Чому мої діти добре поводяться зі всіма, крім мене

поведінка дітей

Автор: Тревор Мацучелі, професор клінічної психології Університету Кертина.

Батькам може бути знайомий такий сценарій: дитина добре поводиться у школі і ввічлива з учителями, але після обіду вдома у неї починається істерика.

Або вона каже «будь ласка» і «дякую» в гостях у друзів, але груба зі своєю сім’єю. Діти дотримуються правил, коли йдуть у гості до сусідів, але вдома їм доводиться постійно нагадувати про те, що не можна грюкати дверима і влаштовувати набіги на кухню.

Чому так відбувається? І чи можна з цим щось зробити?

Діти рано дізнаються, що їхня поведінка має значення

Навіть добре виховані діти час від часу погано поводяться.

Коли маленькі діти втомлюються, наприклад після дня ігор або довгого дня в дитячому садку чи школі, вони можуть стати дратівливими та порушувати дисципліну. Діти також від природи допитливі і можуть іноді погано поводитися, просто щоб подивитися, що станеться.

Однак деякі діти поводяться вдома значно гірше, ніж з іншими людьми. Щоб зрозуміти цей феномен, необхідно з’ясувати, чому діти поводяться саме так.

По-перше, поведінка дитини призводить до певних результатів або наслідків. Наприклад, немовлята швидко засвоюють, що плач — це дуже ефективний спосіб сигналізувати про те, що вони в біді. Батьки швидко вчаться міняти мокрий підгузок або годувати немовля, коли воно плаче. Посмішка часто веде до того, що дорослі посміхаються у відповідь, сюсюкають або обіймають дитину.

Так діти швидко усвідомлюють, що їхня поведінка може бути ефективним способом контролювати дії інших.

Винагорода за погану поведінку

На поведінку дітей, бажану чи небажану, впливають наслідки, до яких вона призводить.

Іноді реакція батьків або братів і сестер може мимоволі заохочувати погану поведінку, і діти дізнаються, що небажана поведінка має свої переваги.

Наприклад, діти можуть дізнатися, що коли вони не роблять те, що їм кажуть, вони отримують додаткову увагу з боку батьків. Ця увага може полягати в роз’ясненнях, обговоренні проблем, суперечках, наріканнях або повторенні вказівок знову і знову. Дорослі можуть не сприймати це як «винагороду», але діти отримують більше уваги від мами чи тата.

Діти також можуть зрозуміти, що коли вони ниють і вимагають електронний пристрій, то з більшою ймовірністю його отримають.

На жаль, у цьому сценарії дитина отримує винагороду за скиглення, а батьки — за те, що дають їй iPad, бо він припиняє дуже дратівливий шум (принаймні на короткий час). Оскільки і дитина, і батьки отримують винагороду, така взаємодія, найімовірніше, повториться знову.

Чому діти краще поводяться в школі?

Коли діти перебувають серед малознайомих людей, вони не знають, як інші відреагують на них або яка поведінка призведе до винагороди. За таких обставин зазвичай спостерігається менше неприйнятної поведінки, принаймні протягом певного часу.

Діти також можуть поводитися в школі краще, ніж удома, тому що вчителі мають дуже хороші системи контролю. Діти зайняті різноманітною цікавою діяльністю, очікування від поведінки дітей зрозумілі, а винагорода за бажану поведінку є надійною. Вчителі добре навчені розпізнавати та заохочувати бажану поведінку за допомогою уваги, похвали, а іноді й символічної винагороди.

Діти також схильні імітувати поведінку своїх однолітків, особливо якщо бачать, що вона приносить результати, наприклад привертає увагу вчителя або дає можливість займатися улюбленими справами.

Як батьки можуть допомогти дітям краще поводитися вдома?

Хороша новина полягає в тому, що якщо діти добре поводяться в одному місці, то вони здатні робити те ж саме вдома.

Батьки можуть цінувати потребу дітей відпочивати вдома, але при цьому очікувати, що вони будуть ввічливими та дотримуватимуться правил. Якщо внести невеликі зміни, то можна помітити значне покращення поведінки.

Ось кілька практичних порад для батьків:

  1. Складіть розпорядок дня. У ньому зазначте, коли ваша дитина повертається додому зі школи чи з прогулянки. Сюди можна включити відпочинок для дитини, здоровий перекус, а потім час для цікавого заняття. Розпорядок дня полегшує перехід від однієї ситуації до іншої. Ще краще, якщо розпорядок дня включає в себе таку діяльність, як малювання чи прогулянки на свіжому повітрі, що заспокоює або спалює енергію.
  2. Встановіть прості домашні правила. Створіть кілька простих правил, які чітко пояснять вашій дитині, як вона повинна поводитися. Наприклад: «заспокойся» або «тримай іграшки на підлозі».
  3. Відзначайте хорошу поведінку. Дайте дитині зрозуміти, що вона вчинила правильно. Робіть це, описуючи те, чим ви задоволені («ти молодець — ділишся своєю іграшкою»). Це заохотить дитину поводитися так само добре наступного разу.
  4. Регулярно приділяйте хоча б трохи часу дитині. Це особливо важливо, коли дитина звертається до вас по допомогу чи потребує вашої уваги. Це показує, що ви поруч, і їй не потрібно вчиняти галас чи випендрюватися, щоб привернути увагу. Приділяти певну кількість часу (навіть одну-дві хвилини) періодично протягом усього дня — це дієвий спосіб зміцнити ваші стосунки з дитиною та запобігти проблемній поведінці.
  5. Майте реалістичні очікування. Зміни відбуваються легше, якщо зосередитися не більш ніж на одній або двох цілях одночасно. Крім того, прагнучи покращити поведінку, враховуйте, що іноді траплятимуться невдачі. Ніхто з дітей (чи батьків) не є ідеальним!

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Why are my kids good around other people and then badly behaved with me?» в журналі The Conversation 12 листопада 2023 року.

Переклали Ліана Верещака та Катерина Шарабура


Читати також