Ментальна подорож у часі є відмінним інструментом прийняття рішень. Ось як ним користуватися

Ментальна подорож

Jane McGonigal

Коли майбутнє здається непередбачуваним, чи є щось, до чого ви можете підготуватись?

«Так!» - каже футурологиня і дизайнерка ігор Джейн Макґоніґал. Все, що вам потрібно зробити, це включити свою фантазію та уявити все своє потенційне майбутнє, використовуючи те, що вона називає «мисленням про майбутнє».

«Мислення про майбутнє — це не суперсила, і вам не потрібно все виправляти чи рятувати всіх», — пише Макґоніґал у своїй новій книзі «Уявне». «Але мислення про майбутнє є неймовірно корисним і практичним інструментом, який дає змогу підготувати ваш розум до швидшої адаптації до нових викликів, побудувати надію та стійкість, зменшити тривожність і депресію та надихнути вас діяти вже сьогодні, щоб налаштуватися на майбутнє щастя та успіх».

Її книга спирається на останні дослідження в галузі психології та неврології, щоб показати вам, як навчити свій розум думати про немислиме. У цьому уривку ви побачите, як почати думати як футуролог і створити найкраще майбутнє для себе.

Протягом наступних 30 секунд я хочу, щоб ви уявили, як прокидаєтеся завтра вранці. Намагайтеся уявити це собі або описати якнайдетальніше.

Ці запитання можуть допомогти зробити вашу уявну сцену чіткішою. В якій кімнаті чи просторі ви перебуваєте? Що будить вас – будильник, сонячне світло, хтось штовхає чи кличе вас? Вже світло чи все ще темно? Чи є хто-небудь із вами? У що ви одягнені? Який у вас настрій? І що ви робите в першу чергу, коли прокинулися?

Продовжуйте уявляти свій завтрашній ранок, доки не отримаєте чіткої відповіді на всі ці запитання.

Ця швидка уявна подорож у часі, яку ви щойно здійснили, є прикладом неймовірного майбутнього. Ймовірно, вам було досить легко його уявити з великою кількістю яскравих деталей.

А тепер спробуймо щось складніше. Протягом наступних 30 секунд я хочу, щоб ви уявили, як прокидаєтеся через рік.

Знову постарайтеся уявити це якомога чіткіше. Не соромтеся змінювати стільки деталей, скільки забажаєте, з першої сцени, яку ви уявили. Ви десь в іншому місці? Ви фізично змінились? Який у вас настрій? Чи маєте ви іншу ранкову звичку? Якою може бути ця нова звичка?

Продовжуйте уявляти свій ранок через рік, доки ви не отримаєте відповіді на всі ці запитання — навіть на найскладніші. Зверніть увагу на те, як легко та автоматично ідеї приходять до вас, чи як важко вам довелося працювати, щоб вигадати деталі.

Якщо вам важко уявити життя через 10 років, опишіть те, що ви собі уявляєте. Найлегше думати про майбутнє за допомогою слів, а не ментальних образів.

Тепер давайте спробуємо ще один акт уяви. Цього разу я хочу, щоб ви уявили, що прокидаєтеся через 10 років.

Знайдіть стільки часу, скільки вам потрібно, щоб створити яскравий і правдоподібний образ — себе, простору, в якому ви перебуваєте, і того, хто може бути з вами. Де ви? Що вас оточує? Що ви бачите, чуєте, відчуваєте, який аромат навколо вас? Що перше спадає на думку, коли ви прокидаєтеся? Що ви запланували на день? Чим ви фізично відрізняєтеся?

Намагайтеся не перетворювати цю майбутню сцену на суцільну фантазію; дотримуйтесь того, що, на вашу думку, є справді реалістичним і можливим для вас. Якщо у вас виникають труднощі, запишіть опис того, що ви уявляєте. Іноді легше думати про майбутнє словами, ніж ментальними образами.

Ймовірно, ви побачите, що 10 років є складнішим завданням порівняно з одним роком. Чому саме так? Ви ніколи не були на 10 років старшими, ніж зараз, тому ваш мозок не знає, чого очікувати. Крім того, за десять років у вас є стільки можливостей змінитися — ваше тіло, стосунки, життєві обставини, фізичне середовище.

Ваш мозок інтуїтивно розуміє цю непізнаваність, тому замість того, щоб упевнено проєктувати одну можливість, він відкриває порожній простір для вас, щоб розглянути кілька можливостей. Ви повинні почати робити свідомий вибір щодо того, що ви хочете уявити у своєму майбутньому — вам потрібно заповнити прогалини.

«Епізодичне мислення про майбутнє», або ЕММ, часто описують як «ментальну подорож у часі» — ваш мозок працює, щоб допомогти вам побачити й відчути майбутнє так само чітко і яскраво, ніби ви вже там.

