16-04-2024 Розваги 553

Найбільша радіоілюзія ХХ сторіччя

Найбільша радіоілюзія ХХ сторіччя

Уявіть собі, що на календарі 30 жовтня 1938 року, у вас вдома ще немає ні телевізора, ні комп'ютера, ні мобільного телефону – лише радіо. І з цього радіо станція CBS передає напередодні Хеллоуїна радіовиставу 23-річного майбутнього кінокласика Орсона Веллса за романом його знаменитого британського тезки "Війна світів" про нашестя на Землю марсіан.

Війна світів

 Як було сказано в газетах, у тому числі в New York Times, п'ята частина слухачів, приблизно мільйон людей, прийняли радіовиставу за реальні новини, що призвело до масової паніки та істерії. Люди приготувалися бігти, збирали речі, зачинялись в підвалах, утворилися багатокілометрові затори. У деяких містах були підняті по бойовій тривозі Національну гвардію й пожежні бригади.

            Події цього вечора зазвичай описуються так: до 40-ї хвилини, коли з'явилося нагадування диктора про те, що це радіовистава, цілі родини американців барикадувалися зі зброєю у підвалах своїх будинків або спішно збирали речі, щоб виїхати на захід. Багато хто вимагав, щоб збройні сили країни покінчили з прибульцями або роздали зброю всім охочим. Були випадки, коли до поліцейських ділянок приходили загони озброєних місцевих жителів, готових надати допомогу у захисті країни від вторгнення, а нью-йоркська поліція лише за чверть години отримала понад дві тисячі викликів. Деякі американці подумали, що йдеться про вторгнення німців (хоча друга світова війна ще не почалася. Німеччина вже анексувала Австрію та Чехословаччину).

Хід подій

Напередодні Хеллоуїна 1938 артисти «Mercury Theatre on the Air» вирішили поставити у своїй одногодинній радіопрограмі роман Герберта Веллса «Війна світів», перенісши його дію в Нью-Джерсі 1939 року. На початку один з артистів оголосив про початок радіовистави, після чого пролунав прогноз погоди, а потім почався концерт «Рамона Ракелло і його оркестру» (насправді оркестру під керівництвом Бернарда Херманна). Незабаром музику перервало термінове повідомлення, що на Марсі спостерігаються дивні спалахи. Потім нібито відомий професор-астроном Принстона Річард Пірсон (озвучений Орсоном Веллсом) спростовував можливість існування життя на Марсі. Концерт продовжився, але незабаром знову був перерваний спеціальним випуском новин. Репортер CBS Карл Філіпс (Френк Рідік) передавав з місця подій про приземлення металевого циліндра в містечку Гроверс-Мілл округу Мерсер. Незабаром циліндр трансформувався в машину, спопеляючу все навколо тепловими променями. Філіпс щось кричав і намагався загасити мобільну студію, зв'язок перервався. Професор Пірсон почав міркувати про технічний рівень марсіан, потім глава національної гвардії Нью-Джерсі оголосив надзвичайний стан і повів свої частини в бій.

Зброя землян виявилося нездатною протистояти прибульцям, нові смертоносні машини продовжували приземлятися і знищувати людей та інфраструктуру, викликаючи паніку. Неназваний міністр внутрішніх справ (Кенні Делмар) звернувся до нації (радіостанція заборонила зображувати звернення президента Франкліна Рузвельта, але Делмар все одно зображував голос Рузвельта). Незабаром на зв'язок вийшов репортер при артилерійській частині, яку обстрілювали марсіани. Він розповів, що марсіан атакували бомбардувальники, які були знищені променями смерті, хоча і змогли звалити один з апаратів прибульців. Марсіани використовували отруйні гази, і зв'язок знову перервався.

Співробітник CBS (Рей Коллінс) вибрався на дах CBS Building, звідки побачив кілька марсіанських машин, що перетинають річку Гудзон. Він теж відчув отруйний запах, після чого трансляція припинилася. Крізь перешкоди пробився радіоаматор, який намагався зв'язатися хоч з кимось.

Лише в цей момент (приблизно через 40 хвилин після початку постановки) диктор нагадав про вигаданість описуваних подій. Потім професор Пірсон описав завершення атаки прибульців, яких погубила відсутність імунітету до земних бактерій. Наприкінці години Веллс вийшов з образу і привітав слухачів з Хеллоуїном.

Патрік Гамільтон в п'єсі «Газове світло» розмірковував: якщо чогось подібного випадково досягла людина без поганого наміру, то що ж може вдатись злому генію?! Йозеф Геббельс, міністр пропаганди нациської Німеччини, згодом дав відповідь на це питання.

Ефект від радіопостановки «Війни світів» відчувався ще довгі роки. Так, після японської атаки на Перл-Харбор багато американців вірили, що слухають чергову фантастичну п'єсу.

Джордж О́рсон Ве́ллс (англ. George Orson Welles; 1915—1985)

Джордж О́рсон Ве́ллс (англ. George Orson Welles; 1915—1985) — американський кінорежисер, сценарист, актор і продюсер, який активно працював у кіно, театрі, телебаченні та радіо.

Відомий своїм новаторством щодо драматичних вистав, Орсон Веллс знаний як один із найдосконаліших драматичних акторів двадцятого століття, особливо у своїх ранніх роботах, навіть незважаючи на складні відносини з Голлівудом. Його відмінний режисерський стиль відзначається багаторівневими, нелінійними формами оповіді, використанням інноваційного освітлення й світлотіні, унікальних кутів камери, запозичених із радіометодів та глибоких фокусних кадрів.

У 2002 році, у результаті двох окремих опитувань серед режисерів і критиків, що їх здійснив Британський інститут кінематографії (British Film Institute), Орсона Веллса було названо найвидатнішим режисером в історії кіно.


Читати також