08-04-2024 Розваги 717

Amazon перезняв треш-бойовик 1980-х «Придорожній заклад»

Придорожній заклад. Рецензія на фільм

21 березня на платформі Amazon Prime вийшов екшен-трилер Дага Лаймана "Придорожній заклад" - ремейк бойовика 1989 року, де Патрік Свейзі грає непереможного викидайла. Тепер у головній ролі Джейк Джилленгол, а роль його антагоніста дісталася екс-чемпіону UFC Конору Макгрегору, який уперше знявся у кіно. Через фільм режисер Даг Лайман посварився з компанією Amazon: він вимагав, щоб бойовик показали у кінотеатрах, а не випускали одразу на стрімінг. Зараз Amazon стверджує, що у нової картини найуспішніший дебют серед фільмів платформи: її переглянули понад 50 мільйонів глядачів. Розповідаємо, яким вийшов ремейк «Придорожнього закладу».

Проблемну зірку змішаних єдиноборств Елвуда Далтона більше не хочуть терпіти в UFC. Йому доводиться жити в убитій машині та битися на підпільних турнірах. Далтона рятує Френкі — господиня бару «Road House» на тропічному архіпелазі Флорида-Кіс: вона бере невдачливого бійця на роботу викидайлом. Місце непросте: бар заважає місцевій мафії, яка збирається збудувати дорогий курорт. Далтон кидає виклик бандитам, і за ним посилають убивцю-соціопата на ім'я Нокс.

Новий фільм Amazon Prime - ремейк культового треш-бойовика з Патріком Свейзі. Оригінальний "Придорожній заклад" зняв Роуді Геррінгтон у 1989 році, це був неймовірно безгуздий і дуже веселий фільм. Герої спілкувалися «пацанськими» жартами: «Називати мене сер — все одно, що поставити ліфт у сортирі». Бійки порушували закони фізики: герой Свейзі, наприклад, виривав горло ворогові голими руками.

Бойовик зібрав жахливі відгуки критиків та отримав чотири номінації на антипремію «Золота малина» (більше того: «Золота малина» включила його до сотні найгірших фільмів усіх часів). Зате він окупився і навіть став народним хітом — завдяки харизмі Свейзі, музиці Джеффа Гілі, що запам'ятовується, і зашкалюючому божевіллю в кадрі. Досить сказати, що «Придорожній заклад» – улюблений фільм Пітера Гріффіна, стереотипного білого американця із мультсеріалу Family Guy.

Ремейк знімав Даг Лайман – режисер «Містера та місіс Сміт» та «Ідентифікації Борна». Він зберіг мультяшну атмосферу оригіналу, але підняв планку екшену, що, звичайно, було б неможливо, якби головні зірки фільму — Джейк Джилленгол та Конор Макгрегор — не підійшли з усією відповідальністю до цієї, начебто, легковажної роботи.

Джилленгол бився на цьому турнірі UFC. Його фізична підготовка вразила навіть бійців ММА

Джейка Джилленгола взяли на головну роль у фільмі влітку 2022-го. З режисером Дагом Лайманом вони товаришують понад 15 років. Для актора це не перший фільм про єдиноборства — дев'ять років тому він грав боксера у «Лівші» Антуана Фукуа. Як розповідав режисер, Джилленгол навіть розлучився з дівчиною, актрисою Аліссою Міллер, через те, що щодня пропадав у спортзалі.

Щоб зіграти бійця, Джілленгол займався з Джейсоном Волшем, популярним голлівудським фітнес-тренером. Серед інших його клієнтів — Кріс Гемсворт, Джаред Лето, Метт Деймон, Ірина Шейк та Бредлі Купер. Щодня актор робив дві тисячі присідань, пробігав 12 кілометрів та тренувався не менше двох годин. Щоб на все це вистачило сил, він їв сім разів на день (він найняв шеф-кухаря та дієтолога), пив вітаміни та протеїнові коктейлі. У лютому Джилленгол показав, як його б'ють по животу, актор отримав не менше 20 сильних ударів. Це називається «набивання преса»: бійці тренуються пом'якшувати удари супротивника за допомогою м'язів.