Заповнення прогалин вимагає значних зусиль. Але саме тому така уява настільки потужна. Замість того, щоб просто запам’ятовувати те, що він знає, ваш мозок має винайти нову можливість. Вона ґрунтується на минулому досвіді, поточних надіях і страхах, а також на вашій інтуїції щодо того, що може змінитися через 10 років.

Потім, після того, як ви створили цю нову пам’ять, відбувається щось дивовижне: те, що раніше було неможливим для вашого мозку, тепер можна собі уявити. Ви можете переглядати цей новий спогад коли забажаєте, і досліджувати те, які відчуття він у вас викликає.  Це викликає позитивні чи негативні емоції? Ці попередні відчуття можуть допомогти вам вирішити: чи варто вам змінити те, що ви робите сьогодні, щоб зробити це майбутнє більш чи менш імовірним? І оскільки ви винайшли цю пам'ять, ви можете змінити її, коли забажаєте.

Вчені називають цю форму уяви «епізодичним мисленням майбутнього», або ЕММ. ЕММ часто описують як своєрідну «ментальну подорож у часі», оскільки ваш мозок працює, щоб допомогти вам побачити й відчути майбутнє так само чітко і яскраво, ніби ви вже там.

ЕММ – це не втеча від реальності. Це спосіб гри з дійсністю, виявлення ризиків і можливостей, про які ви, можливо, не здогадувалися. ЕММ - це не мрія, в якій ви фантазуєте про пробудження у світі, де ваші проблеми чарівним чином вирішені. Це спосіб пов'язати те, ким ви є сьогодні, з тим, що ви справді можете відчувати та робити у майбутньому.

Важливим елементом тренування уяви є наповнення вашого мозку тим, що я називаю «підказками до майбутнього», конкретними прикладами нових ідей, які можуть вплинути на ваше майбутнє.

Оскільки ЕММ дозволяє нам передбачити різні варіанти майбутнього, це потужний інструмент прийняття рішень, планування та мотивації. Це допомагає нам вирішити: чи це світ, у якому я хочу прокинутися? Що мені потрібно зробити, щоб бути готовим до цього? Чи варто мені змінити те, що я роблю сьогодні, щоб зробити це майбутнє більш-менш імовірним?

Згідно з дослідженнями на функціонально магнітно-резонансній томографії (ФМРТ), ЕММ передбачає підвищену активність і посилений зв’язок між 11 окремими областями мозку. Порівняйте це зі спогадом про минулу подію, яка активує 6 з 11 областей мозку.

Є три основні види сенсу, які відбуваються, коли ви залучені до ментальної подорожі у часі у ваше майбутнє. По-перше, ваш мозок має виконувати те, що когнітивні вчені називають «побудовою сцени», — подумки будувати світ майбутнього. Думайте про це як про створення сценічного декору, акторського складу та реквізиту для театральної вистави.

Під час ЕММ ваш мозок вирушає на пошуки реалістичних деталей і правдоподібних ідей. Для цього він активує гіпокамп, місце пам'яті та навчання, і копається у ваших спогадах, а також у будь-яких інших фактах та ідеях, які ви зберегли. Залежно від того, яке майбутнє ви собі уявляєте, гіпокамп ідентифікує найважливіші речі та витягує та рекомбінує їх у нову сцену.

Все, що ви побачите в майбутньому, завжди виходитиме з інформації, яку ваш мозок вже сприйняв та обробив. В ідеалі, коли ви станете краще уявляти неймовірне, ви будете включати не лише очевидні ідеї та події, але й дивовижні речі, які можуть бути важливими у вашому майбутньому.

Ще одна важлива частина тренування уяви - спробувати нову поведінку, яка може виявитися корисною у майбутньому. Я називаю це мікродіями, які займають не більше п'яти хвилин, щоб зробити те, чого ви ніколи раніше не робили.

Ось чому важливим елементом тренування уяви є наповнення вашого мозку тим, що я називаю «підказками до майбутнього», конкретними прикладами нових ідей, які можуть сформувати ваше майбутнє. Коли у вас є гіпокамп, повний підказок, ваш мозок матиме кращі дані для роботи, а створювані вами сцени будуть набагато цікавішими.

Після створення сцени ваш мозок починає робити те, що когнітивні вчені називають «виявленням можливостей». Тут ви шукаєте шляхи задоволення своїх потреб і досягнення цілей. Наприклад, якщо ви передбачите, що будете голодні, коли прокинетеся через 10 років, що ви будете їсти в майбутньому? Якщо ви уявите себе самотнім, коли прокинетеся, з ким у майбутньому ви спробуєте зв’язатися? Виявлення можливостей - це як актор, який приходить на репетицію та запитує: «Яка моя мотивація?». Інакше кажучи, чого ви хочете від цієї сцени?

