11.09.2024
Культурна країна
eye 179

Львівська бібліотека долучилася до акції підтримки українських політв'язнів кремля

Львівська бібліотека долучилася до акції підтримки українських політв'язнів кремля

“Листи до вільного Криму”: Львівська муніципальна бібліотека запрошує долучитися до підтримки політв’язнів. 

З 1 липня Львівська муніципальна бібліотека долучилася до акції підтримки українських бранців кремля, ініційованих в 2023 році Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим у співпраці з PEN Ukraine та ZMINA. Центр прав людини

В межах акції, українці можуть написати листи незаконно ув’язненим громадянам України, яких окупаційні адміністрації утримують в окупованому Криму або депортували з півострова на територію рф.

Метою цієї акції є нагадування про українських бранців кремля та висловлення їм підтримки, яка так необхідна в неволі. Крім того, листи від небайдужих людей також є знаком для адміністрацій в’язниць, що кожен громадянин України є важливим і суспільство стежить за умовами їх утримання.

Про акцію

“Листи до вільного Криму” – це ініціатива Представництва Президента України в АР Крим, ПЕН Україна та ZMINA, в  межах якої  люди можуть написати листи незаконно ув’язненим українцям, яких окупаційні адміністрації утримують в окупованому Криму або з окупованого Криму депортували на територію РФ. 

Станом на 23 травня 2024 року Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим відомо про 218 кримських політв’язнів, з них 133 – кримські татари.

Крим залишається в серці кожного кримського політв’язня, навіть якщо він зараз знаходиться в найпівнічнішій точці Росії. Попри ґрати, які стримують тіла кримських політв’язнів, їхні душі та серця вільні. Саме тому ці листи будуть йти до вільного Криму, до кожного з кримських політв’язнів. 

Мета ініціативи “Листи до вільного Криму” — нагадати про українських бранців Кремля, продемонструвати, що ними цікавляться та про них турбуються. Велика кількість листів — це також важливий меседж для адміністрацій в’язниць про те, що людину не можна покалічити чи убити, бо про це одразу стане відомо загалу, тож організатори закликають якомога більше людей долучитися до акції.

Історія проєкту: 

Вперше ця акція була ініційована у 2023 році та тривала з 27 квітня до 27 травня.

За місяць акції минулого року ми отримали понад 350 листів для кримських політв’язнів: від рідних і друзів, від небайдужих незнайомців, від дітей, від відомих діячів. Листи надсилали з материкової частини України, Польщі, Швеції та Таїланду.

До акції долучилися голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, а також письменники, громадські активісти та інтелектуали: Ольга Герасим’юк, Мирослава Ґонґадзе, Віталій Портников, Саша Кольцова, Ірена Карпа, Мирослав Маринович, Ірина Славінська, Андрій Курков.

Листи до вільних серцем і душею кримчан писали також під час вручення Премії імені Ґонґадзе, на фестивалі пам’яті Романа Ратушного “Протасів Яр”, а також на заході “Пам’ять і відродження” у Національному ботанічному саду імені М. Гришка. А у Польщі, в місті Краків, власники кав’ярні “Нитка” присвятили ініціативі цілий день.

У 2024 році акція стала частиною Урядового плану заходів до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та 10 роковин тимчасової окупації Криму. До кола організаторів також долучилось Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Акція триватиме до кінця 2024 року.

Отримати поліграфічні матеріали для листа, додаткову інструкцію щодо їх змісту та оформлення та написати листи ви можете у наступних бібілотеках-філіях:

  • Львівська Медіатека, вул. Мулярська,2а.
  • Бібліотека На Стрийській, вул. Стрийська, 79.
  • Простір ProFashion - Бібліотека Сихів, вул. Хуторівка, 24.
  • Компакт-бібліотека, вул. Петлюри, 41.
  • Бібліотека сад, вул. Шевченко, 270а.

Крім цього, на сторінках соцмереж Львівської муніципальної бібліотеки публікуються добірки книг, фільмів та ресурсів корисних для пізнання історії Криму та корінних народів півострова. 

Довідка:

За даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим рф утримує щонайменше 218 кримських політв'язнів, 133 з них — кримські татари.

Читати також


up