Результат оцінили навіть зірки MMA. Наприклад, боєць Bellator Фабіан Едвардс сказав, що у Джилленгола «нормальна форма для середньої ваги». Варто пам'ятати, що більшість бійців починають підготовку у п'ять-шість років, а піку форми досягають до 30. Джилленголу — 43.

Деякі епізоди знімали на справжніх подіях UFC у Лас-Вегасі. Так, якось уболівальники зібралися на церемонії зважування бійців та битві поглядів. Коли спортсмени Джон Джонсон і Сіріл Ган залишили сцену, на ній зненацька з'явився Конор Макгрегор — один із найзнаменитіших бійців ММА. Він попросив глядачів не розходитися та допомогти зі зйомками «Придорожнього закладу». Потім публіка побачила Джілленгола в образі Елвуда Далтона та Джея Гірона, колишнього бійця UFC, який грав його супротивника. «Далтон» поводився зухвало: під час битви поглядів він відважив супернику ляпас, обізвав лайном і зажадав віддати йому чемпіонський пояс, не чекаючи бою.

Поєдинок також знімали на реальному турнірі UFC 285 — звичайно, без дублерів. Глядачі спостерігали, як персонаж Джилленгола жорстоко добиває суперника, що впав.

За роль лиходія Нокса Конора Макгрегор отримав від критиків прізвисько «новий Шварценеггер»
Макгрегор — спортсмен не лише успішний, а й ексцентричний. Він постійно б'ється в барах, а його ворожнеча з дагестанським бійцем UFC Габібом Нурмагомедовим відома навіть тим, хто не стежить за єдиноборствами.

2021-го, як пише Forbes, Макгрегор заробив більше за будь-якого іншого спортсмена — 180 мільйонів доларів, — обігнавши навіть футболістів Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду. Тепер боєць розповідає, що отримав за «Придорожній заклад» понад п'ять мільйонів доларів, і став найдорожчим актором-дебютантом в історії. Чи це так насправді — невідомо. Поки що офіційний рекорд належить іншому спортсмену — рестлеру Двейну Джонсону: 2001-го він отримав п'ять із половиною мільйонів доларів за «Мумію».

Макгрегор каже, що голлівудські студії багато разів пропонували йому знятися у кіно, але він завжди відмовлявся. Чому боєць зробив виняток для цієї стрічки, неясно. Але працювати в кіно йому, зважаючи на все, сподобалося: в інтерв'ю Макгрегор зізнався, що «був у захваті від знімального процесу» і «насолоджувався кожною секундою».

Джейк Джилленгол розповів, що на майданчику вони з колегою навчалися одне в одного. «Конор сказав: „У мене білий пояс. Я тут, щоби навчатися. Я нічого не тямлю у кінозйомках чи в акторській грі, але я хочу навчитися“. Те саме смирення відчував і я. Я не так багато знаю про змішані єдиноборства. Але я дуже поважаю цей спорт і хотів учитися».

Макгрегору теж сподобалося працювати з актором. Він заявив, що вони — «ідеальна пара»: Джилленгол знявся в 75 фільмах, а Макгрегор мав приблизно стільки ж боїв. Боєць подякував і команді каскадерів, сказавши, що в жодному фільмі не бачив таких бійок. Втім, багато трюків Джилленгол і Макгрегор виконали самі. Наприклад, кульмінаційний епізод фільму – бій Далтона та Нокса – знятий без дублерів.

Макгрегор писав про зйомки у себе в соцмережах практично щодня. А у березні вирішив просувати картину через інстаграм актриси Сідні Свіні, яка ніяк не пов'язана з «Придорожнім закладом». 17 березня Свіні виклала фото із прем'єри її нового фільму «Омен. Невинна» і підписала його так: «Невинна. 22 березня". Макгрегор прокоментував: «Придорожній заклад. 21 березня". Його коментар набрав понад 75 тисяч лайків, але через два дні зник.

