3 способи подолати лінощі

3 способи подолати лінощі

Буває, що під час робочого дня ми відчуваємо сонливість та млявість. Попереду багато справ, але приступати до них так не хочеться. І хоча неробство — гарне джерело ідей (якщо займатися ним правильно), іноді воно лише заважає. Розбираємось, як побороти лінощі та працювати ефективніше.

1. Їжте продукти, що дають енергію

Відчули млявість – перекусіть! Шоколадка чи тістечко не підійдуть. Швидкі вуглеводи справді дадуть енергію, але ненадовго. Незабаром ви знову будете без сил. Краще вибрати багаті на білки продукти - грецький йогурт, сир, горіхи, яйця, м'ясо або рибу. Фахівці Гарвардської медичної школи радять їсти часто, але маленькими порціями. Це допомагає підтримувати рівний рівень енергії протягом дня.

Також важливо достатньо пити. Зневоднення призводить до млявості та проблем із концентрацією уваги. Тримайте поруч із робочим місцем пляшку води і періодично робіть кілька ковтків. Це допоможе підбадьоритися.

2. Не працюйте поодинці

За даними вчених із Бельгії, працездатність заразна. Якщо поруч хтось старанно працює, лінуватися стає важче. Щоб зосередитися на важливому завданні, вирушайте в офіс, коворкінг або читальний зал найближчої бібліотеки. Робоча атмосфера допоможе налаштуватися на потрібний лад.

У компанії легше робити не лише робочі а й особисті справи. Наприклад, якщо до прибирання залучено всю сім'ю, наводити чистоту буде легше. Займатися спортом або вивчати іноземну мову краще з друзями. Ви будете мотивувати один одного регулярно повторювати нові слова і бігати вранці.

3. Наголошуйте на своїх успіхах

За даними Американської психологічної асоціації, починаючи з 80-х років стабільно зростає рівень перфекціонізму. Молоді люди хочуть робити все ідеально та недооцінюють свої результати. Через це мотивація знижується і братися до нових справ стає складніше.

Щоб подолати лінощі, намагайтеся помічати свої успіхи та хвалити себе. Великі завдання можна ділити на дрібніші підзавдання, щоб відзначати кожен крок на шляху до мети. Святкувати великі та маленькі перемоги можна різними способами. Ставити галочки у щоденнику. Нагороджувати себе приємною покупкою чи походом у цікаве місце. Після напруженого дня влаштовувати розслаблений вечір із пінною ванною та цікавою книгою. Працювати буде легше, якщо попереду чекає приємна нагорода.


Читати також