Новини науки та високих технологій. 22.12.2023

Новини науки та високих технологій. 22.12.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У YouTube з'явився вбудований інструмент для редагування макета під час перетворення відео на Shorts

Компанія Google запустила нову корисну функцію відеоплатформи YouTube. Тепер авторам, що створюють короткі ролики Shorts, став доступний новий інструмент редагування.

Оновлення дозволяє змінювати макет існуючих відео при перетворенні їх у короткі ролики Shorts, забезпечуючи більшу гнучкість та контроль над кінцевим форматом.

Нагадаємо, Shorts - це функція коротких відеороликів, яка дозволяє створювати та публікувати 60-секундні вертикальні відеоролики. Це схоже на ролики TikTok. Пропонують кілька варіантів макета, які допоможуть виділити певні моменти або продемонструвати кілька сцен одночасно.

Автори можуть отримати доступ до цієї функції, натиснувши кнопку «Ремікс» на потрібному відео та вибравши «Редагувати в Shorts». Після обрізання вибраного сегмента відео можна натиснути «Вибрати макет», щоб вибрати один із різних форматів, включаючи одиночний, квадратний та розділений екран. Функція стиснення та перетягування дозволяє вносити подальші коригування для оптимізації кадрування у вибраному макеті. Після цього макет зберігається, а ролик можна завантажити.

Apple хоче наділити кожен iPhone власною великою мовною моделлю. Компанія працює над оптимізацією таких систем

Компанія Apple не поспішає приєднуватися до загальної гонки чат-ботів та штучного інтелекту нового покоління, але працює в цьому напрямку. Зокрема Apple досліджує можливості розміщення великих мовних моделей безпосередньо на мобільних пристроях користувачів.

Apple вважає, що такий варіант буде кращим для користувачів, ніж онлайн-доступ. Щоправда, великі мовні моделі недаремно називаються великими - вони вимагають величезних обчислювальних ресурсів та великого обсягу оперативної пам'яті.

Ідея купертинців полягає в тому, щоб зберігати мовні моделі на флеш-пам'яті, обсяг якої на порядок-два більше, ніж обсяг ОЗП. Метод під назвою Windowing передбачає у тому числі повторне використання моделлю деяких даних, які вона вже обробила, що знижує потребу у безперервній вибірці даних із пам'яті та прискорює весь процес. Метод Row-Column Bundling, у свою чергу, полягає у більш ефективному угрупуванні даних, що дозволяє моделі штучного інтелекту швидше зчитувати дані з флеш-пам'яті та прискорює її навчання.

Ці методи повинні дозволити прискорити роботу моделі до п'яти разів при задіянні процесора та до 25 разів – при використанні GPU.

Microsoft виправила проблеми з Wi-Fi в останніх оновленнях Windows 11

Компанії Microsoft не знадобилося багато часу, щоб вирішити проблему зі збоями Wi-Fi, що з'явилися в останніх оновленнях Windows 11.

Буквально вчора Microsoft взяла до уваги скарги користувачів і пообіцяла незабаром опублікувати додаткову інформацію. Через трохи більше 24 години компанія вирішила проблему за допомогою системи відкату відомих проблем (KNown Issue Rollback system, KIR).

Розробники розповіли:

Корпорація Microsoft отримала повідомлення про проблему, через яку деякі адаптери Wi-Fi можуть не підключатися до деяких мереж після встановлення KB5032288. Ми підтвердили, що ця проблема викликана оновленнями KB5032288 та KB5033375. Як повідомлялося, проблема з більшою ймовірністю торкається користувачів, які намагалися підключитися до корпоративної, освітньої або загальнодоступної мережі Wi-Fi з використанням автентифікації 802.1x. Ця проблема навряд чи виникне у домашніх мережах.

Перевага відкату відомих проблем у тому, що вона не вимагає видалення оновлень або завантаження додаткових файлів чи виправлень. Майкрософт може віддалено усунути збитки та надати необхідні виправлення для постраждалих систем приблизно протягом 24 годин. Компанія стверджує, що можна прискорити процес, перезавантаживши комп'ютер.

Підкасти Google закриваються: Google запустила інструмент для «переїзду»

Коли Google оголосила про закриття програми Google Podcasts (Google Подкасти), компанія заявила, що найближчими тижнями випустить інструмент для легкого перенесення підписок на YouTube Music або інші платформи. Тепер цей інструмент починає поширюватись серед користувачів у США.

