Хто такий чугайстер

Хто такий чугайстер. Українські міфи та легенди. Фольклор

Чугайстер - це міфічна істота, що з'являється в українських легендах, переважно в Карпатських горах. Його описують як велетня, покритого шерстю, з довгою бородою, що живе в лісах і володіє надзвичайною силою. Існувало повір'я, що це заклятий чаклунами чоловік, якому «пороблено», тобто наведено пристріт. Іноді чугайстра уявляли у вигляді вітру або вихору.

Популяризував образ Михайло Коцюбинський у «Тінях забутих предків», де чугайстер виведений добрим і веселим жителем карпатських лісів, захисником людей від мавок.

«З лісу вийшов якийсь чоловік. Він був без одежі. М'яке темне волосся покривало все його тіло, оточало круглі і добрі очі, заклинилось на бороді і звисало на грудях. ... Се був веселий чугайстир, добрий лісовий дух, що боронить людей од нявок. Він був смертю для них: зловить і роздере». Михайло Коцюбинський «Тіні забутих предків»

Хто такий чугайстер

Могли його також представляти і як невеликого духа, який ширяє у вигляді сильного вітру або вихору і валить ліс. Вітер, дощ, грім, град і ненормальний рух місяця на небі могли служити ознаками присутності чугайстра. Щоб зробити град, лісовий чоловік заморожує озеро, потім перетирає лід на шматки і піднімає їх вгору, несучи куди йому завгодно.

Хто такий чугайстер

Вважалося, що лісова людина завжди живе в лісі, а на полі і в селах він не показується, тому як там йому повітря «не солодке». Активний він переважно вночі. За деякими повір'ями, лісовий дід має своє господарство. Однак, згадки про його сім'ю не зафіксовані. Лісові звірі перебувають у нього на службі, наприклад, лисиця і вовк ходять йому по воду. Часто вважалося, що у чугайстра весела вдача, він любить танцювати, співати та грати на сопілці. Розповідали також, що він швидко бігає на одній нозі або що він може відірвати свою ногу і рубати нею дрова. Спить він, згорнувшись клубком, або в глухій гущавині, або в сухому листі і гілках, або поблизу залишеного людьми багаття. В останньому випадку він може представлятися у вигляді змієподібної істоти, згорнутої навколо багаття колесом.

Хто такий чугайстер

Варто зазначити, що чугайстер - це унікальний персонаж української міфології, невідомий іншим слов'янським народам.


Читати також