Науково-популярні відео тижня. Добірка від 2.04.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 2.04.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Як виготовляють найдорожчі мечі

Нова цікава лекція на каналі імені Шевченка.

Довколоботаніка представляє!

Як навчитися керувати емоціями та стати лідером? Подкаст Джейкоба Моргана і Деніела Ґоулмана.

У цьому відео світовий експерт у сфері емоційного інтелекту Деніел Ґоулман розкриє таємниці емоційного інтелекту та його впливу на наше повсякденне життя.

Гоулман поділиться своїм унікальним баченням про те, яке значення мають емоції у житті та як вміння керувати емоціями впливає на наші взаємини, професійний успіх та загальну якість життя. Ви дізнаєтесь, як емоційний інтелект може бути ключем до досягнення успіху в будь-якій сфері, від особистого життя до бізнесу. Але це не лише теорія! Деніел Гоулман ділиться практичними порадами та стратегіями того, як керувати своїми емоціями, розвивати свій емоційний інтелект і, врешті-решт, стати справжнім лідером – впевненим, емоційно компетентним та успішним.

Це відео є чудовим джерелом для всіх, хто цікавиться філософією та історією ідей. Руслан Мироненко детально розглядає життя та спадщину Джеремі Бентама, британського філософа і юриста, якого вважають засновником утилітаризму. У відео особлива увага приділяється біографії Бентама, його ранньому розвитку та освіті, а також його внеску в розвиток юридичної та соціальної думки. Руслан Мироненко досліджує ключові ідеї утилітаризму, зокрема концепцію "найбільшого щастя для найбільшої кількості" та її вплив на сучасні етичні та політичні теорії. Відео також охоплює маловідомі аспекти життя Бентама, включаючи його інноваційні ідеї щодо пенітенціарної системи та реформи освіти. Особливу увагу приділено його поглядам на права тварин та критиці імперіалізму, що виявляє глибоку гуманність його мислення. Це відео не лише підкреслює історичний контекст утилітаризму, але й акцентує на актуальності ідей Бентама для сучасного світу. Це ідеальний вступ для студентів філософії, історії та права, а також усіх, хто прагне зрозуміти, як ідеї однієї людини можуть впливати на розвиток суспільства.

Геноцид включає в себе не лише підготовку та вбивство, це ще й спадок, який може завершити те, чого не вдалося здійснити безпосередньо вбивцям. Неможливість уявлення Голокосту, давала змогу нацистам казати, що жертвам ніхто не повірить або ж перекладуть провину на самих жертв. Отже, виникає проблема: як говорити про страждання, якщо тобі не вірять, якщо ти всюди чужий? Лектор: Олександр Воронюк — історик, кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу воєнно-історичних досліджень Інституту історії України НАН України, співведучий історичного шоу «Хто ми є». 

Нове відео від Олі Маслової.

Останнім часом тема Soft Skills надзвичайно популярна. Багато компаній вважають за необхідне проводити тренінги з Soft Skills для своїх працівників, задля кращих результатів у роботі. Тож, у сьогоднішньому випуску розкажемо про те, що таке Soft Skills, подивимось на цей термін з різних точок зору, та обговоримо багато цікавих питань. А нашими експертами є: Павло Бачинський - тренер майстерні втілення змін Ябко, тренер-консультант Українського інституту позитивної психотерапії і менеджмету, кандидат в психотерапевти у напрямку позитивної психотерапії, та Мар'яна Франко - засновниця Психологічної студії Сенс, психотерапевтка та супервізорка у напрямку EMDR-терапії. 

22–23 березня 1939 року нацистська Німеччина анексувала Клайпедський край – автономну частину Литви зі значним відсотком німецького населення. Це було останнє безкровне загарбання Гітлера перед початком Другої світової війни. І воно промайнуло майже непомітно на тлі таких подій, як анексія Чехії, проголошення незалежності Словаччини, війна між Угорщиною та Карпатською Україною, угорсько-словацька війна, а також остаточна перемога франкістів у громадянській війні в Іспанії. Західні демократії, що прагнули «умиротворити агресора», кинули напризволяще і Австрію, і Чехословаччину, і Литву. Як Мемель став Клайпедою, а потім знову на певний час Мемелем; через що Ріббентроп висунув ультиматум Литві; чи справді Клайпеда є подарунком литовцям від Сталіна – розповідаємо у відео.

Дайджест космічних подій.


Читати також