Лао-цзи написав лише одне речення про інь та ян, але воно назавжди змінило філософію

Про інь та ян. Портал Експеримент

Jonny Thomson

Даосизм - це філософія, яка стверджує, що існує правильний спосіб прожити життя, і він включає в себе пошук і проходження «дао», або шляху, до нашого життя, а також до Всесвіту. Інь-ян - це символ, який представляє відмінність і водночас єдність у житті. Коли в житті щось іде не так, або якщо ви відчуваєте, що ви на неправильному шляху, даосизм пропонує поради про те, як все виправити.

Жодна людина не є чимось одним. Найдобріша людина, яку ви знаєте, має невелику крихту жорстокості. Найщасливіша людина, яку ви коли-небудь зустрічали, буде мати свої депресивні моменти. Найніжніша людина, яку ви можете собі уявити, може бути сповнена люті через одну конкретну річ. Не існує чистоти в будь-якому вигляді; життя - це суміш речей.

Це істина, що стоїть за одним із найвідоміших символів (і татуювань) у світі: інь і ян.

Мудрість у вигляді колодязя

Як для такої добре відомої ідеї, інь і ян з'являється лише в одному рядку центральної даоської книги, Даодецзін. І все ж вона має важливе значення для даосизму і багато в чому взаємозамінна з самим дао.

Лао-цзи - напівміфічний засновник даосизму (або даосизм - звук на півдорозі між Т і Д для некитайського вуха). Його ім'я означає «Старий Учитель», і неясно, чи був він окремою історичною особою, чи титул, даний збірці мудреців і їхніх творів. Але важливим є вплив Лао-цзи на 20 мільйонів даосів по всьому світу.

Дао перекладається як «шлях» і часто порівнюється з течією річки. Подібно до річки, дао рухає і спрямовує все суще, а ми подібні до човнів, що пливуть по його шляху. Бути щасливим - значить дозволити дао нести нас далі. Гребти проти течії важко, а даосизм - це простий заклик «плисти за течією» Всесвіту.

Даосизм - це знайти гармонію в житті. Це дозволити собі підлаштовуватися під світ подібно до того, як вода наповнює чашу. Це пристосовуватися, іти на компроміс і приймати життя таким, яким воно є, а не таким, яким ти хочеш його зробити. Якщо ваше життя - це ліс, то дао - це широка, вимощена і легка дорога. Це не означає, що немає інших шляхів (наприклад, «людський шлях»), але навіщо продиратися крізь терни і хащі, коли життя може бути щасливим і легким? Даодецзін - це дивовижне зібрання прислів'їв, порад, мудрості та байок, які мають допомогти даосу знайти цей шлях.

Життя подібне до батарейки

Інь-ян, отже, є провідником на цьому шляху. Це підказка і вказівник про те, як виглядає дао. Коротко кажучи, інь-ян - це ідея про те, що в усьому є дуальність. Але замість того, щоб бути якимось протиставленням або руйнівним конфліктом між двома суперниками, інь-ян стверджує, що в контрасті між речами можна знайти велику гармонію. Символ не має повністю чорної сторони, протиставленої повністю білій стороні. У білому є трохи чорного, а в чорному - трохи білого. Контраст, але гармонія.

Інь асоціюється з темрявою, жіночністю, таємничістю, пасивністю, нічним небом або старістю. Ян асоціюється з легкістю, енергією, активністю, ясністю, сонцем, молодістю.

Але ні інь, ні ян ні в чому не перевершують один одного. Вони обидва абсолютно аморальні, в тому сенсі, що жоден з них не є «правильним» або «неправильним». Хоча інь асоціюється з негативом, це не пов'язано з оціночними судженнями, але краще думати про нього як про негативну клему батареї, можливо. Правильне життя полягає не в тому, щоб бути чимось одним чи іншим, а в тому, щоб знайти баланс - дао не тільки нашого життя, але й усього існування. Це відчуття того, що ми знайшли свій правильний шлях.

А для цього необхідні як інь, так і ян. Символ виражає ідею про те, що рівновага і гармонія необхідні для всього сущого. У бойових мистецтвах, наприклад, важливо бути витривалим, сильним і підтягнутим (ян), але це ніщо, якщо ми не будемо спокійними, зосередженими й адаптивними (інь). У взаєминах ми можемо веселитися і сміятися (ян), але ми також повинні плакати і ділитися секретами (інь).

Мотузка життя

Іноді здається, що все йде не так, як треба. Це можуть бути стосунки, кар'єра або навіть нова книга чи серіал. Це ніби все схоже на тяганину, де вам доводиться докладати непомірну кількість зусиль, щоб просто продовжувати рухатися. Може скластися враження, що перешкоди постійно з'являються, щоб заблокувати вас.

Саме таке відчуття перебирає на себе даосизм. Така боротьба - чітка ознака того, що ви зійшли зі Шляху. Життя не повинно відчуватися таким способом. Це означає, що щось не так.

Даосизм взагалі, інь-ян зокрема - це про гармонію і рівновагу. Все йде не так, коли ми перехиляємо шальки терезів занадто сильно в один бік. Даоси не аскети і не біблійні ненажери, оскільки те й інше передбачає відхилення від серединного шляху. Мудрість інь-ян полягає в тому, щоб побачити, що світ без світла був би пеклом, але так само був би пеклом і світ без постійного дня. Символ виявився таким потужним, тому що він є постійним нагадуванням нам, що життя полягає в тому, щоб знайти гармонію у протистоянні. Коли щось іде не так, нам, імовірно, потрібно знову віднайти баланс або центр.

Джонні Томсон викладає філософію в Оксфорді. Він веде популярний акаунт під назвою «Мініфілософія» і його перша книга - «Мініфілософія: Маленька книга великих ідей».

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Lao Tzu only wrote a single sentence about Yin and Yang, but it changed philosophy forever» на сайті «Bigthink» 15 травня 2019 року.

Переклав Дмитро Юткевич


Читати також