Як допомогти собаці подолати стрес від розлуки: поради експертів

Як допомогти собаці подолати стрес від розлуки: поради експертів

Як привчити собаку залишатися вдома без стресу: 7 корисних порад

Коли ви йдете на роботу на цілий день, ваш собака, який залишається вдома, може сумувати за вами або нервувати. Статистика каже, що майже 30% собак так чи інакше демонструють стрес, пов'язаний із розлукою зі своїм власником. Катерина Балюк, головна спеціалістка з ветеринарних питань компанії Mars Україна, розповідає про причини цього стресу та дає поради, як допомогти тварині з ним впоратися.

Причини стресу

Причини, які викликають у тварини стресовий стан через розлуку з власником, діляться на вроджені та набуті. Вроджені причини можуть бути викликані порушенням психіки чи особливостями породи собаки. Наприклад, деякі породи є дуже активними, тому надлишок виробленої енергії їм потрібно витрачати. Набуті причини зазвичай викликані стресом, який тварина пережила раніше. Серед набутих причин можуть бути такі: раптова зміна навколишнього середовища (переїзд), часта зміна господарів, звичка проводити багато часу з власником (а потім відсутність цього), минулий стрес або сформований страх бути покинутим. Останнє особливо характерне для собак з притулків, які могли перебувати в несприятливих умовах у попередніх власників, були покинуті/зачинені в будинках тощо.

Як зрозуміти, що собака тривожиться чи стресує

Прояви стресу собаки можуть бути активними чи тихими. Тихий стрес – коли собака знижує активність, змінює звичну поведінку, сумує, перестає нормально харчуватися, пити воду, відмовляється від ласощів тощо. Можуть з’явитися порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо ви не перебуваєте довго вдома, такі прояви зможете побачити за непрямими ознаками, як-от повна миска їжі чи води. Якщо вихованець не зустрічає вас при поверненні додому, це також яскравий прояв стресу.

Активний стрес – коли тварина стає надмірно енергійною та агресивною: виє, псує шпалери, меблі та речі, які пахнуть власником тощо. Ознаки такого прояву стресу у вихованця ви точно побачите при поверненні додому. Головне – зберігати спокій самим та не розізлитися на собаку, у такий спосіб спричинивши тварині ще більший стрес.

Як допомогти тварині адаптуватися. Топ порад

  1. Привчайте собаку залишатися на самоті поступово. До прикладу, спочатку лишайте квартиру на 15 хвилин. Тоді ваш собака поступово звикатиме, що навіть якщо ви йдете, то не назавжди. А далі тривалість вашої відсутності можна поволі збільшувати. На перших етапах хорошим рішенням буде брати тварину із собою на роботу, якщо ваш офіс pet-friendly та собака почувається комфортно серед людей.
  2. Слідкуйте за емоціями вихованця дистанційно. Встановіть вдома камеру, аби відстежувати поведінку улюбленця протягом дня та за потреби дистанційно спілкуватися з ним. Голос господаря добре впливає на емоційний стан собаки та покращує настрій.
  3. Прощайтеся спокійно, вітайтеся радісно. Якщо господар стресує під час прощання, ця емоція передається вихованцю. Тому прощайтеся спокійно та коротко, тоді собака менше сумуватиме. А вітайтеся радісно та голосно, щоби втішні емоції були інтенсивніші. Намагайтеся заохочувати улюбленця за гарну поведінку, давши йому ласощі. До речі, найкраща нагорода для собаки після повернення господаря додому – це прогулянка разом. 
  4. Організуйте безпечний та комфортний простір. Залиште речі, які пахнуть вами, звичні іграшки, ласощі – так тварина почуватиметься в безпеці та матиме способи, чим себе зайняти. Запах господаря ефективно покращує настрій собаки та заспокоює нервову систему.
  5. Попіклуйтеся про додаткову прогулянку та попросіть про допомогу. Іноді до відчуття стресу від розлуки у собаки додається ще й фізична потреба гуляти вдень, коли господаря немає вдома – наприклад, через особливості травлення. Якщо собака починає стресувати вдень, подумайте про допомогу та зверніться до знайомих, які можуть погуляти з твариною, до догсітерів або садку для тварин. Такі спеціальні заклади для собак дозволяють залишити улюбленця зранку та забрати його після роботи. Це гарний варіант, адже собака там зможе отримати необхідний нагляд та почуватися в безпеці серед інших тварин, свого ж розміру, до повернення власника.
  6. Практикуйте фізичну активність разом. Витрата енергії під час прогулянок, особливо для активних порід собак (німецькі вівчарки, добермани, джек рассели, хаскі, біглі, гончі), має бути великою. Тоді собака витратить сили, енергію, “набігається” та менш ймовірно буде псувати меблі чи агресивно скидати стрес вдома в інший спосіб. Якщо ви будете відсутні увесь день, ранкова прогулянка не має бути 15-хвилинною. Для активних порід собак це має бути 1-1,5 години – тоді після прогулянки собака відпочиватиме та накопичуватиме сили для спільної вечірньої прогулянки.
  7. Складіть передбачуваний розпорядок дня. Домашні тварини, як і люди, люблять послідовність. Їм потрібно знати, що незабаром вони можуть розраховувати на наступну прогулянку, спільну гру та прийом їжі. Встановлення послідовного розпорядку дня, якого ви зможете дотримуватися в майбутньому, допоможе полегшити перехід до роздільного перебування з вихованцем вдень. Гуляйте з собакою регулярно, годуйте в один і той самий час, грайте щодня.

Використовуйте кожну можливість побігати та провести час разом, будьте послідовні в діях та допоможіть вашому вихованцю почуватися в безпеці. Так перехід до самостійного перебування вдома стане для вашого собаки легшим, а зустрічі після роботи вдома – ще радіснішими.

Читати також


up