Лікування карієсу: професійна допомога для збереження здоров’я зубів

Лікування карієсу: професійна допомога

Практично кожна людина рано чи пізно зіштовхується з проблемою карієсу — найпоширенішим стоматологічним захворюванням. Воно може виникнути в будь-якому віці та стати причиною незручностей і болю. Щоб запобігти подальшому поширенню патогенного процесу, важливо вчасно звернутися до професійного лікаря-стоматолога. Тож відома стоматологія в Києві на Осокорках недорого пропонує вилікувати карієс. Чому хочеться виокремити саме Smile Clinic? Тут працюють кваліфіковані, досвідчені лікарі, котрі нададуть компетентну допомогу, використовуючи інноваційне обладнання та якісні сертифіковані матеріали. 

Хоча карієс — поширене захворювання, далеко не всі знають, як і чому воно розвивається та до яких наслідків може привести. Розповідаємо детально про хворобу. Це дозволить зрозуміти важливість профілактики та своєчасних візитів до стоматолога.

Що таке карієс та як його розпізнати

Карієс — це захворювання, до якого призводить ураження зубів хвороботворними бактеріями Streptococcus mutans і Streptococcus sanguis. Вони виділяють кислоти, які руйнують емаль. Це дозволяє інфекції проникати всередину зуба, поступово вражаючи дентин. На початковій стадії свого розвитку захворювання має вигляд білуватої плями з шорсткою поверхнею. У такому разі лікування не передбачає застосування бормашини. Проте багато пацієнтів не можуть на цій стадії самостійно розпізнати карієс, тому не розпочинають лікування, і хвороба прогресує. 

Пізніше з’являються більшою мірою виражені симптоми: підвищується чутливість зубів, крізь емаль можуть просвічуватись темні ділянки, що говорить про формування каріозної порожнини. При глибокому карієсі може виникати біль.

Чому розвивається карієс та чим він загрожує

Що таке карієс

Розвитку патогенної мікрофлори сприяють багато факторів. Серед них:

  • недостатня гігієна порожнини рота. Це призводить до утворення нальоту, у якому розмножуються бактерії;
  • наявність великої кількості вуглеводів у раціоні та відсутність у ньому свіжих овочів та фруктів;
  • авітаміноз;
  • зниження імунітету;
  • сухість у роті (слина має великі антисептичні властивості та дозволяє регулювати рівень шкідливих мікробів);
  • генетична схильність;
  • неправильний прикус;
  • пірсинг на губах та язиці. 

Підтвердити наявність карієсу зможе лікар. Він проведе огляд, за потреби зробить рентген, що дозволить оцінити ступінь запущеності захворювання.

За відсутності лікування карієс прогресує та вражає глибокі структури зуба. Інфекційний процес може дійти до нерва, викликаючи його запалення. У результаті розвивається пульпіт, який супроводжується сильним болем, чутливістю зуба. У разі несвоєчасного лікування цього ускладнення інфекція може поширитися далі в канали, що призведе до розвитку періодонтиту — запалення навколо кореня. Такий стан загрожує втратою зуба.

Як лікують карієс

Вибір методики залежить від стадії розвитку захворювання. У вищезгаданій клініці при лікуванні карієсу на Позняках використовують сучасні способи боротьби з хворобою. На початковій стадії її розвитку проводять ремінералізацію. Процедура дозволяє зміцнити емаль, запобігти її руйнуванню та подальшому розвитку патогенного процесу. При наступних стадіях карієсу лікування передбачає такі маніпуляції, як:

  • підготовка — очищення зуба від нальоту, знеболення та ізоляція кофердамом;
  • препарування — видалення інфікованих тканин за допомогою бормашини;
  • медикаментозна обробка порожнини;
  • нанесення пломбувального матеріалу та засвічування кожного його шару ультрафіолетом;
  • шліфування та полірування пломби.

Якщо запущений карієс призвів до розвитку пульпіту, проводиться ендодонтичне лікування. Воно передбачає очищення кореневих каналів, їх пломбування та реставрацію коронки зуба.


Читати також