Новини науки та високих технологій. 6.04.2024

Дайджест новин науки. Добірка новин технологій за тиждень. 6 квітня 2024 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Представлений універсальний процесор X-Silicon CPU/GPU, ядро якого може виконувати будь-які завдання

Компанія X-Silicon представила відкриту архітектуру C-GPU, яка поєднує процесорне ядро RISC-V з векторними можливостями та прискоренням GPU в одному чіпі.

Платформа C-GPU X-Silicon націлена на такі сегменти, як автомобільний ринок і ринок вбудованих комп'ютерів, де важливе співвідношення потужності та продуктивності.

C-GPU використовує архітектуру NanoTile, яка, за словами компанії, може задовольнити потреби в обробці даних у реальному часі та динамічному рендерингу графіки.

Традиційні архітектури GPU погано справляються з обробкою динамічних даних, і X-Silicon заявляє, що її процесор спеціально створений для оптимального управління та рендерингу динамічного контенту, перевищуючи обмеження застарілих графічних процесорів. Завдяки інтеграції обчислень AI/ML та рендерингу на графічному процесорі NanoTile забезпечує ефективність та адаптованість.

Продукт компанії спроектовано як універсальний процесор. Цей новий CPU/GPU RISC-V надає виробникам єдиний відкритий чіп, здатний впоратися з будь-яким робочим навантаженням. Чіп X-Silicon не схожий на інші архітектури, оскільки його конструкція поєднує можливості CPU і GPU в одноядерній архітектурі. Це не схоже на типові рішення Intel та AMD, де є окремі ядра CPU та ядра GPU. Натомість саме ядро X-Silicon призначене для виконання завдань як процесора, так і графічного процесора. Колись щось подібне у рамках проекту Larabee розробляла Intel.

Ядра CPU/GPU можуть бути об'єднані в багатоядерну конструкцію, що дозволяє збільшувати продуктивність за необхідності. У багатоядерному форматі кілька ядер розташовуються на одному чіпі і з'єднуються за допомогою високошвидкісної шини. У цій конструкції також реалізовані швидкі вбудовані кеші SRAM або eDRAM, які є кешем L2, який може агрегувати дані з декількох ядер. При необхідності кожне ядро можна запланувати для запуску графіки, штучного інтелекту, відео, фізики, високопродуктивних обчислень чи інших робочих навантажень незалежно від інших ядер.

Компанія не соромиться говорити, що NanoTile – це революція у обчисленнях AI/ML та рендерингу на GPU.

Компанія передбачає, що технічні особливості її товару і відкритий вихідний код викличуть великий інтерес у ринку. Згодом цього року компанія планує надати свої комплекти для розробки програмного забезпечення обраному колу партнерів-розробників.

Google представила Jpegli - нову бібліотеку кодування JPEG, яка стискає зображення на 35% краще

Компанія Google несподівано представила покращення для звичного багатьом формату JPEG - Jpegli.

Jpegli не є заміною JPEG. Це нова бібліотека кодування JPEG, яка розроблена так, щоб працювати швидше, ефективніше та візуально приємніше, ніж традиційний JPEG.

Google виділяє кілька важливих факторів:

Jpegli надає повністю сумісний кодер і декодер, що відповідає вихідному стандарту JPEG та його найбільш традиційному 8-бітному формалізму, а також сумісність API/ABI з libjpeg-turbo та MozJPEG.

Коли зображення стискаються або розпаковуються за допомогою Jpegli, зображення будуть виглядати чіткішими і матимуть менше видимих артефактів.

Незважаючи на покращення співвідношення якості зображення та щільності стиснення, швидкість кодування Jpegli можна порівняти з традиційними підходами, такими як libjpeg-turbo та MozJPEG. Це означає, що веб-розробники можуть легко інтегрувати Jpegli у свої існуючі робочі процеси, не жертвуючи продуктивністю кодування або використанням пам'яті.

Jpegli може бути закодований з використанням більше 10 біт на компонент. Традиційні рішення для кодування JPEG пропонують лише 8-бітове кодування на компонент, що призводить до видимих артефактів смуг у повільних градієнтах. 10-бітове кодування та кодування з більшою бітністю в Jpegli відбувається у вихідному 8-бітному формалізмі, і отримані зображення повністю сумісні з 8-бітними програмами перегляду. 10-бітна динаміка доступна у вигляді розширення API, і для її використання необхідно внести зміни до коду програми.
Jpegli стискає зображення більш ефективно, ніж традиційні кодеки JPEG, що дозволяє заощаджувати смугу пропускання та місце зберігання, а також прискорювати веб-сторінки.
Для своєї роботи Jpegli використовує низку нових методів для зменшення шуму та покращення якості зображення. Це адаптивна евристика квантування з еталонної реалізації JPEG XL, покращений вибір матриці квантування, точний розрахунок проміжних результатів та можливість використання досконалішого кольорового простору.

