще близько 170 млн. Цукербенг сумарно заплатив за землю. Крім того, ймовірно, це занижені оцінки.

Об'єкт будується на північно-східній стороні острова Кауаї. Як повідомляють журналісти Wired, які і провели розслідування, будівництво обгороджене високим парканом та охороняється великою кількістю людей. Усі працівники на об'єкті пов'язані суворою угодою про нерозголошення.

Журналісти проаналізували безліч даних і дійшли висновку, що площа землі, на якій ведуться роботи, становить близько 5,7 кв.км, а той самий підземний притулок матиме сумарну площу майже 470 кв.м.

Незважаючи на те, що бункер викликає найбільший інтерес, не можна сказати, що об'єкт загалом присвячений саме йому. На поверхні розмістяться два особняки з офісами, конференц-залами та кухнями, тож це явно не місце, куди Цукерберг планує прибути лише у випадку планетарної катастрофи. Крім того, у прилеглому лісовому масиві планується побудувати мережу з 11 будиночків на деревах у формі дисків, які будуть з'єднані мотузковими мостами, що дозволить відвідувачам переходити з однієї будівлі до іншої, залишаючись серед верхівок дерев.

Також на території розміститься повнорозмірний тренажерний зал, басейни, сауна, гідромасажна ванна, купіль та тенісний корт.

До речі, ті самі 270 млн доларів — це гігантська сума для приватного будівництва, тож об'єкт Цукерберга буде одним із найдорожчих у світі, збудованих приватною особою. Також варто зазначити, що будівництво ведеться як мінімум із 2016 року, але точних даних немає.

YouTube почне рідше показувати рекламу на телевізорах, але паузи стануть довшими

Google оголосила про нову політику щодо реклами для відеосервісу YouTube. Тепер у додатку YouTube для телевізорів стане менше рекламних пауз, проте такі рекламні вставки стануть тривалішими.

На такий крок у Google пішли, вивчивши переваги користувачів під час попереднього тестування. Як виявилось, глядачі з великим задоволенням подивляться «згруповані» рекламні ролики, а не рівномірно розподілені по всьому відео.

Також користувачам покажуть, скільки часу залишається до завершення показу реклами. Для цього створено оновлений таймер зворотного відліку, розташований у нижньому правому куті екрана. Раніше для рекламних вставок відображався час, що не залишився, а сумарна кількість оголошень в рекламній паузі, а також таймер зворотного відліку для кожного окремого оголошення.

Ще одне нововведення – між короткими роликами Shorts на телевізорах також з'являться рекламні вставки.

Google поселить у своїх смартфонах Pixel 9 "маленьких фей". Компанія працює над голосовим асистентом Pixie на основі ШІ

Компанія Google давно приділяє увагу ШІ у своїх смартфонах. У наступному поколінні це може торкнутися не лише камери. Як повідомляється, Google готує новий голосовий помічник, який, ймовірно, буде ексклюзивом лінійки Pixel 9.

Називатися новий ШІ буде Pixie, що досить кумедно. З одного боку, це дуже співзвучно з назвою лінійки смартфонів Google, з іншого, pixie (піксі) – це невеликі міфічні істоти з магічними здібностями.

Ймовірно, Pixie спиратиметься на чат-бот Bard. У такому разі можливості такого асистента будуть на голову вищими, ніж у Google Assistant, так що користувачі зможуть по-новому взаємодіяти зі своїми смартфонами. Як приклад ресурс The Information наводить здатність ШІ відповідати на питання, пов'язані з підказкою найближчого магазину, де можна купити сфотографований товар і так далі. Крім того, щонайменше частково асистент зможе працювати в автономному режимі, тобто спиратися на «залізо» смартфона.

Головний конкурент Twitter ще для півмільярда користувачів: соцмережа Threads запрацювала в Європі

Threads

Сервіс Threads, який належний Meta, багато хто розглядає як головного конкурента X/Twitter, тепер став доступним в Європейському Союзі. Про це заявив генеральний директор компанії Марк Цукерберг.

Цукерберг написав у своєму блозі:

Сьогодні ми відкриваємо Threads для великої кількості країн Європи.

Дебют сервісу відбувся у липні 2023 року у США та більш ніж у 100 країнах по всьому світу, включаючи Велику Британію. Але досі Threads не був доступним для 448 мільйонів людей, які живуть у Європейському Союзі. Більше того, компанія навіть заблокувала користувачам ЄС доступ до сервісу через VPN.

На момент запуску користувачам у регіоні надається можливість переглядати записи в соцмережі без створення профілю. Однак для публікації контенту або будь-якої взаємодії з ним все одно буде потрібен обліковий запис Instagram.

Величезну космічну обсерваторію полагодили: орбітальний телескоп «Габбл» повернувся до роботи після низки невдач

Габбл

Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA розповіло хороші новини про космічний телескоп «Габбл». За словами агентства, він нарешті знову вийшов на зв'язок і відновив наукову роботу зі зйомки глибокого космосу.

Повернути в дію орбітальну обсерваторію вченим вдалося не відразу, а після тривалої низки невдач щодо усунення збою, пов'язаного з одним із гіроскопів.

Неполадки почалися 19 листопада 2023 року, коли один із трьох гіроскопів знаменитої орбітальної обсерваторії почав видавати невірні свідчення.

Неправильні показання гіроскопа можуть сильно вплинути на наукові виміри. Щоб отримати зображення певного місця у глибокому космосі, необхідно переконатися, що телескоп справді спрямований до потрібної точки у Всесвіті. У результаті телескоп автоматично перейшов у безпечний режим. Команда вчених кілька разів намагалася відновити роботу телескопа, але він щоразу знову переходив у безпечний режим.

Ровер NASA Perseverance та гвинтокрил Ingenuity відзначили ювілей перебування на Марсі: вже 1000 марсіанських днів

NASA Perseverance

Марсохід NASA Perseverance (Наполегливість) подолав важливу віху на Червоній планеті. Ровер досліджує околиці протягом 1000 солів або марсіанських днів.

Один сол трохи довший за земну добу — 24 години 37 хвилин. Команда місії написала у блозі, який ведеться від імені марсохода Perseverance:

Сол за солом! Я прожив 1000 марсіанських днів... і моя робота ще далека від завершення.

Знаменна дата припала на 13 грудня 2023 року. Perseverance та його крихітний партнер-гвинтокрил Ingenuity (Винахідливість) висадилися в кратер Єзеро 18 лютого 2021 року. З того часу великий марсохід шукає ознаки давнього марсіанського життя. Ingenuity, звичайно, теж відзначив свої 1000 солів.

Perseverance також займається збиранням зразків, які планують відправити на Землю в рамках спільної місії NASA та Європейського космічного агентства у 2030-х роках. Число зібраних зразків досягло 23, «улов» включає кілька дуже інтригуючих фрагментів з Червоної планети.


Читати також