24-02-2024 Розваги 2471

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 24.02.2024

Що подивитись про культуру. Найкращі відео за тиждень. Добірка від порталу Експеримент. 24 лютого 2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Сьогодні ми поговоримо про найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу кіно. Ви дізнається про анонс оновленої Фантастичної Четвірки, чергова інтерпретація Графа Дракули, повернення Шерлока Голмса, воскресіння Американських богів, новий спіноф Гри Престолів та багато іншого. Всім приємного перегляду! 

Багато поганих фільмів виходить кожен рік. В цьому топі ви побачите фільми на будь-який смак - крінжові, бездарні, прохідні, провальні та просто жахливі. Вам сподобається - буде весело.

Романи Куліша

У новому відео Степан Процюк розкаже про життєвий шлях Пантелеймона Куліша. Також поговоримо про його внесок у розвиток української літератури, його боротьбу за національну самосвідомість та те, як це все відобразилося на його характері та психіці. 

Павла Ковжуна звично називають "учнем Георгія Нарбута", хоча він не встиг у нього повчитись. Дійсно, деякі прийоми Нарбута Ковжун не так використовував, як видозмінював. Однак увесь його спадок - і як графіка, і як живописця, свідчить, що художник шукав інші принципи виразності, де важливим було і декоративне звучання кольорів, включно з чорним. Про те, як це співвідноситься з проблемою стилю ар-деко, що його прояви українці у власному мистецтві, на жаль, не надто активно вивчають, розповідає у лекції циклу "Українські графіки ХХ століття" мистецтвознавиця Діана Клочко.

У мережі з'явився другий сезон історичного документального циклу «Українські палаци. Золота доба». Його автором та продюсером є журналіст та ведучий Акім Галімов. Це документальний цикл, у межах якого автори разом з істориками та архітекторами з 3D реконструкцій відтворюють початковий вигляд маєтків. У новому сезоні творці проєкту знайомлять глядачів з історіями восьми палаців та їхніх власників. Детальніше про зйомки епізодів та спроби РФ знищити історичну пам'ять про українські палаци — Акім Галімов розповів в інтерв'ю Ірині Сороці.

Амеліна, Вакуленко та Кривцов – памʼяті митців, яких вбила росія

«Поки їх читають – вони не переможені». З початку повномасштабної війни Росія вбила понад 95 українських культурних діячів. Серед них – Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Максим Кривцов. У новому спецепізоді Coolтуримо Анастасія Солод розповідає, якими вони були людьми, чим займались, про що мріяли. Поговорили з виконавчою директоркою українського PEN Ukraine Тетяною Терен, яка розповіла про свою подругу Вікторію Амеліну та про Володимира Вакуленка. Друзі та близькі Максима Кривцова розповіли про останні обійми та мрії поета. Також ви дізнаєтесь, чому Володимир відмовився виїжджати з окупованої Харківщини та як Вікторія знайшла його щоденник. Детальніше – дивіться у відео. 

Що змінюється в українській армії? Як налагодити комунікацію між владою й громадянами? Та чи можливо письменнику творити в окопі? Про все це у програмі «Культурний інстинкт» поговорили з письменником, офіцером ЗСУ, начальником управління преси й інформації Міноборони Ілларіоном Павлюком. 

Як перетворювати травматичний досвід в оповідь? Як конструюється досвід війни? Яким чином Ганна Улюра інтерпретує фотографію з гаслом «Робота робить вільними» на брамі Аушвіцу? Про книжку Ганну Улюри «Писати війну» у новому випуску «Єстетів» говорить літературознавиця і перекладачка Ярослава Стріха.

Цьогоріч виповнюється десять років від дня незаконної збройної окупації Криму. Тиждень запитав актора й режисера кримськотатарського походження Ахтема Сеітаблаєва про те, як нині живе Крим, про переслідування кримських татар, звільнення півострова від російської навали та інтерес до кримськотатарської культури в Україні. Флеш-інтерв’ю було записане після події «Тет-а-тет у Книгарні» з Тетяною Власовою.

Найкращі відео за тиждень


Читати також