Щоб зрозуміти це, ваш мозок запускає вентромедіальну префронтальну кору головного мозку, область, яка активно використовується щоразу, коли ви встановлюєте цілі та відстежуєте свій прогрес. Подібно до гіпокампу, вентромедіальна префронтальна кора головного мозку може запропонувати будь-які цілі, які ви мали або розглядали раніше. Одна з найцікавіших речей про ЕММ полягає в тому, що спонукання, які спочатку спадають вам на думку, тісно пов’язані з вашими найглибшими цінностями та найважливішими потребами, як-от: завжди вивчати щось нове, допомагати іншим, спонукати себе до сміливих вчинків, піклуватися про сім’ю, займатися творчістю або втілювати у світ нові ідеї чи мистецтво.

Але вам все одно потрібно знайти найкращий спосіб для досягнення цих майбутніх цілей. Тоді спрацьовує путамен, який також є частиною системи мотивації та винагороди. Путамен допомагає відслідковувати, які конкретні дії та поведінка зазвичай призводять до позитивних результатів для вас. Це та частина мозку, яка знає такі речі, як «Я почуваюся краще, коли я перебуваю на свіжому повітрі»; «Я роблю свою маму щасливою, коли одразу відповідаю на її повідомлення»; «Якщо у мене поганий день, приготування їжі допомагає»; «Якщо я не постою за себе зараз, я звинувачуватиму себе в цьому пізніше».

Навмисне й обережне уявлення майбутнього, яке вас лякає, приносить реальну користь. Це може допомогти вам виконати важливу роботу з підготовки до будь-чого - навіть до того, що ви не хочете відчувати.

Путамен - це як перевірка реальності вашої майбутньої уяви. Оскільки путамен навчений на основі реального досвіду, майбутні дії, які він пропонує, значною мірою залежатимуть від стратегій, які працювали для вас у минулому. Ось чому ще одна важлива частина тренування уяви полягає в тому, щоб випробувати нові способи поведінки, які можуть виявитися корисними в майбутньому. Я називаю це мікродіями, які займають не більше п'яти хвилин, щоб зробити те, чого ви ніколи раніше не робили. Коли ви експериментуєте з мікродіями, ви розширюєте те, що ваш путамен вважає реалістичною поведінкою.

Врешті-решт, коли твій мозок працює, щоб перенести тебе в майбутнє, з’являться почуття. Острівець і мигдалеподібне тіло, центри емоцій у мозку, запускаються, щоб дати вам можливість побачити, як ви можете почуватися в майбутньому - схвильованими, розчарованими, сповненими надії, наляканими, гордими, ревнивими, радісними, сумними, цікавими, нудьгуючими, збентеженими, легкими на підйом, коханими, самотніми, зніяковілими, збаламученими, напруженими, вільними тощо. Ці емоції дають вам важливу інформацію та допомагають вирішити: це майбутнє, в якому я хочу прокинутися? Чи варто мені вживати заходів сьогодні, щоб зробити це майбутнє більш-менш імовірним?

Важливим є те, що це справжні почуття. Дослідження показують, що емоції, які ви відчуваєте під час ЕММ, можуть бути не менш сильними, ніж емоції, які ви відчуваєте зараз. Це одна з причин, чому багато хто з нас вважають за краще уявляти майбутнє за найкращим сценарієм і уникати уявлень про майбутнє, яке нас лякає.

Але є реальні переваги навмисного й ретельного уявлення майбутнього, яке вас лякає. Це може допомогти вам виконати важливу роботу з підготовки до будь-чого — навіть до того, про що ви б не хотіли думати, не кажучи вже про те, щоб коли-небудь це пережити.

Уривок із нової книги Джейн Макґоніґал: «Уявне: як побачити майбутнє та почуватися готовим до всього, навіть до речей, які сьогодні здаються неможливими». Авторське право © 2022 Джейн Макґоніґал. Використано з дозволу компанії Spiegel & Grau LLC, Нью-Йорк. Усі права захищені. Жодна частина цього уривка не може бути відтворена чи передрукована без письмового дозволу видавця.

Переглянути її виступ на TED можна тут:

ПРО АВТОРА

Джейн Макґоніґал — футурологиня і всесвітньо відома дизайнерка ігор з альтернативної реальності, створених для покращення реального життя та вирішення реальних проблем. Вона є директоркою з досліджень і розробки ігор в Інституті майбутнього і в даний час викладає курс «Як думати, як футуролог» у Стенфордському університеті, а також є провідною інструкторкою у серії Інституту майбутнього на платформі Coursera. Вона є авторкою книг, які стали бестселерами The New York Times «Reality Is Broken» і «SuperBetter», а також нової книги «Umaginable». Її інноваційні ігри та ідеї були визнані Всесвітнім економічним форумом, Harvard Business Review, Fast Company, MIT Technology Review, O Magazine і New York Times тощо.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Mental time travel is a great decision-making tool — this is how to use it» на сайті ideas.ted 10 березня 2022 року.
Переклала Савенкова Дар’я


Читати також