Трансформатор ТМГ: принцип роботи і конструкція

Трансформатор ТМГ: принцип роботи і конструкція

Трансформатор типу ТМГ – це трифазна силова установка з герметичною конструкцією та масляним охолодженням, що вирівнює напругу під впливом індукції магнітного поля. Купити трансформатор ТМГ варто тому, що він характеризується високою ефективністю, надійністю, великою потужністю та винятковою стабільністю роботи. Установки ТМГ застосовуються у складі трансформаторних підстанцій для підтримки певного рівня напруги та запобігання її перепадів в електричних мережах змінного струму побутового та промислового призначення.

Особливості конструкції силової установки

Трансформатор ТМГ має міцний та абсолютно герметичний металевий корпус, який надійно захищає робочі елементи від впливів зовнішнього середовища. Середній розмір такої силової установки складає 1000х500 мм. Вага варіюється від 490 кг до 6680 кг. Масогабаритні параметри агрегату залежать від його потужності та варіанта виконання.

Робочий блок трансформатора ТМГ поєднує в собі такий набір компонентів:

  • сердечник, виготовлений з електротехнічної сталі;
  • осушувач повітря із розширювачами;
  • ізольована металева обмотка з виводами ВН та ПН;
  • магнітопровід, котушка та високовольтний перемикач;
  • гофрований бак для оливи з рівнеміром та зливним патрубком;
  • сигнальний термометр контролю нагріву оливи;
  • запобіжний клапан, заземлення та інші елементи.

На корпусі трансформаторних установок такого типу є сережки для зручного підйому крановими механізмами та скоби для надійного кріплення агрегату на транспорті при перевезенні. Виготовленням високоякісних трансформаторів в Україні займається компанія Трансформатор-Сервіс.

Принцип роботи трансформатора

Установки ТМГ перетворюють параметри змінного струму шляхом взаємоіндукції. Коли відбувається розмикання вторинної обмотки, на первинну обмотку надходить напруга та формується потужне магнітне поле. Воно потоком рухається замкнутим контуром сердечника і з'єднується з обома витками. В результаті відбувається стабілізація електрорушійної сили, а параметри напруги в робочій мережі приходять до норми.

Під час роботи трансформаторна установка охолоджується оливою. Речовина циркулює по контуру природним способом, а температура її нагрівання регулюється автоматично, що виключає перегрівання.

Великий діапазон робочих характеристик забезпечується різноманітністю виконання силових установок. Трансформатори цього типу розрізняються між собою сферою застосування, режимом експлуатації та особливостями конструкції. Насамперед силові установки ТМГ відрізняються кліматичним виконанням, яке визначає ступінь стійкості їхнього герметичного корпусу до впливу навколишнього середовища (температура, опади, запиленість, вологість повітря тощо).


Читати також