Інструмент експорту підписок доступний користувачам на сайті та в мобільному додатку Google Podcasts. Щоб розпочати процес, потрібно вибрати «Експорт підписок» вгорі сторінки. Потім потрібно перейти до «Експорт у YouTube Music» та натиснути «Експорт». Після цього потрібно вибрати «Перенесення» у програмі YouTube Music та «Продовжити». Також можна завантажити підписки у вигляді файлу OPML або через сервіс Google Takeout для перенесення на іншу платформу.

Google зазначає, що процес переносу може зайняти деякий час і що не всі подкасти можуть бути доступні на YouTube Music. Але відсутні передачі можна зберегти в свою бібліотеку через посилання на RSS-канал подкаста.

На даний момент доступ до інструменту експорту отримали лише слухачі США. Однак Google планує згодом розширити географічне охоплення. Приводу для поспіху чи паніки поки що немає. Раніше у грудні Google повідомила, що до березня 2024 року Google Podcasts можна використовувати для прослуховування, а до липня 2024 року експортувати підписки.

У Євросоюзі обмежують діяльність трьох найбільших порносайтів – Pornhub, XVideos та Stripchat

Дуже великі сервіси та платформи мають почати виконувати вимоги Закону про цифрові послуги до 17 лютого 2024 року.

У Європі пройшов другий етап «набору» так званих «дуже великих онлайн-платформ» відповідно до нового Закону про цифрові послуги. Про це оголосила Європейська комісія у сьогоднішньому прес-релізі.

Відповідно до закону до списку «дуже великих онлайн-платформ» додано три найбільші порносайти — Pornhub, XVideos та Stripchat. За результатами розслідування Комісії було встановлено, що ці сайти «досягають порогу 45 мільйонів активних користувачів щомісяця в ЄС».

Таким чином Pornhub, XVideos і Stripchat приєдналися до 19 платформ, внесених до списку на першому етапі 25 квітня 2023 року. Тоді до списку увійшли:

AliExpress.
Amazon Store.
App Store.
Bing.
Booking.
Facebook.
Google Maps.
Google Play.
Google Search/Google Search Corrigendum.
Google Shopping.
Instagram.
LinkedIn.
Pinterest.
Snapchat.
TikTok.
Twitter (зараз уже X).
Wikipedia.
YouTube.
Zalando.
Усі ці сервіси та платформи мають почати виконувати вимоги Закону про цифрові послуги до 17 лютого 2024 року. Серед інших вимог — оцінка ризиків та зниження поширення незаконного контенту, включаючи матеріали про сексуальне насильство над дітьми, порнографічні дипфейки та зняті без згоди відео, а також суворіший контроль віку користувачів.

Проти X та Ілона Маска розпочато перше в історії розслідування ЄС за новим законом DSA

Європейський Союз офіційно оголосив, що підозрює компанію X Ілона Маска у порушенні правил протидії шкідливому контенту та дезінформації.

Комісар із цифрових технологій Т'єррі Бретон сказав, що X, що належить Ілону Маску, також підозрюється у порушенні своїх зобов'язань щодо прозорості. X заявила, що "співпрацює з регуляторним процесом". У заяві X говориться, що «важливо, щоб цей процес залишався вільним від політичного впливу та відповідав закону».

"X прагне створити безпечне та інклюзивне середовище для всіх користувачів нашої платформи, одночасно захищаючи свободу вираження думок, і ми продовжимо невпинно працювати над досягненням цієї мети", - заявили в X.

Це перший офіційний розгляд, розпочатий відповідно до Закону про цифрові послуги (DSA) — нових жорстких правил для великих технологічних компаній, введених ЄС. DSA накладає на великі компанії додаткові зобов'язання захисту користувачів від екстремального контенту. Якщо вони цього не зроблять, їм загрожують величезні штрафи чи усунення від роботи.

«Сьогодні ми відкрили офіційний судовий розгляд проти X на підставі кількох передбачуваних порушень Закону про цифрові послуги, — заявив офіційний представник Єврокомісії Йоганнес Барке. — Відкриття розгляду означає, що Комісія тепер розслідуватиме системи та політику X, пов'язані з деякими передбачуваними порушеннями. Це не визначає результату розслідування».

У жовтні ЄС заявив, що розслідує X у зв'язку з можливим поширенням терористичного та насильницького контенту, а також у зв'язку з розпалюванням ненависті після нападу ХАМАСу на Ізраїль. Тоді компанія X заявила, що видалила з платформи сотні облікових записів, пов'язаних з ХАМАС.


Читати також