Критики хвалять актора-початківця. Багато хто пише, що Макгрегору навіть не довелося грати психопата — він просто був собою. Видання Indie Wire зазначає, що Конор "краде кожну сцену". А The Guardian порівняла Макгрегора з Арнольдом Шварценеггером, який теж зумів зіграти харизматичного лиходія у «Термінаторі» без особливих акторських навичок.

Даг Лайман посварився з Amazon, вимагаючи, щоб «Придорожній заклад» показали у кінотеатрах

За кілька місяців до прем'єри режисер Даг Лайман розкритикував Amazon Prime у статті видання Deadline: він написав, що компанія не дотримується домовленостей і саботує роботу кінотеатрів. За словами Лаймана, «Придорожній заклад» мала знімати студія Metro Goldwyn Mayer, яка випускає фільми для великих екранів. Але в 2022 році студію купив Amazon, який має власний онлайн-кінотеатр Prime Video.

Компанія обіцяла режисеру, що «Придорожній заклад» покажуть у кінотеатрах, «якщо фільм вийде добрим». Хоча бойовик сподобався студійним босам та глядачам на попередніх показах, він так і не вийшов у театральному прокаті.

«Якщо ми не показуватимемо масштабних фільмів у кінотеатрах, кінотеатрів не стане. Без кінотеатрів ми не матимемо касових хітів — а це локомотиви, які дозволяють студіям робити ставку на оригінальні фільми та нових режисерів. Без кінотеатрів ми не матимемо кінозірок», — написав Лайман.

Джилленгол, хоч і підтримав тези Лаймана, сказав, що Amazon із самого початку планував випустити «Придорожній заклад» саме на стрімінгу. Макгрегор зголосився зателефонувати власнику Amazon Джеффу Безосу, але, мабуть, так і не зробив цього. Лайман збирався бойкотувати прем'єру «Придорожнього закладу» на фестивалі South by Southwest в Остіні, Техас, але таки прийшов — щоправда, на сцену не став підніматися. Глядачі зустріли режисера стоячою овацією та скандували його ім'я.

З відгуками у ЗМІ ремейку пощастило більше, ніж оригінальному фільму. На агрегаторі рецензій Rotten Tomatoes він отримав 68% схвалення. Критикам сподобалося, як Даг Лайман переосмислив улюблену американцями класику: хоча в основі фільму — «той самий кривавий атракціон, що й раніше», бої виявилися набагато реалістичнішими, вони не менш переконливі, ніж у фільмі «Джон Уік». Rolling Stone вважає, що новий «Придорожній заклад» вдвічі дурніший — у хорошому сенсі — і втричі жорсткіший за оригінал.

Empire пише, що сценаристи тонко підійшли до сюжету: наприклад, змогли уникнути кліше в любовній лінії. Жарти хоч і другосортні, але смішні. Оператор Генрі Брехам дотепно грає з ракурсами та перспективою, щоб бійки виглядали динамічнішими.

Сподобався критикам і персонаж Джилленгола: той же Empire бачить у ньому новий тип екшен-героя. Далтон - не лише жорстокий боєць; він чутливий і дбайливий. А ще — щирий та саркастичний, а іноді занурюється у рефлексію. Фізичну підготовку актора, звісно, теж хвалять.

За два тижні до прем'єри Джилленгол виклав в інстаграмі своє фото з Патріком Свейзі — зіркою оригінального «Придорожнього закладу». Свейзі помер 2009-го, але Джилленгол встиг попрацювати з ним. У 2001 році вони разом знімалися в «Донні Дарко»: тоді ще акторові-початківцю Джилленголу ледве виповнилося 20, а зірці «Брудних танців» і «Привиди» було майже 50. За словами Джилленгола, Свейзі та його дружина Ліза дуже його підтримували. «Він не повинен був витрачати на мене свого часу, але робив це, — згадує Джилленгол. - Наш "Придорожній заклад" - інший, але, сподіваюся, йому було весело подивитися цей фільм».


Читати також