Згідно із тестами самої Google, Jpegli може стискати високоякісні зображення на 35% краще, ніж традиційні кодеки JPEG.

Ви зможете вказати, скільки ОЗП може споживати браузер. Microsoft тестує нову функцію для Edge

Сучасні браузери споживають дедалі більше оперативної пам'яті, а розробники всіма силами намагаються обмежувати їхні апетити. Microsoft повідомила, що в її браузері Edge невдовзі з'явиться можливість вручну обмежувати обсяг ОЗП, який зможе споживати програмне забезпечення.

На скріншотах можна побачити, що мінімальний показник – 1 ГБ. Максимальний у цьому випадку становить 16 ГБ, тому що саме стільки мав ПК, на якому запускався Edge. При цьому Microsoft застерігає, що обмеження браузера мінімальним обсягом ОЗП може вплинути на швидкість браузера. Звісно ж, вплинути негативно.

На даний момент функція вже тестується в Canary-версіях Edge, але поки що неясно, коли з'явиться у фінальній версії. При цьому поки що схоже на те, що ця функція насамперед орієнтована на геймерів, тому що це згадано у налаштуваннях. Але, мабуть, ніхто не заважає використовувати її будь-якої миті.

Недорогий, дизайнерський, пластиковий та міцний. За смартфон Nothing Phone (2a) взявся блогер JerryRigEverything

Відомий блогер JerryRigEverything опублікував відео із тестами смартфона Nothing Phone (2a). Звісно, тестами на міцність.

Апарат, нагадаємо, виконаний здебільшого із пластику, проте найголовніше випробування – тест на вигин – пройшов без проблем, хоча в процесі помітно гнувся.

Блогер вирішив також в одному відео й розібрати пристрій, зазирнувши усередину дизайнерського смартфона.

Можна бачити, що вся естетика зовнішнього вигляду новинки формується просто: парою пластикових накладок з імітацією плоских шлейфів. І хоча це дуже просто і дешево, ефект все ж таки виходить відмінний, і Phone (2a) помітно виділяється на тлі більшості конкурентів.

Фанати Samsung отримають ще й годинник. Компанія готує Galaxy Watch FE

Схоже, компанія Samsung має намір розширити свою лінійку фанатських пристроїв Fan Edition (FE) новим продуктом.

Як повідомляє ресурс Android Headlines, корейський гігант готує перший розумний годинник Galaxy Watch FE. Зважаючи на все, цифри в назві моделі не буде. Що стосується каталожних номерів, то вони такі: SM-R866F, SM-R866U, SM-R866N.

Імовірно, Watch FE технічно будуть схожі на Watch4. Нагадаємо, актуальним зараз є покоління Watch6.

Як і у випадку зі смартфонами та планшетами, від Watch FE варто очікувати непоганих характеристик та відносно невисокої ціни. Враховуючи, що лінійка розумного годинника Samsung в рамках одного покоління зазвичай максимально невелика, Watch FE, мабуть, буде найдешевший розумний годинник компанії на момент виходу серед актуальних моделей.

«Бюджетний» Google Pixel 8a покращиться відносно попередника майже у всьому

Смартфон Google Pixel 8a може вийти незабаром. І зараз інсайдер Йогеш Брар (Yogesh Brar) поділився докладними характеристиками цієї моделі.

За його даними, новинка Google отримає екран OLED діагоналлю 6,1 дюйма з роздільною здатністю Full HD+ та підтримкою 120 Гц. Серцем служитиме SoC Tensor G3. Обсяг ОЗП не вказано, але раніше фігурував показник 8 ГБ.

Флеш-пам'яті новинка матиме два варіанти: 128 або 256 ГБ, і це вперше для лінійки Pixel a. Також йдеться про камери роздільною здатністю 64 і 13 Мп і акумулятор ємністю 4500 мА · год з 27-ватною зарядкою.

