19-04-2022 Мистецтво 262

Девід Лінч висловив бажання зайнятися режисерською версією «Дюни»

Девід Лінч. Дюна

Девід Лінч зізнався в інтерв'ю для AV. Club, що хотів би зайнятися створенням режисерської версії своєї «Дюни», якщо з'явиться така можливість. Постановника не влаштовує фінальний монтаж стрічки.

Лінч розповів про своє ставлення до фільму - він довгий час був "пригнічений і відчував огиду" до кінотеатральної версії картини. Однак згодом ці почуття згладилися, і він готовий повернутися до «Дюни» та перемонтувати її, якщо йому дадуть такий шанс.

«Мені подобалися всі, з ким я працював, вони були просто фантастичними. Мені подобалися всі актори та вся знімальна група, мені подобалося працювати в Мексиці – мені сподобалося все, окрім остаточного монтажу. <…> Це було жахливим горем і невдачею для мене, і якби я міг повернутися до фільму, то, швидше за все, зробив би це», — сказав Лінч.

При цьому режисер зазначив, що шанси виходу подібної версії все ж таки досить малі.

«Дюна» Девіда Лінча вийшла у 1984 році. У фільмі зіграли Кайл МакЛоклен («Твін Пікс»), Патрік Стюарт («Люди Ікс»), співак Стінг та багато інших. Картина отримала змішані відгуки від критиків та глядачів, а також стала касовим провалом. Продюсер Діно ДіЛаурентіс і його дочка Рафаелла вирізали з версії Лінча багато сцен, через що режисер відмовився від власного імені в титрах (зазначений як Алан Сміті, розхожий псевдонім для голівудських авторів).

Нову екранізацію у 2021 році випустив режисер Дені Вільнев.


Читати також