Останні новини у світі високих технологій. 3.12.2022

Останні новини у світі високих технологій. 3.12.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Xiaomi 13 з крихітною рамкою та в руках користувача показали з двох сторін

Xiaomi 13

Незважаючи на те, що анонс Xiaomi 13 не відбувся 1 грудня, як було заплановано раніше, потік матеріалів про новинку не припинився. Сьогодні одразу кілька китайських джерел опублікували рендери Xiami 13, які демонструють реальний смартфон у руках користувача.

Очікується, що пристрій має отримати екран з дуже вузькою рамкою, яка встановить рекорд по ширині в цій галузі, а також фронтальною врізною камерою. По периметру смартфона простяглася металева плоска рамка, яка з'єднує екран із задньою панеллю. У цьому плані простежується схожість з iPhone 14.

Згідно з офіційними повідомленнями, Xiaomi 13 отримає виготовлений на замовлення високоякісний плоский OLED-екран з рамкою шириною 1,61 мм з трьох сторін і підборіддям шириною 1,81 мм, а ефективна площа екрану складе 93,3%. Для порівняння: iPhone 14 має ширину рамки 2,4 мм.

Xiaomi вже підтвердила, що Xiaomi 13 буде оснащений однокристальною системою Snapdragon 8 Gen 2, оперативною пам'яттю LPDDR5X останнього покоління та флеш-пам'яттю UFS 4.0.

Крім того, телефон отримає камеру Leica з додатковим 75-мм об'єктивом, а старша модель буде оснащена однодюймовим датчиком Sony IMX989.

Розкладний смартфон з найбільшим зовнішнім екраном. Oppo Find N2 Flip показали на рендері

Oppo Find N2 Flip

Майже відразу після того, як Oppo Find N2 Flip засвітився наживо на відео, в Мережі з'явився якісний рендер пристрою. Картинка наголошує на головній особливості телефону в порівнянні з аналогами – великий зовнішній екран.

За чутками, діагональ зовнішнього дисплея «розкладачки» складе 3,26 дюйми, всередині ж буде встановлена складана панель OLED з діагоналлю 6,8 дюйми. Oppo Find N2 Flip виявиться швидким смартфоном, тому що йому приписують топову SoC MediaTek Dimensity 9000 Plus. Ще один аспект, у плані якого апарат може виявитися найкращим у класі: Find N2 Flip наділять акумулятором ємністю 4300 мА · год. Тобто автономність обіцяє бути дуже гарною. Телефон також підтримуватиме заряджання потужністю 44 Вт.

Нарешті, камері телефону приписують датчики Sony IMX766 (50 Мп) та IMX355 (8 Мп). Очікується, що географія продажу Oppo Find N2 Flip не буде обмежена виключно Китаєм.

Xiaomi виходить на ринок настільних ПК. Компанія готує два міні-ПК, один з яких буде заснований на Ryzen 7 6800U

Xiaomi пк

Схоже, що компанія Xiaomi вирішила не зупинятися на ноутбуках і готується представити свій перший настільний ПК.

У Мережу потрапили дані відразу про два комп'ютери Xiaomi, причому в обох випадках йдеться про міні-ПК. Перший називатиметься Mini Host. Його мали представити ще вчора, але відповідний захід було перенесено.

Поки що відомо небагато. Зокрема розміри корпусу такі, що туди може вміститися системна плата формату mini-ITX. Також є блок живлення потужністю 100 Вт, що може натякати на приблизні можливості новинки, але не факт, що не буде потужніших версій.

А ось про друге міні-ПК відомо більше. Поки що ми не знаємо його назви, але це буде рішення у форм-факторі SFF, нібито націлене на сегмент OEM. Цей ПК заснований на Ryzen 7 6800U з 16 ГБ ОЗП та SSD об'ємом 512 ГБ. За такий ПК проситимуть 570 доларів.

На Kickstarter збирають гроші на «мрію мандрівника»: валізу, якою можна їздити

Kickstarter валіза

На майданчику Kickstarter збирають гроші на новий проект, який сподобається мандрівникам. Проект називається Airwheel і являє собою самохідну валізу, на якій можна їздити, як на скутері.

Новинка оснащена кермом, двигуном, акумулятором, 4-дюймовими колесами та рамою з алюмінієвого сплаву. Це дозволяє системі витримувати до 130 кг ваги.

