20-05-2024 Розваги 426

Мистецтво обману: стильний трилер про лиходіїв з ноткою романтики

Що подивитись. Трилер Мистецтво обману

Історія починається в атмосферній книгарні Нью-Йорка. Чарівна дівчина Сандра готує дисертацію з афро-американського фемінізму і розшукує відповідну літературу на тему. Власник книжкового магазину Том викликається їй допомогти, між хлопцем та дівчиною зав'язуються стосунки. Початок підозріло нагадує знаменитий серіал про маніяка з книгарні – «Ти», але ця картина зосереджена не на вбивствах, а на павутині брехні, в якій незабаром ув'язнуть усі герої розповіді.

За змістом фільм поділено на розділи, у кожному з яких фігурує один із героїв. Поступово глядач знайомиться із минулим головних дійових осіб. Романтична передісторія поступається місцем чітко спланованій афері. На горизонті з'являється батько Тома – мільярдер, якого всіляко намагається спокусити харизматична Меделін (Джуліанна Мур). Головний лиходій - Макс (Себастіан Стен), представлений як її син. Персонажі ведуть подвійну гру та до фінальних титрів підозра падає на кожного. Фільм сподобається тим, кого захоплюють психологічні головоломки, можливість, аналізуючи дії персонажів, вгадувати хороших і поганих.

Участь Джуліанни Мур – зірки першого ешелону, додає картині «Мистецтво обману» нотку фірмовості, драматизму, вони перетворюють фільм на стильний та елегантний психологічний трилер. Актриса виступила продюсером фільму, який став дебютом для режисера серіалів «Шерлок» та «Андор» Бенджаміна Карона. «Це розумний, кумедний, сексуальний фільм, заснований на персонажі, – каже Карон. – Чимось схоже на повернення до фільмів 1970-х років, які я люблю. Він про людей, які намагаються поринути у різні соціальні світи».

Критики зазначають, що серіальне минуле режисера позначилося на історії. Поділ глави в «Мистецтві» схожий з поділом на епізоди. Іноді виникає відчуття, що Карон продовжує мислити серіальним форматом і історія кожного персонажа могла б виглядати глибше і достовірніше, якби їй було відведено більше часу. Режисер несподівано жонглює жанрами, ніби намагаючись підказати глядачеві, змусити його сумніватися навіть у самому очевидному.

Декорацією до фільму є Нью-Йорк, а також стильні дизайнерські квартири мангеттенської еліти. Саундтреки британського композитора Клінта Менселла доповнює талановита операторська робота Шарлотти Брюус Крістенсен (фільм «Полювання»). Окремі глядачі зазначають, що подекуди картина схожа на яскравий, стильний кліп.


Читати також