Таким чином, щодо Pixel 7a новинка стане продуктивнішою, у неї буде більш високочастотний дисплей, більше флеш-пам'яті (опціонально) і більш ємний акумулятор, а ось камера, схоже, ніяк не зміниться.

Йогеш Брар раніше багато разів зливав характеристики ще не випущених пристроїв (Redmi A1, Pixel 7 та Pixel 7 Pro, OnePlus 11), і всі вони згодом підтверджувалися.

Астрономи вивчили близький квазар PDS-456

Група астрономів, використовуючи Multi Unit Spectroscope Explorer (MUSE) — інструмент «Дуже Великого Телескопа» (VLT) в Чилі, змогла дослідити квазар PDS 456, що світився. Спостереження дали нові відомості про іонізоване випромінювання цього квазара.

Квазари - це активні ядра галактик, які випромінюють електромагнітне випромінювання в різних діапазонах, включаючи радіо, інфрачервоний, видимий, ультрафіолетовий та рентгенівський. Ці об'єкти є одними з найяскравіших і найдальших у відомому Всесвіті та становлять інтерес для астрофізики та космології. Наприклад, квазари допомогли вивчати структуру Всесвіту та епоху реіонізації, а також динаміку надмасивних чорних дірк та міжгалактичного середовища.

PDS 456 є найближчим і найяскравішим радіотихим квазаром. Він має світність, що дорівнює 10^45 ерг в секунду. Світність є мірою того, скільки енергії випромінює об'єкт в одиницю часу. Для наочності світність Сонця становить близько 3,8 × 10^33 ерг/с. Це означає, що світність PDS 456 в 10^12 більша, ніж світність Сонця.

Попередні спостереження показали, що PDS 456 випускає релятивістський і потужний надшвидкий рентгенівський вітер, а також масивний потік молекул монооксиду вуглецю, що тягнеться до 16 000 світлових років від ядра.

Завдяки MUSE, група астрономів під керівництвом Андреа Траваскіо з Університету Мілан-Бікокка (Італія) змогла докладно дослідити іонізоване випромінювання квазара.

Перше, що було виявлено - PDS 456 знаходиться в складному середовищі, де є дифузне випромінювання іонізованого газу, що поширюється на відстань близько 150 000 світлових років. Це середовище містить резервуар газу масою близько 10–100 мільйонів сонячних мас.

Також спостереження MUSE показали відтік двічі іонізованого кисню зі швидкістю 600 км/с. За оцінками, розмір відтіку близько 65 000 світлових років, а швидкість відтіку маси становить приблизно 2,3 сонячних мас на рік, що є нижньою межею для квазарів з аналогічною світністю.

Дослідження також виявило, що відтік альфа-водню має таку ж масштабну структуру, морфологію та кінематику, як відтік молекул монооксиду вуглецю. Це підтверджує теорію, що обидва компоненти відносяться до того самого багатофазного відтоку, викликаного активним ядром галактики.

Результати дозволяють краще зрозуміти складну взаємодію між різними фазами відтіку, викликаними активністю ядра галактики, та багатством середовища PDS 456. Це може мати значення для планування майбутніх багатодіапазонних досліджень квазарів.

Кінець «тарабарщині»: інженери NASA визначили причину проблеми з міжпланетним зондом-ветераном Voyager 1 та працюють над рішенням

Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA розповіло новини про проблеми міжпланетного зонда Voyager 1 («Вояджер-1»). Інженери підтвердили, що невелика частина пошкодженої пам'яті в одному з комп'ютерів на борту «Вояджера-1» стала причиною того, що космічний корабель з листопада минулого року відправляв на Землю нечитабельні наукові та інженерні дані.

Комп'ютер, званий підсистемою польотних даних (FDS), відповідає за формування єдиного пакету наукових та інженерних даних зонда перед тим, як блок телеметричної модуляції (TMU) та радіопередавач надішлють інформацію на Землю.

Використовуючи отримані від FDS показання команда підтвердила, що близько 3% пам'яті FDS пошкоджено, що не дозволяє комп'ютеру виконувати стандартні операції. На думку інженерів, річ у тому, що не працює чіп, відповідальний за зберігання частини даних у FDS. Точну причину визначити не можна, дві основні версії — попадання енергетичної частки з космосу та просте зношування за минулі 46 років.

Інженери оптимістично налаштовані і сподіваються знайти спосіб коректної роботи FDS без використання пошкодженого чіпа. Однак повернення Voyager 1 до ладу все ще може зайняти тижні або навіть місяці.


Читати також