Самохідна валіза розвиває швидкість до 10 км/год, заряду вистачає на годину їзди. Також можна швидко замінити акумулятор. А ще від неї можна зарядити телефон чи ноутбук. В наявності є два порти USB. Для багажу доступний об'єм в 28 літрів, а сама порожня валіза важить 7,5 кг. Є також підсвічування, яке управляється зі смартфона, і режим пошуку, щоб знайти валізу на стрічці з багажем.

На проект запитували менше 6,5 тисяч доларів, зібрано вже майже 29,5 тисяч, а попереду ще 44 дні кампанії. Вартість стартує з 459 доларів, перші екземпляри вирушать до своїх власників у 2023 році.

Це не єдиний божевільний проект на майданчику. Раніше там збирали гроші на телевізор розміром із брелок.

Представлений перший у світі чохол із вектрану, який застосовується в космонавтиці

ZPX-001 Martian Sunset

Компанія Newcloth випустила перший у світі вектрановий чохол для смартфонів iPhone під назвою ZPX-001 Martian Sunset.

Чохол виготовлений з вектрану (Vectran), рідкокристалічного поліефірного волокна, за властивостями схожого з арамідними (кевларовими) волокнами. Різні джерела заявляють, що вектран міцніший за кевлар на 20–50%. Такий матеріал використовувався для захисту марсоходу під час посадки в рамках програми NASA Mars Pathfinder 1997 року. Також він застосовується у скафандрах та на МКС.

Чохол в товщину 0,75 мм важить лише 15 грамів, при цьому він підтримує аксесуари Apple MagSafe.

Чохол ZPX-001 Martian Sunset коштує 99 доларів і випущений тиражем 2000 екземплярів. Ще більш обмежена серія в 200 екземплярів Martian Pathfinder 25th Anniversary Edition оцінена в 149 доларів.

Користувачів 5G вже майже 1 млрд

 5G

Згідно зі звітом компанії Ericsson, на який посилається ресурс The Verge, вже до кінця поточного року кількість абонентів мереж 5G у світі досягне 1 млрд.

Звичайно, це далеко до показників мереж 4G, якими зараз користується близько 5 млрд. осіб, але все ж таки це досить вагома частина ринку.

Само собою, поширення 5G поки що далеко нерівномірне. У Північній Америці до кінця поточного року мережами 5G користуватиметься близько 35% абонентів.

При цьому звіт вказує на те, що нерідко за вищі швидкості, які пропонують нові мережі, оператори просять більше грошей. Поділ на відповідні тарифи популярний серед операторів Західної Європи, але загалом 25% операторів по всьому світу беруть додаткову плату за 5G. Причому, середня націнка становить 40%.

У Ericsson вважають, що, на жаль, ця тенденція збережеться ще протягом кількох років, оскільки операторам потрібно компенсувати витрати на розвиток нової мережі.

Марк Цукерберг слідом за Ілоном Маском розкритикував політику Apple у App Store

Марк Цукерберг

Виступаючи сьогодні на саміті DealBook, глава Meta (визнана в росії екстремістською та забороненою) Марк Цукерберг заявив, що політика Apple щодо її магазину додатків не вигідна нікому, крім Apple.

Якщо ви подивитеся на всі основні конкуруючі платформи - iOS, Android, Windows - Apple виділяється. Це єдиний випадок, коли одна компанія може контролювати, які програми потрапляють на пристрій. Я не думаю, що це добре.
Марк Цукерберг

Це далеко не вперше, коли Цукерберг критикує бізнес-модель Apple. Раніше він багато разів казав, що 30-відсоткову комісію в App Store завищено.

Потім він розповів, чому у Google набагато краща бізнес-модель, пояснивши, що вона дає більше свободи пристроям, що працюють під управлінням операційної системи Android.

Вони завжди робили так, щоб ви могли завантажувати програми з інших магазинів та працювати безпосередньо з виробниками телефонів. Ми також взяли на себе зобов'язання, яку створили нашу віртуальну реальність і що плануємо робити з нашими гарнітурами доповненої реальності.
Марк Цукерберг

На початку тижня Ілон Маск залишив цілу серію повідомлень, у яких йдеться, що між Twitter та Apple загострилися стосунки. Пізніше Ілон Маск і Тім Кук зустрілися і вирішили непорозуміння з приводу програми Twitter для iOS.


Читати також