Що таке спекулятивний сценарій (сценарій на замовлення) і як його написати?

спек-сценарій

Чи чули ви коли-небудь, як хтось каже: «Я написав його як спек-сценарій», - і не розуміли, що це означає? Ми спробуємо розвінчати міфи про спекулятивний сценарій та поговоримо про написання сценаріїв у Голлівуді.

Якщо ви хочете потрапити до Голлівуду, вам доведеться багато працювати над спекулятивними сценаріями. Це відстій. Повірте мені. Здається, я вривався туди вже тричі. Але перед тим як ми з'ясуємо, чому це відстій, нам потрібно відповісти на ще одне питання.

Що означає робота «на замовлення»?

Сьогодні ми розглянемо один із найпоширеніших термінів у кіноіндустрії - «спек» - і поговоримо про те, коли це має сенс для вашої кар'єри. Ми також з'ясуємо, коли не варто працювати на замовлення, а ще як люди сприймають замовлення як можливість увірватися в кіноіндустрію.

Почнімо!

Що таке спек-сценарій?

Спек-сценарій – це скорочення від «спекулятивний сценарій», який сценарист пише безкоштовно поза студійною системою. Він «спекулятивний».

Ви пишете сценарій за спеком, сподіваючись, що ідея достатньо хороша, щоб продати її на відкритому ринку. Мета - продемонструвати майстерність початківця-сценариста у розповіді історії через дії, структуру та діалоги.

Це шанс продемонструвати, що сценарист має здібності і що ідея має перспективу.

Спек-сценарії - це основа Голлівуду. Здебільшого тому, що ціну не переплюнути! Вони безкоштовні!

Хоча продажі спек-сценаріїв загалом скоротилися, у 2018 році їх було продано лише 40, це чудовий спосіб привернути увагу агента чи менеджера до вашої роботи. А оскільки за них не потрібно платити, вони стали найбільш поширеним способом пробитися.

Зачекайте. Я думав, що вони безкоштовні!

Спочатку так і є. Вони називаються «спеками», оскільки письменник пише їх безкоштовно, але продюсер або студія не може їх екранізувати, поки не заплатять. Був час, коли багато спек-сценаріїв продавалися за дуже високими цінами.

Написання потрібного сценарію тягне за собою купу загальних зустрічей, які згодом можуть призвести до оплачуваних замовлень.

Спек-сценарій проти знімального сценарію

Martin Scorsese

Зазвичай спек-сценарії, як правило, є сценаріями без «вкладень» (зірок, режисерів тощо), які слугують лише для розповіді історії.

У знімальному сценарії прописані рухи камери, сцени пронумеровані, а готова версія є сценарієм, за яким знімальна група знімає фільм.

Як спек-сценарій перетворюється на знімальний?

Ну, спочатку вам потрібно знайти продюсерів, потім акторів і продати його. Знімальний сценарій створюється лише тоді, коли фільм готується до зйомок або йде в продакшн.

Де я можу знайти спек-сценарії в інтернеті?

Мені подобається шукати на таких сайтах, як IMSDB, No Film School та Go Into the Story, щоб побачити, чи були там опубліковані сценарії. Якщо ви шукаєте конкретний спек, просто погугліть його!

Також натисніть на тег «завантажити сценарій» і знайдіть сценарії на нашому сайті!

Що таке спек-сценарій для телебачення?

TV spec script

На телебаченні спек має інше значення. Спек-сценарій для телебачення - це зразок епізоду для поточного телесеріалу, який доводить, що ви можете писати в стилі шоу й адаптувати його персонажів. Спек-сценарії для ТБ вже не такі популярні, деякі шоуранери їх люблять, але інші шукають незрівнянні оригінальні голоси, які можуть внести свій вклад на будь-якому рівні.

Якщо ви збираєтеся писати спек-сценарій для телешоу, переконайтеся, що епізод, який ви пишете, оригінальний. Деякі з відомих спек-сценаріїв, які принесли письменникам роботу, - це епізод «Друзів», де всі вони хворіють на СНІД, та епізод «Сайнфелда» про події 11 вересня. Можете собі уявити, це були трюкові сценарії, які передавалися як «обов'язкові до прочитання».

Як правило, я раджу починаючим сценаристам, які намагаються увірватися в індустрію, створювати власні роботи.

Приклади спек-сценаріїв

The Nice Guys

У наш час рідко трапляється, щоб спек-сценарії продавалися за великі суми. На початку цього року Los Angeles Times навіть написала про них некролог. Щороку такі видання, як « The Black List» та « The Hit List», відзначають найбільші спеки, які потрапляють на ринок. Але більшість із них не продається. У 1990-х роках був надлишок спек-сценаріїв, які заробили величезні гроші.

Такі люди, як Джо Естерхас та Шейн Блек, продавали сценарії за мільйони доларів.

«Основний інстинкт» продали за три млн доларів.

«Довгий поцілунок на добраніч» продали за чотири млн доларів.

Що відбувається в останні роки?

Ну, Голлівуд знімає все більше і більше контенту, на основі інтелектуальної власності, тому менше спеків продаються. Оригінальні ідеї мають успішну та невдалу репутацію у прокаті, і чим дорожче вони коштують, тим менше шансів їх продати.

Шейн Блек все ще пише спеки, як-от «Гарні хлопці».

Але все змінилося.

Замисліться. Що таке «добре»? Дуже важко виміряти кількісно, чи не так? Це зводиться до питання думки, а думка може бути хибною. Голлівуд як бізнес потребує розумного інвестування грошей, ним керують великі конгломерати. Вони хочуть мінімізувати ризик.

Але перш ніж ви занадто розчаруєтеся з цього приводу, подумайте про це з іншої точки зору. Якщо в мультиплексі показують і «Шпигунську пригоду Джо», і «Нового Джеймса Бонда», за що вам зручніше заплатити? Ви знаєте чого очікувати від Джеймса Бонда. «Шпигунська пригода Джо» може бути жахливою. Ви не маєте жодного уявлення, що це буде.

Це безглуздий приклад, але ідею ви зрозуміли. Інтелектуальна власність - це щось на кшталт кінозірки, але ще надійніше. Яка зірка більша, ніж франшиза «Зоряні війни»?

Тепер, коли в гру втрутилися Netflix і Amazon, у спек-сценаріїв з'являється все більше шансів заявити про себе.

Відомо, що Netflix купує фільми і платить за них премію. Вони заплатили три мільйони доларів сценаристу «Брайта», який є шматком лайна, і я відмовляюся друкувати його ім'я, але це сталося.

[Примітка редактора: ми схвалюємо та підтримуємо таку оцінку персонажа і вибір не друкувати його ім'я].

Як я можу продати свій спек-сценарій?

Juno

Я вже писав про стратегії продажу сценаріїв за вищевказаним посиланням, тож вам варто перейти за цим посиланням, щоб дізнатися більше. Більшість спек-сценаріїв продаються зараз через пакетні угоди.

Пакети важливі, тому що вони створюють цінність там, де інтелектуальна власність може бути відсутня. Щоб зацікавити людей проєктом, потрібен режисер, актор або продюсер першокласного рівня.

Але спек-сценарії зазвичай продаються так: ви вриваєтеся в цю сферу - і продажами займаються ваш агент і менеджер.

Переклала Сурженко Дарина


Читати також